1 Temmuz 2014 Salı

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Okumak istediğiniz şehirleri belirleyin.
Ülkemizde 109'u devlet, 70'i özel olmak üzere toplamda 179 üniversite ve bu okullara bağlı binlerce bölüm yer almaktadır. Bu kadar bölümü tek tek inceleyerek tercih yapmak elbette ki oldukça karmaşık ve gereksiz bir çaba olacaktır. Bu nedenle tercih yaparken ilgi alanınız dışında kalan seçenekleri eleyerek başlamanız gerekir. Okumayı kesinlikle düşünmeyeceğiniz şehirleri gündeminizden çıkartın.

2. Okumak istediğiniz üniversiteleri belirleyin.
İş hayatı açısından baktığımızda üniversite okumanın en önemli artısı oluşturacağınız network, diğer bir deyişle çevredir. Boğaziçi, ODTÜ, Koç gibi üniversitelerde okuduğunuzda aldığınız eğitimin yanı sıra edindiğiniz çevre de sizi hayatta birkaç adım öne geçirecektir. Çünkü bu okullarda okuyan öğrencilerin büyük bölümü gelecekte önemli yerlerde olacaktır. İdealist arkadaşlarımın hevesini kırmak istemem ama birçok öğrenci, mezun olduktan sonra eğitim aldığı bölümün dışında bir alanda iş hayatına atılmaktadır. Okuduğunuz bölüm elbette ki önemlidir ama kişisel görüşüm, "İyi üniversite, iyi bölümden önce gelir". Çoğu durumda iyi bir bölümü vasat bir okulda okumaktansa, seviye olarak biraz altında bir bölümü çok iyi bir üniversitede okumak daha doğru bir seçimdir. Okumak istediğiniz okulları seçtikten sonra imkanınız varsa kampüslerine giderek ortamlarını kendi gözlerinizle görün.

3. Okumak istediğiniz bölümleri belirleyin.
Okumak istediğiniz bölümlerin listesini oluşturun. Burada kendinizi bilindik birkaç bölümle sınırlamayın. Bilmediğiniz bölümleri araştırın. Okul ve dershanelerinizdeki rehberlik bölümleri sizlere yardımcı olacaktır. Bir bölümle ilgili bilgi almak istediğinizde size en sağlıklı bilgiyi verecek olanlar, o bölümlerden mezun kişilerdir. Eğer iş hayatına atılmışlarsa yaptıkları işlere bakın. Üniversite tanıtım günleri elbette ki önemlidir ama her fakültenin kendi bölümlerini ballandıra ballandıra anlatacağını unutmayın. Okumak istemeyeceğiniz hiçbir bölümü asla tercih listenize eklemeyin.

4. Tercih yaparken puana değil, sıralamaya bakılır.
Sınavda aldığınız puan başarı sıralamanızın belirlenmesine yarar. Tercih yaparken puanınız pratikte hiçbir işe yaramaz. Yerleştirme, başarı sırasına göre yapılır. Önce Türkiye 1.si istediği bölüme yerleştirilir. Sonra sırayla 2.'nin, 3.nün tercihlerine göre yerleştirmeler yapılır. Bölümün kontenjanı dolmadığı sürece her aday başarı sırasına göre ilk tercihine yerleşmeye devam eder. Size sıra geldiğinde 1. tercihinize bakılır. Bu bölümün kontenjanı dolmamışsa siz de bu bölüme yerleşmiş olursunuz. Yok eğer kontenjan sıra size gelene kadar dolduysa, bu sefer 2. tercihinize bakılır. Orada da kontenjan dolmuşsa, 3., 4. diye dolmamış kontenjan bulana kadar son tercihinize kadar gider.

5. Bölümlerin başarı sıralamaları her yıl değişse de tercihte öncelikli bilgi kaynağıdır.
Peki puanımızın hangi bölüme girmek için yeterli olduğunu nasıl anlayacağız? Başta da söylediğim gibi tercih yaparken bakmanız gereken puan değil, sıralamadır. Sıralamanız hangi bölüme girebileceğinize dair sağlam bir fikir verir ama asla kesin olarak yerleşip yerleşemeyeceğinizi söylemez. Burada yapılması gereken bir önceki yılın başarı sıralamalarına bakmaktır. Diyelim ki MF-4 puan türüyle tercih yapıyorsunuz ve bu puan türündeki başarı sıralamanız 10,000. Girmek istediğiniz bölümün bir önceki yılki taban başarı sıralaması 10,000'den daha gerideyse, örneğin 15,000'se bu bölüme girmeniz beklenir. Bu sıralama 10,000'den ne kadar gerideyse şansınız o kadar yüksek, 10,000'den ne kadar yukarıdaysa şansınız o kadar az olacaktır. Bu yıl istediğiniz bölümün hangi başarı sırasına kadar alacağını kesin olarak bilemezsiniz ama tahmini olarak 7,500-12,500 bandında (geçen yılki başarı sırasının 25% altıyla üstü arasında) olacağını düşünebilirsiniz. Eğer başarı sıralamanız 10,000 ise, geçen yıl tam 10,000'le kapatmış bir bölüm için bu yıl kazanma şansınız kabaca 50%'dir. Çünkü sıralama yukarı da çıkabilir, geriye de düşebilir ve bu olasılıklar birbirine çok yakındır.

6. Puanınızı Çöpe Atmayın.
Yine başarı sıranızın 10,000 olduğu örnekten yola çıkarsak, tercih etmek istediğiniz bölümün bir önceki yılki başarı sırası 50,000'se bu bölüme yerleşmeniz kesin gibidir. Çünkü başarı sırasında bu kadar büyük oynama nadir görülür. Dolayısıyla bir önceki yıl başarı sırası sizin başarı sıranızın altında kalan tüm bölümleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ancak, çok aşağılarda bölümler tercih etmeniz puanınızın bir bakıma boşa gitmesine sebep olur. Bu durum, 150,000 TL paranız var ve paranızın tamamıyla tek bir araba alma hakkınız varken paranızla Audi almak yerine gidip Tata marka araba almanıza benzer. Ama hayalinizdeki araba Tata'ysa yine de siz bilirsiniz.

7. Başarı sıranızın yetmediği bölümler için de makul ölçüde şansınızı deneyin.
Eğer başarı sıranızın 10,000 olduğu puan türünde tercih yapmak istediğiniz bölümün geçen seneki başarı sıralaması 9,000 ise bu bölümü de tercihleriniz arasına dahil edebilirsiniz. Yerleşme olasılığınız 50%'nin altında görünse de azımsanmayacak kadar şansınız olacaktır. Hatta şansınız az olsa bile geçen yıl 5,000. sıraya kadar öğrenci almış bölümleri dahi yazabilirsiniz. Bu da 150,000 TL ile Ferrari almaya benzer. Bakarsınız ihtiyaçtan satılık bir Ferrari'ye denk gelirsiniz, şansınızı deneyin ama kendinizi buna bağlamayın. Tercihleriniz arasında bir uyum olmalı. Tercih haklarınızı kazanma şansınızın düşük olduğu bölümlerle tüketmemelisiniz. Eğer illa ki bir bölüme yerleşmek istiyorsanız tercihleriniz arasında geçen yılki başarı sıralaması sizin sonucunuzdan geride olan en az 4-5 bölümü de mutlaka tercihleriniz arasına koymalısınız. Hatta bunlardan belki ikisi başarı sıralamanızdan en az 30%-40% geride olmalı. Yani bizim örneğimizde 14,000-15,000 veya bu seviyelerin daha gerisinden de birkaç bölüm yazmak gerekir. Yoksa, kimse Ferrari'sini satmaz, arabasız kalırsınız.

8. Başarı sırası yüksek, tercih sırası düşük olan her bölüm ölü tercih değildir. 
Tercihleri yaparken bir önceki yılki başarı sıralaması 50,000 olan bir bölümü, başarı sıralaması 9,000 olan bölümden önce yazarsak bunun bir sakıncası var mıdır? Görünürde bu durumun bir sakıncası yoktur ancak, çok anormal bir durum olmadığı sürece başarı sıralaması 9,000 olan bölümü alt sırada yazdığınız için bu bölüme yerleşme şansınız sıfıra yakın olacaktır. Diğer bir deyişle bu tercihiniz ölü bir tercih olacaktır ve bu nedenle bir tercih hakkınızı boşa harcamış olursunuz. Ama sıralamalar birbirine yakınsa rahatlıkla her iki bölümü de yazabilirsiniz. O zaman alttaki tercih ölü olmaz. Başarı sıraları değişebileceğinden iki bölüm bu yılki sonuçlarda yer değiştirebilir. Yani geçen yıl altta olan bölüm, bu yıl diğer bölümü geçebilir.

9. Tercihlerinizi başarı sırasına göre değil, bölümü kazanma arzunuza göre sıralayın.
Tercih yapabileceğiniz bölümleri belirledikten sonra işin pratiği şudur: Tercih sıralamasını en çok istediğiniz bölümden başlayarak sırayla yazmalısınız. En çok istediğiniz bölüm, en üstte olmalıdır. İstediğiniz bölümleri belirledikten sonra başarı sıralamasına değil, o bölümü ne kadar istediğinize bakın. 30 bölüm tercih etme hakkınız var. Eğer bu sınırı aşıyorsanız o zaman ölü tercihlerinizi çıkartarak kendinize daha fazla tercih yapma şansı yaratabilirsiniz.

10. Bölümlerin kontenjan değişimlerine dikkat edin.
Bir bölümün bu yıl en son hangi başarı sırasından öğrenci alacağıyla ilgili tahminde bulunmak için bir önceki yılın sonuçlarına bakmak gerekir. Genelde geçen yıla yakın bir sıralamayla kapanacağını düşünebiliriz. Ancak, bölümün kontenjanı değiştiyse, durum farklı olacaktır. Geçen yıl 100 öğrenci alan bir bölüm, bu yıl 70 öğrenci alacaksa, bu bölüme girmek zorlaşacaktır. Yani başarı sırası yukarılara gelecektir. Tersi durumda ise, yani geçen yıl 100 öğrenci alan bir bölüm, bu yıl kontenjanını 150'ye çıkardıysa bu bölüme girmek de kolaylaşacaktır. Yani başarı sıralaması düşecektir. Geçen yıl ilk 10,000'i aldıysa, bu yıl belki ilk 15,000'i alacaktır. Ayrıca, bir bölümün kontenjanı ne kadar düşükse başarı sıralamasındaki sapmanın o kadar yüksek olması beklenir. Örneğin bir bölümün kontenjanı 300'se, başarı sıralamasında önceki yıla göre büyük değişimler olmaz. Ama bir bölümün kontenjanı 5'se, başarı sıralamasında çok büyük değişimler yaşanabilir.

11. Trend mesleklerde sıralamalar çok değişebilir.
Her yıl yeni meslek dalları ortaya çıkıyor. Bazı meslekler hızla popüler hale gelirken, bazı meslek dalları da dönemsel olarak trend olur. Bu tarz bölümleri tercih ediyorsanız sıralamasının çok değişebileceğini göz önünde bulundurun. Mümkünse sadece 1 yıl önceki değil, 2 hatta 3 yıl önceki başarı sıralamalarını da dikkate alın.

12. Toplamda bakıldığında bölümlerin başarı sıralamaları düşer.
Her yıl birçok yeni üniversite ve yeni bölüm açılıyor. Teorik olarak yeni üniversiteler/bölümler açıldıkça tüm bölümlerin başarı sıralaması düşer. Çünkü, tüm adayların artık daha fazla seçeneği olduğu için sizinle aynı bölümü yazabilecek bir aday, yeni açılmış bir bölümü tercih edebilir. Bu en üst sıralardaki bölümler için de geçerlidir. 10-15 yıl önce başarılı öğrenciler genelde sadece ODTÜ ve Boğaziçi arasıda tercih yaparken; artık ilk 1000'e giren öğrenciler Hacettepe, Cerrahpaşa tıp fakülteleriyle birlikte Koç, Sabancı, Bilkent gibi özel üniversitelerin pek çok burslu bölümünü tercih edebiliyor. Ben üniversiteye girdiğimde okuduğum bölüm Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği en son Türkiye 142.sini alırken, 2013'te bu sıra 777.liğe kadar geriledi.
Bununla birlikte oturmuş bölümlerin yükselme eğiliminde olduğunu da söyleyebiliriz. Yani bir fakülte yeni açıldığında başarı sırası çok yüksek olmuyor. Eğer bölüm tutmuşsa, 2. yıldan itibaren düzenli bir yükseliş trendine giriyor. Örneğin Özyeğin Üniversitesi'nde birçok bölümün 2011'den 2013'e başarı sıralamasının yükseldiğini görüyoruz.

13. Yeni açılan bölümleri de değerlendirin.
Yeni açılan bölümlerin önceki yıla dair sıralaması olmadığı için bu bölümlerin hangi başarı sırasına kadar öğrenci alacağını kestirmek güçtür. Ancak, tercih yaparken yeni açılan bölümleri de incelemekte fayda var. Çoğunlukla yeni açılan bölümlerin ilk yıl başarı sırası düşük olur. Bu tür bölümler, sınavda istediği puanı alamayıp yerleştirmede sorun yaşayan öğrenciler için bir fırsat olabilir.

14. Tek puan türünden tercih yapmak zorunda değilsiniz.
Farklı meslekler için farklı puan türlerine göre yerleştirme yapılıyor. Örneğin, sağlık bölümleri genelde MF-3 puanına göre öğrenci alırken, mühendislik bölümleri MF-4 puanına göre öğrenci alıyor. Kendinizi bir puan türüyle sınırlamayın. Çok karışık geliyorsa istediğiniz bölümleri belirlerken her puan türüne ayrı ayrı bakıp, sonra belirlediğiniz bölümleri tek listede birleştirebilirsiniz.

15. Maddi durumunuz elveriyorsa özel üniversitelerin ücretli bölümlerini de değerlendirin.
Vakıf üniversitelerinin ücretleri, Türkiye'nin ekonomik şartlarında biraz yüksek, ancak Batı ülkelerindeki üniversite fiyatlarıyla kıyaslandığında oldukça düşüktür. Ekonomik durumunuz yeterliyse özel üniversitelerin -zaten çoğu 50% burslu olan- bölümlerini de değerlendirmeye alın. Burada da tercih yaparken kolaylık olması açısından önerim, devlet üniversitesindeki bölüm tercihlerinizle, vakıf üniversitesindeki bölüm tercihlerinizi önce ayrı ayrı listelemeniz, sonrasında iki listeyi uygun şekilde birleştirmenizdir.

16. Okul birincisiyseniz yaşadınız.
Eğer liseyi birincilikle bitirdiyseniz bu size tercih aşamasında büyük avantaj sağlayabilir. Bazı bölümler, okul birinciliği için ek kontenjan belirler. Bu kontenjanı sadece okul birincileri kullanabilir. Örneğin kontenjanı 50 olan bir bölüm, okul birinciliği için de 1 kişilik kontenjan ayırmış olsun. Bu bölümün başarı sırası da 20,000 olsun. Başarı sırası 20,000'den düşük olan okul birincileri içinde bu bölümü tercih edenlerden puanı en yüksek olanı okul birinciliği kontenjanından bölüme girmeye hak kazanmış oluyor. Bu sıra bazen 100,000'lere kadar düşebiliyor. Bu durumun sebebi şu: Sınava yaklaşık 2 milyon aday girerken, sadece 10 bin lise birincisi olması. Bu lise birincilerinin de zaten yarısı sınavı okul birinciliği kontenjanına gerek kalmadan kazanıyor ve iyi liselerin birincileri de aradan çıkmış oluyor. Geri kalan birincilerin önemli bir kısmının da çok düşük puan aldığını düşünürsek, bu özel kontenjan için meydan sadece birkaç yüz lise birincisine kalıyor. Dolayısıyla okul birincileri tercih yaparken, sıralamanın çok uzağında bile olsa elini korkak alıştırmasın, şansını denesin.

17. Kendi kararınızı kendiniz verin.
Ailenize, öğretmenlerinize, arkadaşlarınıza, büyüklerinize; kısaca fikrine değer verdiğiniz herkese danışabilir, herkesten görüş alabilirsiniz. Ancak, son kararı kendiniz vermelisiniz. Bu sizin geleceğiniz. Başkalarının hayatını değil, kendi hayatınızı yaşayın ve mutlu olmayacağınız seçimler yapmayın.

Tercihlerle ilgili sorularınızı buradan bana iletebilirsiniz.

152 yorum:

Unknown dedi ki...

iyi geceler benim tm1 de sıralamam 299.719 gaziantep üniversitesi iktisad 2.öğretim 322.000 den öğrenci almış sizce bu bölüme girebilirmiyim.....

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Yazımda da belirttiğim gibi kesin bir şey söylemek mümkün değil ama geçen yılın sıralamasına baktığımızda bu bölüme girme şansın var ve bu şansının 50%'den biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Ancak, bahsettiğin bölümün başarı sırası 2011'de 278,000; 2012'de ise 244,000 olmuş. Bu verileri de dikkate aldığımızda kesin gireceğini de söyleyemeyiz. Tercihlerinin sana mutluluk getirmesini dilerim.

Unknown dedi ki...

bora abicim meraba ben ilk yorumları yapan şu ballı arkadaş :) sonuç hiç de bal gelmedi. sayısalım .eşit ağırlığa öylesine hiç çalışmadan girdim ve eşit ağırlık daha iyi geldi. mf 30 bin tm 21bin. aslında benim okuldada dahil sözelim hep iyi olmuştu ama yaptık bir hata dönemedik sayısal olarak kaldım.neysa şu an hukuk yazıcam izmirdeki puanın tutuğu hukukları. özelde de bir yeri tutma ihtimali var %100 burslu olarak. paralı yada %50 gibi gitme şansım yok zaten. izmirde müh leri de yazıcam onlarda hep sınır bakalım artık.Yada bir ihtimaldaha var 2. sene kalmak ne yapıcam bilmiyorum. kısaca hukuk içinde müh içinde puanlar tam sınır geçen senekiyle sıralamada aramda bin kişilik bir fark var ne olur hiç bilmiyorum. Sizce ne yapayım sadece onları yazarsam ve tutmazsa 2.sene olacak.Ne yapmalıyım sizce

Unknown dedi ki...

bu arada ilk olarak hukuk için dokuz eylül, ve izmir üniversitesi tam burslu hukuk yazıcam . müh içinde dokuz eylül endüstri. Sizce hukuk adına okuduğumuz okul çok fark ediyor? bu okulun etkisi tabiki müh adına çok daha fazla ama dokuz eylülde okuyan müh hiç mi şansı yok odtü boğaziçi yanında ??

bora dedi ki...

Sevgili Türkan,
Sınava 2. sene tekrar hazırlanmak için geçerli bir sebebin olmalı. Bence 3 durumda sınava tekrar hazırlanmayı düşünebilirsin:

1. Belirli bir bölümü çok büyük bir tutkuyla istiyorsan ve bu sene puanın yetmemişse,
2. Sınava hiç hazırlanmamışsan ve önümüzdeki 1 sene boyunca çok iyi hazırlanacağına eminsen,
3. Puanın kayda değer hiçbir bölüme girmeye yetmiyorsa ve mecbur kaldıysan.

Eğer bu durumlar yoksa ben 2. yıl sınava tekrar hazırlanılmasına karşıyım. Çünkü bu maddi, manevi büyük bir emek ve zaman gerektiriyor. Dolayısıyla yerleşmeni garanti altına almak için tercih listene yazdıklarına ek birkaç bölüm daha eklemen iyi olur. Yalnız tercih yaparken okumak istemeyeceğin, sonradan üzüleceğin hiçbir bölümü yazmadığından emin ol.

Son olarak hukuk ve mühendislik alanlarında okul çok fark eder mi diye sormuşsun. Hukuk konusunda çok ahkam kesemem ama mühendislik alanında fark eder. Mutlaka hukukta da fark ediyordur ama mühendislikte açık şekilde fark eder. Çünkü mühendislerin çalıştığı şirketlerin seçimlerinde senin mühendislik donanımından ziyade, mezun olduğun okul ön plana çıkıyor. Bu asla ODTÜ, Boğaziçi dışındaki okullardan mezun olan mühendisler iş hayatında başarılı olamaz anlamına gelmiyor ama bu okulların mühendislik bölümlerinden mezun olanlar şüphesiz iş hayatına birkaç adım önde başlıyor.
Dilediğin bölüme yerleşebilmen dileğiyle, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba bora abi,
Benim tercih etmek istediğim puan türü:TM-3 ve sıralamam 197.489 yeni açılan bölümlerden İzmir dokuz eylül psikolojiyi en çok istediğim üniversite ve bölüm olması sebebiyle ilk sıraya yazıcam ve diğer sıralara ise basarı sıralamama uygun bölümleri yazıcam sence doğru mudur ?

bora dedi ki...

Sevgili Sezen,
Yeni açılan bölümlerin sıralamasını kestirmek güç. Ancak genel olarak aynı üniversitede psikoloji, sosyoloji ve felsefe bölümlerinin üçü birden varsa ve bu bölümlerin kontenjanları eşitse taban puanı en yüksek olan psikoloji, sonra sosyoloji, sonra da felsefe oluyor. 9 Eylül'de Felsefe'nin başarı sıralaması geçen yıl 165,000 ve kontenjanı da 45. Bununla birlikte yeni açılan psikoloji bölümünün kontenjanı 35. Hevesini kırmak istemem ama 9 Eylül Psikoloji bölümünü kazanma olasılığın çok yüksek değil. Yine de bölümün ilk yılı olacağı için hiç belli olmaz.

En çok istediğin bölümü en başa yazman çok doğru. Ancak yukarıdaki durumu belirtmemin sebebi ikinci tercihine kalma olasılığının da yüksek olması. Bu yüzden ikinci ve sonraki tercihlerini de dikkatli seçmelisin. İlk sıraya Psikoloji'yi yazdıktan sonra diğer tercihlerini başarı sırasına göre değil, o bölümü isteme derecene göre yap. Listenin son haline baktığında başarı sırası daha düşük olsa bile daha çok istediğin bir bölüm, daha az istediğin bir bölümün altında olmasın. Hangisini en çok istiyorsan o üstte kalsın.

Dilediğin bölüme yerleşmen dileğiyle, gözlerinden öperim.

Özkan dedi ki...

Öncelikle merhabalar. Son derece basarili bir rehber olmus, sizi tebrik ederim. TS-2´den, Tarih bölünü icin tercih yapacagim. Puanim 437, siralamam 4466. Ham siralamam ise 3714. ODTÜ´yü ilk, muhtemelen tek tercihim olarak yazacagim. Gecen sene siralamada 3593, puanda da 441 ile kapatmis. Kazanma sansim sizce nedir acaba?

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Öncelikle yorumların için teşekkür ederim. Tecih yaparken önemli olan ham puan sıralaması değil, okul puanı eklenmiş yerleştirme sıralamasıdır. Yazımda da belirttiğim gibi puanı değil yerleştirme sıralamamızı dikkate almamız gerekiyor. Bu durumda verdiğin bilgilere göre bakmamız gereken 4466. Bu sıralama da geçen senenin taban sıralamasından biraz uzak kalıyor. ODTÜ Tarih'in bu yılki kontenjanı geçen yılki ile aynı. Bölümün 2012'deki sıralaması da 3850. Bütün bu verileri birleştirdiğimizde bence tutma olasılığı 20%'nin altında görünüyor.

Bu bölümü tercihlerine tabiki yaz. Umarım puanın yeter. Ancak benim anlayamadığım bir şey var: TS-2 puan türünde devlet okulları arasında Boğaziçi Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden sonra en yüksek puanla öğrenci alan 3. bölüm ODTÜ Tarih. Senin puanın da oldukça yüksek. Niye tek tercih yapmak istiyorsun? Eğer yerleşmek istiyorsan alternatif bölümler de yazmanı öneririm. Yoksa kazanman riskli görünüyor.

Dilerim ODTÜ Tarih'i kazanırsın ve düşük görünen olasılık gerçekleşir. Başarılar dilerim.

Özkan dedi ki...

Cevabiniz icin tesekkur ederim. Fakat 2012´de, ODTÜ - Tarih bölümünün siralamasini 3260 gösteriyor web sitelerinde. Ben mi yanlis baktim acaba diye baska sitelere de göz attim, onlarda da ayni sonuca ulastim. 2011´de de 2790 imis. Puanlar her sene 20 puan asagi inmis ama siralama en fazla 470 kisi düsmüs. Benim de tahminim bu sene siralamanin en fazla 300-350 kisi düsecegi yönündeydi. Ucu ucuna kaciracagimi düsünüyorum.

Sorunuzun cevabi ise söyle; iki senedir hayal ettigim bir üniversite ODTÜ. O yüzden gitmek istedigim tek üniversite ve bölüm. Yazinizda bunu pek tavsiye etmemissiniz, bence iyi de demissiniz. Ancak bir hayale ve hedefe sahip olmak güzel bir sey. Tekrardan tesekkür ederim yardimlariniz icin.

bora dedi ki...

En geçerli kaynak ÖSYM'nin kılavuzu olduğuna göre baktığın sitelerdeki bilgi yanlış. http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2012/OSYS/2012OSYSKONTKILAVUZ.pdf
adresindeki dosyanın 194. sayfasında tarih bölümünün 3260 olan sıralamasının 2011 yılı sıralaması olduğu açıkça görülüyor.

Maalesef bazı siteler aramalarda üst sıralarda çıkmak için yılı yukarı çekiyor. Mesela şu anda öğrencilerin çoğu "2014 Tarih bölümü başarı sıralamaları" şeklinde aramalar yaptığı için bazı siteler sıralamaları bu şekilde veriyor. Halbuki şu anda ortada 2014 yılına ait başarı sıralaması diye bir şey yok. Bizim baktığımız sıralamalar 2014'e rehber niteliğinde olan 2013 sonuçları. Sanırım, senin 2012 dediğin de aynı şekilde 2011 sonucu.

Tek tercih yapman konusuna gelince, hayallerin peşinde gitmek harika bir şey. Yüksek hedefleri kovalamak da. Bu bölümü tutkuyla istiyorsan, eninde sonunda hedefine ulaşacağına inanıyorum. Ancak, sınava 1 yıl daha hazırlanmanın zaman, emek ve finansal maliyetlerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Gönlünce olmasını dilerim.

Sevgiler..

Özkan dedi ki...

Anladim, haklisiniz. Her sey icin tesekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim bora abi :D

Unknown dedi ki...

Özel üniversitelerı hangilerini önerisinz psikoloji bölümü için ileri için planlarım var teşekkürler

bora dedi ki...

Sevgili Kadir,
Bildiğim kadarıyla Koç, Bilkent ve Bilgi'nin psikoloji bölümleri gayet iyi. Ayrıca TOBB ve Şehir'in burs imkanları iyi diye biliyorum. Vakıf üniversitesi tercih edeceksen, öncesinde okullarla görüşmeni ve tüm burs şartlarını iyice öğrenmeni tavsiye ederim. Devlet üniversiteleri içinde ise puanını tutturabilirsen Boğaziçi Psikoloji bölümünü açık ara öneririm.
Başarılar.

Unknown dedi ki...

Ben tobb yada bilkent yazıcam ama bilkent %100 ing ve ing çok zor olduğunu duydum peki bu konuda bilginiz var mı tobb da okusam seminerleri takip etsem ileriye dönük iyi olur mu sizce

Unknown dedi ki...

Tobb daha sıcak geldi bide ortak eğitim var 3.5ay 3 kere staj şimdiden teşekkürler

bora dedi ki...

Çok yakından tanıdığım bölümler değil açıkçası ama her okulun ve her bölümün artıları, eksileri var. Staj olanakları da mutlaka avantaj olacaktır. İmkanın varsa okullara git, kendin gör, mezunlarıyla görüşmeye çalış ve sonunda kendi kararını ver. Başarılar dilerim.

zzeki dedi ki...

İyi geceler,
Benim Tm1 sıralamam 135.500.
9 eylül işletme ve iktisat 133.000 134.000 de öğrenci almış.
Benim bu bölümlere girme şansım nedir acaba?
Furkan...

bora dedi ki...

Sevgili Furkan,
Her 2 bölümün de kontenjanları geçen yıla göre değişmemiş. Sadece 2013 sıralamasına bakarak şansının 45% civarı olduğunu söyleyebilirdim. Ama 2012'de bu bölümlerin sıralamaları 90,300 ve 92,100. Kontenjanlarda sadece 2% civarı bir artışla sıralamanın 130,000'lere gerilemesi de çok normal bir durum değil. Bu nedenle kestirmek güç. Ya bu düşüş trendi devam eder ve rahatlıkla girersin, ya da sadece geçen yıla özgü bir durum olarak kalır ve sıralama tekrar yükselir. Ben de sonuçları merak ediyorum. Umarım dilediğin gibi olur.

Unknown dedi ki...

merhaba bora ben oğlum için yazıyorum oğlum bu seneki sınavda 1.aşamadakinde sayısaldan 20.bininci oldu ve ikincisi için çalışıyor 10binin altına düşmeyi hedefliyor ama hala kafası karışık tm yemi geçsem diyor ama sayısalda seçenek çok diyor ne yapsak daha çok mühendislik alanları istiyordu sonra istanbul dışı tıp mı yazayım diyor yoksa tm den ekonomimi okusam diyor siz ne dersiniz oğlum tşkler

bora dedi ki...

Merhaba Ali Bey,
Oğlunuz Türkçe'den de sınava girsin. Ama bence şu saatten sonra TM'ye geçmesin. MF'de ilk 10 bine girmek için çalışsın; tercihini sınav sonucuna göre düşünür, en uygununa karar verir. Tıp bölümlerinin cazibesi var ama İstanbul'un da başlı başına kendi cazibesi var. Artılarını eksilerini değerlendirip en uygununu seçersiniz. Ama dediğim gibi şu anda bununla kafasını meşgul etmesin. Sadece en yüksek puanı nasıl yapabilirime odaklansın. Olur da TM puanı da yüksek gelirse o zaman daha fazla alternatifiniz olur. Puan olduktan sonra, zorluğu seçim yapması olsun. Başarılar dilerim.

Can3434 dedi ki...

Merhaba ben mf1 de yerleştirme sıralamam 130000 istediğim bölüm 115000 istanbul üniversitesi matematik bölümü sıralamaları geçen seneye göre söylüyorum tBii ki bu sene ist üniversitesi sıralaması ne net bilmiyorum girme şansım var mıdır varsa da ne kadardır? Teşekkürler şimdiden

bora dedi ki...

Merhaba Can,
Bu seneki kontenjan 145 kişi. 2012'de 127.000'den almış. Girme şansın olabilir. İstiyorsan yaz mutlaka. Ama yerleşme şansın düşük. 20%'nin altında görünüyor. Başarılar.

mervenurr dedi ki...

Merhaba mf4te 210bindeyim suleyman demirel enerji sistemleri istiyorum iö 190binle aliyo girebilirmiyim sizce ?

Unknown dedi ki...

Merhaba tm3te 53bindeyim hukuk gelirmi adana samsun falan nasıl tercih yapmalıyım?

Unknown dedi ki...

eklemeyi unuttuğum bir şey var okul birincisiyim bide gelir mi hukuk

bora dedi ki...

Merhaba Mervenur,
Yine de yaz tercihlerine ama biraz zor görünüyor.

Merhaba Abuzer,
Devlet üniversitelerini kazanman çok zor görünüyor ama okul birincisi olduğun için elini korkak alıştırma. Hiç belli olmaz. Okul birinciliği kontenjanı çok dar bir küme içinde değerlendirildiği için sıralamalar çok oynayabiliyor.

Unknown dedi ki...

Ben samsuna baktımda okul birincisine 374 puanla almış benim puanımda 368 yani bide bu yıl puanlar düşerse hiç şansım yok mu?

bora dedi ki...

Puanın önemi yok, sıralamaya göre bakman lazım. Şansın var, "yaz" diyorum zaten. Ama çok da bel bağlama. Umarım istediğin gibi olur.

Unknown dedi ki...

İnşallah ya bide hukuk tm 3 e geçti tm3te sıralamalar nasıl oynar psikoloji falan yani düşebilir mi

bora dedi ki...

Düşmesini bekliyorum ama aşırı bir düşüş beklentisine de girmemek lazım.

Unknown dedi ki...

Geçen sene İstanbul Üniversitesi sıralama olarak 17200 ile kapatmış Tarih Bölümünde. Benim bu seneki TS-2 sıralamam 24500. Bu netlerle geçen seneki en düşük sıram 19100 oluyordu. Burayı ilk sıraya yazarsam tutma şansı nedir?

bora dedi ki...

Sevgili Mehmet,
Yaz tabi ama tutma şansı düşük. Maalesef netlerinin geçen sene yaratacağı başarı sırasının tercih açısından hiçbir önemi yok. Dikkat edeceğimiz bu yılki sıralaman. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Sa iyi geceler kolay gelsın abıcım sımdı sana sorum su benım mf 4 247000 sıralamam gıtmek ıstedıgım blum sutcu ımam orman muhendıslıgı o da 236 bın le almıs gecen sene benım buraya gıtme olasılıgım nedır ne degıldır bı yorum yaparsan yardımcı olursan tercıh acısından sıralama acısından sevınırım kolay gelsın tekrardan....

dmet dedi ki...

Mrb ben tibbi dokumantasyon ve sekreterlik.istiyorum puanim 274 unv puani 280 basri siralamasi yok yerlesme ihtimalim nedir acaba?

bora dedi ki...

Mehmet, normal şartlarda girersin. Geçen yıl kontenjanı 62 olan bölüme 50 kişi yerleşmiş. Bu yüzden 236bin dediğin aslında başarı sırası değil, son yerleşen öğrencinin sırası. Geçen yıl barajı aşan herkes girebilirmiş yani. Bu yıl ciddi bir talep artışı olmadığı sürece girersin.

Demet, 280bin başarı sıralamasıyla yerleşebileceğin Kastamonu, Ardahan, Bayburt, Erzurum gibi bir çok devlet okulu ve çok sayıda ücretli vakıf üniversitesi var. Başarılar.

dmet dedi ki...

Tesekkur ederim.Basari siralamam 280 bin deil üniverstenin puani 280 benim puanim 274 bolumun basari siralamasi yazmiyor yerlesebilirmiyim sizce bu universiteye

bora dedi ki...

Hangi okulu istediğini yazsan daha kolay anlaşacağız ama :)
Başarı sırası yazmıyorsa, kontenjanı dolmamış olabilir ki bu durumda yerleşme şansın çok yüksek olur. Aksi halde, 274 puanla 280 puanlık bölüme girmen riskli. Başarılar diliyorum.

Ali dedi ki...

Özel ünivetsitelerde 25 kişilik kontenjanda diyelimli 15 kişi doldu ve 10 kişilik boş yer kaldığı zaman başarı sırlaması 0 gözüküyor bu yüzden şunu merak ediyorum böyle boş kontenjanı kaldığında özel üniversiteler başarı sıralaması geride de olsa ama çok büyük geriden bahsetmiyorum 10-12 bin kadar doldurmak için kontenjanı alıyormu öğrenci yani öğrenci yerleşmiş oluyor mu

bora dedi ki...

Merhaba Ali,

Özel ya da devlet fark etmez, kontenjanın dolmaması şu anlama gelir: Bu bölüme yeterli talep olmamıştır. Bu bölümü tercih listesinde yazan herkes bir yere yerleşmiş demektir. Bir bölümün kontenjanı dolmadığı halde o bölümü tercihleri arasına alan hiçbir öğrenci açıkta kalmış olamaz. Yani senin verdiğin örnekte diyelim ki bölüme son giren, yani 15. öğrencinin başarı sırası 200bin olsun. Başarı sırası 200binin de gerisinde olup bu bölümü tercihleri arasına yazan öğrenci varsa demek ki kendi tercih listesinde daha üst sıradaki bir tercihine yerleşmiş demektir. Yerleşemeseydi zaten bu bölüme girerdi. Çünkü sıra kendisine geldiğinde hala kontenjan var.

Özetle, ilk tercih döneminde 10-12bin değil isterse 100bin geride olsun, yani başarı sırası 300bin olsun. Tercihlerinde varsa ya bu bölüme ya da daha üst bir tercihine yerleşir. Hiçbir yere yerleşemeyen de bu bölümü tercihlerine yazmamış demektir. Bir bölümü tercihine yazmazsan; ister 10bin geride ol, istersen 10bin yukarıda ol. İlk tercih döneminde yerleşemezsin.

Bu durumda ek yerleştirme devreye girer. Kontenjanı dolmayan ya da dolmasına rağmen kayıt yapılmadığı için boş kalan bölümler için ikinci bir tercih dönemi olur. Burada tercih yapabilmenin tek şartı o bölümün puan türünde barajı geçmektir. Bu durumda senin örneğin için bölüm 10 kişi daha alabilir. Ek yerleştirmede talep patlaması olmadığı sürece başarı sıralaması 200binin altına düşer. Senin örneğinde bu bölümü tercih eden 10 kişi çıkmazsa her başvuran yerleşir. 10 kişiden fazla çıkarsa, puanı yüksek olandan başlayarak yerleşme yapılır.

Mert dedi ki...

Merhaba benim mf 4 66.000 girmek istediğim üniversite 56.000 la alıyor bu sene üniversitelerin %5 kontenjan arttıracağı doğruma girme şansım varmı istediğim bölüme cevap verirseniz sevinirim

bora dedi ki...

Sevgili Mert,
Kontenjan aynıysa kazanma şansın bence %5. Kontenjan değişimi topyekün olmaz. Bazı bölümlerde olur, bazılarında olmaz. Olanlarda da aynı oranda olmaz. Hatta bazılarında kontenjan düşer. Hangi bölüm olduğunu yazsan kontenjan durumuna bakardım.
Başarılar.

Tan dedi ki...

Merhaba.Yerleştirme - MF4 sıralamam 104.574.İstediğim bölümler sırasıyla,Sakarya Bilgisayar Mh. İÖ 97.200 Kont.123,Sakarya Mekatronik Mh. İÖ 113.00 Kont.44 (Teknoloji Fakültesi),Sakarya Makine Mh. İÖ 99.500 Kont.129 ve Sakarya Bilişim Sistemleri Mh. 109.000 Kont.41,bunların arasında nasıl bir tercih sıralamam olmalıdır acaba ?Birde teknoloji fakültesinin mühendislik imza yetkisi var mıdır ? Şimdiden teşekkür ederim :)

bora dedi ki...

Merhaba Tan,
Puanlara takılmaksızın, hangisini daha çok istiyorsan üste gelecek şekilde tercih sıralaması yapmalısın. İmza yetkisini hangi mühendislik için soruyorsun bilmiyorum ama şu anda imza yetkisi olmakla birlikte gelecekte ne olur emin değilim. Daha sağlıklı bilgi için meslek odalarından araştırmanı tavsiye ederim. Başarılar.

aloya dedi ki...

Hocam merhaba,

Ben ailemin yanlış yönlendirmesi ile Anadolu kız meslek lisesinde okudum. Fakat içimde asla oraya ait olmadığımı söyleyen ses beni lise hayatım boyunca görmediğim konuları kendi imkanlarımla çalışmaya, tamamlamaya itti. Liseden mezun olunca bu defa da o günkü konjonktür gereği başörtüsü sebebiyle yaşadığım il olan Edirne sınırları içinde beni kabul eden bir dersane bulamadım. Ta ki Manisa'da bir dersane bulana kadar arayışa devam ettim. Burada gece gündüz çalışmayla ki o yıl sınav sistemi değişti ve lys kısmı eklendi, azmettim ve 2006'da sözel Türkiye 48.si oldum, gelin görün ki şimdiki lysciler bilmez katsayı sebebiyle çok istediğim ve hak ettiğim Boğaziçi Türk dili ve edebiyatına değil Kıbrıs'a yakın Doğu üniversitesine burs"suz" olarak gittim.

Üzerinden yıllar geçti, öğretmenlik yapmadım yayıncılık sektöründe ilerledim. 2 yıl önce bir gün bilgi üniversitesinin kütüphanesinde çalışırken niye bir kere daha denemiyorum Boğaziçi'ni hazır katsayı ve başörtüsü problemi de kalkmışken dedim. Ve o gün karar aldım çalışmaya.

Evliyim, iyi bir ünide yayın editörüyüm ama bir daha dedim, yaparız inşallah. Evde sıkı yönetim ilan ettik, eşimle çalıştık, bir yandan işe güce aynen devam. Mesai iki katı. Sonuç; geçen yıl tm3'te 7bindeydim. Bi ihtimal pdr olur dedim, hatta size de yazdım ne yapayım, tutmazsa bi yıl daha deneyeyim mi diye. Siz de bu sıralamaya bi yıl daha bekleme demiştiniz. Gelin görün ki Boğaziçi Pdr geçen yıl tutmadı, zaten ben de Boğaziçi dışında bir tercih de yapmamıştım. Bir yıl daha sıkı yönetime devam ettik �� Evet, sonuçlar dün açıklandı, tm3'te 4bindeyim ve Boğaziçi Pdr geçen yıla göre tutuyor. ��

Eğitimci, öğrenci hangi sıfatımla konuşayım bilmiyorum ama azmedersek oluyor galiba. Allah nasip ediyor. Bi yıl daha katlananam, kim çalışacak diyen arkadaşlara, daha doğrusu öğrencim yaşındakilere bilmem ışık olur mu bu?

Etrafınıza, komşu teyzelere, kendini bir şey sanan ve insanları yanlış yönlendiren koçlara bakıp hayatınızı onların yönlendirmesine izin vermeyin. Kendi potansiyelinizden çok aşağıda bölümlere, okullara gitmek hayatınızı çöpe atmakla bir. Yapabileceklerinizin farkına varın, bu arada ben geçen ay 30 yaşıma girdim ve hiçbir şey için geç kalmadığıma inanıyorum. Inşallah karar vermekte siz de geç kalmazsınız. �� Başarılar.

bora dedi ki...

Azminden dolayı seni ve sana destek olan eşini kutluyorum. Aldığın risk, hayırlı bir sonucu doğurmuş. Umarım sen de bu yıl Boğaziçililer'in arasına katılırsın. Sevgiler..

unknown dedi ki...

Merhaba hocam.
Lise hayatımı kaliteli ve her yıl 30-40 tıp çıkaran bir okulda sayısalcı olarak geçirdim. Başarılıydım fakat son yıl istediğim gibi gitmedi,mezuna kaldım. Bu mezun yılım da sıkıntılı geçti ama gayret gösterdim.Yine de sonucumla mutlu olamadım ne yazık ki.Başından beri tamamen dile geçmem gerekiyormuş onu anladım.Fakat risk alamadım bir türlü, ne kadar çok istesem de... Sayısala verdiğim onca emek boşa gitmesin dedim, herneyse. Sonuç olarak sayısal sıralamalarım 30 binlerde. Eşit ağırlık 20-30 bin arası değişiyor tm1 20 bin.Ygs5 ve Ygs6 hariç ygs sıralamalarım da 30 binlerde geziyor.
Dil sıralamam ise 3bin. Sadece boğaziçi üniversitesine gitmek istiyorum. Boğaziçinin bana açacağı kapılar ve dil öğrenme aşkım beni hep oraya itiyor. Başka nereye gitsem mutsuz olacakmışım gibi geliyor. Tercih etmek istediğim bölümler okul öncesi ve sıralamamdan ne kadar düşük olsa da böte de yazmayı düşünüyorum. İkisi de ilgimi çeken ve mutlu olacağımı düşündüğüm bölümler. Siz ne tavsiye edersiniz? Bir de böte nin sıralaması neden bu kadar düşük aklıma takıldı. Derslerini inceledim. Oradan mezun olan o eğitimi aldıktan sonra öğretmenlikle sınırlı kalmaz gibi geliyor bana. Sizin yorumunuzu bekliyorum.

Gizem dedi ki...

Psikoloji istiyorum ve siralamam 36 bin. 33 binlik yerin tutma olasiligi var mi ?

Gizem dedi ki...

Ek olarak pdr bolumu hakkinda ne dusunuyorsunuz ? Bu benim icin cok onemli

aloya dedi ki...

:) çok teşekkür ederim. Saygılar

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Bence biraz daha esnek olmalısın. Mutlaka bu okul, mutlaka bu bölüm diye düşünme. Ben de senin gibi önce iyi okul, sonra iyi bölüm diye düşünenlerdenim. Elbette ki Boğaziçi'nde okuduğun zaman dar bir alanda kalmazsın ama Böte'nin de sıralaması çok düşük. Sadece burada mutlu olurum diyorsan yaz ama biraz daha araştırırsan mutlu olabileceğin başka bölümler de bulursun gibime geliyor. Umarım gönlüne göre olur. Sevgiler.

bora dedi ki...

Tabiki var. İstediğin bir bölümse mutlaka yaz, gelmez diye düşünme. Kazanamama olasılığın daha yüksek ama yine de azımsanmayacak bir şansın var. Pdr için de puanın boşa gitmeyecek bir yerdeyse değerlendirilebilir diye düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba benim sıralamam 306 bin ve tobb tarih istiyorum. 342 bin sıralaması tobbun ve kontenjanı 5. Sizce girme şansım nedir? İlk tercih olarak yazacağım..

Gizem dedi ki...

Adnan menderes universitesinde 33 bin psikoloji onu yazicam, izmir ekonomi universitesi saglik yonetimi , yasar universitesi uluslararasi iliskiler , celal bayar universitesi pdr bunlari yazicam. Bunlar arasinda kendinizce bi degerlendirme yapar misiniz cok iyi olur

bora dedi ki...

Çok rahat girersin diyemem. 2014'te de kontenjan 5'miş ama başarı sırası 72800. Az kontenjanlı bölümleri kestirmek çok güç. Umarım girersin, başarılar.

bora dedi ki...

Bence en iyisi psikoloji. Sağlık yönetiminin geleceğini iyi görüyorum ama geçen yılki sıralaması düşük kalmış. Tam burslu 2 kontenjanı olduğu için bu yıl çok değişebilir gerçi.

Ali kaya dedi ki...

Merhaba benim siralamam ygs 2 380 bin Ben 300 binden 386 bine kadar olan yerleri yazdım sıralı olarak girmek istediğim bölüm paremedik girme sansim nedir acaba.

bora dedi ki...

Merhaba,
Başarı sırasından ziyade istek sırana göre tercih yapman daha sağlıklı olur. 386bine kadar tercih yapmışsın. Kesin kazanırsın diyemem. Ama olasılığı söylemek için de kaç bölüm yazdığın önemli. 300binden 386bine kadar örneğin 20 tercih yaparsan birinin gelme şansı yüksektir. Umarım istediğin gibi olur.

Ali kaya dedi ki...

Merhaba benim siralamam ygs 2 380 bin Ben 300 binden 386 bine kadar olan yerleri yazdım sıralı olarak girmek istediğim bölüm paremedik girme sansim nedir acaba.

bora dedi ki...

Ali, yukarıda sorunu cevapladım.

Ali kaya dedi ki...

24 tercihi 300 binden 386 bine kadar istek sırasına göre siraladim yeni açılan yerlerde mevcut gelme şansı nedir acaba teşekkür ederim

cadi1313 dedi ki...

Basari siram 168binlerde tm3. Ozel universite Hukuk istiyorum ama yök 150bin baraji getirdi. Sizce hukuk yazmalimiyim. Yoksa 150000 barajdan dolayi bosunami yazmis olurum. Cevap yazarsaniz cok sevinirim. Aklim cok karisik

Mustafa dedi ki...

Merhaba ben çerkez dili ve edebiyat bölümü istiyorum başırı sıralaması 206 bin benim 261 bin ilk sıraya yazcam gelir mi

bora dedi ki...

Ali, bu olasılık kontenjan değişiminden tercihlerin tam sırasına kadar birçok değişkene bağlı. Bir tercihin geçen yılki başarı sırası 380binse %50 civarı gelme şansı varken, 300binse bu olasılık %10'un altına düşer. Yani tercihlerinin dağılımı da önemli. 24 tercih yaptıysan ve bunların bir kısmı 350binden aşağıdaysa şansın yüksek ama asla kesin diyemeyiz.

bora dedi ki...

Hukuk fakültesiyle ilgili Yök'ün açıklamasına bakarsak boşa yazmış olursun.

bora dedi ki...

Sevgili Mustafa,
Bu bölümün kontenjanında bir değişiklik olmamış. Yaz istersen ama gelme olasılığı çok çok düşük.

Tuğçe dedi ki...

Bora ben mf3 de 26 bindeyim.okul birincisiyim.diş hekimliği istiyorum.sıralamamı hangi aralık arasında tutmalıyım

Tuğçe dedi ki...

Tercih aralığımı yani

bora dedi ki...

Öncelikle listende yer alan tüm bölümleri istediğinden emin olmalısın. Ayrıca aralık kadar dağılım da önemli. Tüm tercihleri başarı sıranın üstünde yazarsan açıkta kalabilirsin. Benim önerim 20bin ile 35bin aralığında yoğunlaşman. Bu aralığın dışı devlet üniversiteleri için sürpriz olur.

Tuğçe dedi ki...

Anladım teşekkür ederim

Tuğçe dedi ki...

Tm 3 te 13400 deyim.okul birinciliğini kullanarak gazi hukuga gidebilir miyim.ve tm de de tercih aralığımı kaçta tutmalıyım

bora dedi ki...

Tuğçe, Gazi Hukuk okul 1.liği kontenjanından 13 öğrenci alacak. Gelme ihtimali var. Okul 1.liği büyük fırsatlar doğurabilir. 5binden başlayabilirsin tercih yapmaya. Ama hiç okul 1.si değilmişsin gibi de en az 5-6 tercih yapmanı öneririm.

Ali kaya dedi ki...

Birde yazicam bölüm boy kilo özel koşulu var bu ölçümler nasıl oluyor nerde oluyor ne zaman oluyor tesekkur ederim

ecem dedi ki...

Merhaba hocam öncelikle bilgilendirmeniz icin tesekkur ederim. Benim tm3 sıralamam 24.697 yalova hukuk 24.200 karadeniz teknik 24.600 Isparta 24.700 ve samsun hukuk 25.800 benim bunlardan birine girme şansım var midir , kolay gelsin

bora dedi ki...

Sevgili Ecem,
Bu bölümlerin kontenjanı değişmedi. Ama kapatılan üniversiteler başarı sıralarını bir miktar yukarı çekebilir. Yine de dördünü birden yazarsan en az birinin tutma olasılığı oldukça yüksek diye düşünüyorum. Ama riskli olur. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben gecen yil erciyes universitesi ingilizce iktisat bolumune yerlestim ama bu okumak istedigim bir bolum degildi ve tercihim ailem tarafindan yapildi.bu yil tekrar sinava girdim dil bolumunden tercih yapmak istiyorum cok basarili olamadim suan girebilecegim bolumler almanca fransizca korece rusca cince bolumleri.asya dilleri secmek mantıkli olur mu,gelecegi var midir?yardımcı olursaniz cok sevinirim.bir de eger tercih yaptigimda baska bir yere yerlesirsem iktisat bolumundeki kaydim duser mi ek bir islem yapmam gerekir mi?

bora dedi ki...

Sevgili İlayda,
Ben bu konuda toplumun genelinden oldukça farklı düşünüyorum. Uzun bir tartışma olur ama özel durumlar dışında bize çok önemli diye yutturulmaya çalışılan ikinci yabancı dil kavramına inanmıyorum. Ama sen bu alanda okuyup kariyer yapmak istiyorsan bu da o özel durumlardan biridir. Ben Rusça ve Çince'yi öneririm. Almanca ve Fransızca'nın bizim ülkemizde haksız bir şöhreti olduğunu düşünüyorum. Mesela İspanyolca dünyada bu iki dilden katbekat yaygın olmasına rağmen karşılık bulamıyor. Çünkü bizde Almanya'dan dönüp iyi iş bulamayınca öğretmenlik yapan sayısız hoca var. Daha eskiden çok sayıda Fransızca hocası vardı. Yani talepten değil, arzdan gelen bir popülerleşme var. Sadece nüfus olarak değil, coğrafi yaygınlık olarak da Almanca ve Fransızca öncelikli tercihim olmazdı.
Umarım seni mutlu edecek bir tercih olur. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba ts de sıralamam 38.918 sıralaması 32.000 olan turkce og gelme ihtimali nedir sizce

bora dedi ki...

Türkçe öğretmenliklerinin tamamı son 3 yıldır düşüş içinde. Bu düşüş sürebilir ama yine de gelme olasılığı çok düşük :( Şansını dene, umarım dilediğin gibi olur.

Unknown dedi ki...

Mf3 sıralamam 11836. Sizce 12500 deki bir tıpın gelme ihtimali nedir bu yıl?

bora dedi ki...

Sevgili Tuğçe, bence %65-%75 bandında. Kapanan üniversiteler az da olsa sıralamaları etkileyebilir.

Aklımdabirivar dedi ki...

Merhaba, İletişim Tasarım bölümü için Başkent Üniversitesi nasıl sizce %50 Burslu olarak? Hacettepe Halkbilim, Bilkent %50 Burslu İletişim Tasarım ve Başkent %50 Burslu İletişim Tasarım nasıl sıralanmalı sizce? Şimdiden çok teşekkür ederim cevabınız için:)

bora dedi ki...

Halkbilim ile İletişim Tasarım arasındaki önceliğe, hangisini daha çok istediğine göre karar vermelisin. Bilkent mi Başkent mi diye sorarsan düşünmeden Bilkent derim.

Merve Nur dedi ki...

Hocam Merhaba. Ben 2015 çocuk gelişimi mezunuyum. 0.12+0.06 Ygs-4 siralamam 61.916, Ygs-5 ise 31.705.Özel eğitim öğretmenliği ya da okul öncesi öğretmenliği istiyorum. Hangi üniversiteleri tercih etmeliyim. Puan aralığımı nasıl belirlemeliyim. Devlette çıkma şansı var mıdır? Ya da bana surasinin çıkma olasılığı yüksek diyebileceginiz bir üniversite varsa söyler misiniz? Kimseye guvenemiyorum lütfen yardımcı olun..

Aklımdabirivar dedi ki...

Başkentin %50 burslu İletişim Tasarımı hakkında ne düşünüyorsunuz peki, Bilkentin altına yazılmalı mı?

bora dedi ki...

Merhaba Merve Nur,
Devlette çıkma şansı tabiki var. Okul öncesi için 28-31bin aralığından 5, 31-33bin aralığından 5, 33-40bin aralığından da 5 tercih yapmak iyi bir dağılım olabilir. Bu aralıkta ikinci öğretimler de dahil 50'den fazla okul var. Hangilerini istediğine kendin karar vermelisin. Yeni açılan okullardan da tercih yaparsan kendini sağlama almış olursun. Tek tek okul ismi vermek istemem ama sorun cevapsız kalmasın diye söyleyeyim: Mesela Dumlupınar, Sinop, Muş.. Bunların gelme olasılığı yüksek. Bu arada tercih konusu tek bir kişiye güvenerek yapılacak bir şey değildir. Uzman kişilere danışmalı, sormalısın. Umarım, istediğin gibi olur.

Unknown dedi ki...

Hocam merhabalar ben de okul öncesi istiyorum ek puansız ygs5 puanım 305 sıralamam 270 bin ek puanım 378 sıralamam 13.000 , ankarada en kötü Ankara üniversitesi ek puanla 21.300 le kapatmış ankarada kalabilirmiyim? Sizce bu ek puan durumu nasıl olur

bora dedi ki...

Nur,
Merhaba. Ankara'da kalabilmekten tam neyi kastettiğini anlayamadım ama Ankara Üniversitesi'ni kazanabilir miyimi kastettiysen, çok büyük olasılıkla rahat kazanırsın. Ankara'daki diğer okulları da kazanma şansın yüksek. Sadece ODTÜ için zor olabilir. ODTÜ'nün geçen yılki başarı sırası 13bin. Bu yıl az da olsa yükselme bekliyorum. Umarım istediğin yer olur.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Sevgili Sabit,
Okulların fiyatlarına da bakmak lazım. Geçen yıla göre ne kadar değişmiş. Eğer ciddi değişim oranları yoksa Kemerburgaz'ın büyük olasılıkla geleceğini, Yeni Yüzyıl'ın da zor olmakla birlikte küçük bir ihtimal gelme şansı olabileceğini düşünüyorum.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Tabiki belli olmaz ama çok olası.

Unknown dedi ki...

hocam sizce yeni yüzyıl mı beykent mi doğuş mu maltepe mi bi hukukta sıralama yapsanız sizin görüşünüz ile :)

Unknown dedi ki...

Hocam gecen sene uluslararası ilişkiler tm2 75binle alan gaziye bu sene tm3 72binle girme sansim nedir?

Unknown dedi ki...

Merhaba ben okul birincisiyim çocuk gelişimi istiyorum ama siralamam çok kötü yinede çikar mi Sansimi deneyim mi

bora dedi ki...

Bence Beykent diğerlerinden biraz daha önde.

bora dedi ki...

Sevgili Yiğitcan,
Ben girebileceğini düşünüyorum. Bölüm 2-3 sene önce TM-2'deyken başarı sırası daha yüksekti ama özellikle Hukuk bölümlerinin TM-3'e geçmesi nedeniyle bir aksilik olmazsa girersin. Umarım gönlüne göre olur.

bora dedi ki...

Tunç, kesinlikle şansını dene. Girme olasılığın var, hiç belli olmaz.

Fatma Nur dedi ki...

Merhaba;benim ygs4 puanım 359.sıralamam ise 217.214 .kocaeli üniversitesi ilahiyat fakültesini tercih etmeyi çok istiyorum fakat puanım çok yakın olsa da sıralama ile arkalarda kaldım.fakat okul kontenjanı bu yıl gecen yıla oranla artırıldı.sizce tercihlerim arasına yazarsan şansım olur mu?

bora dedi ki...

Merhaba Fatma Nur,
Puanın bir önemi yok. Bölümün geçen yılki başarı sıralaması 91.800, ek puanlı 273.000 Eğer ek puanın yoksa gelmesi mucize olur. Tüm tercihlerini doldurmadıysan yazabilirsin ama dediğim gibi çok zor.

Unknown dedi ki...

Ama siralamam bir milyonlarda okul birincisi olarak yerleşirmiyim

bora dedi ki...

Yerleşirsin demiyorum zaten. İmkansız değil diyorum. Ben olsam şansımı denerdim.

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam kiz kardesimin lys basari siralamasi pek ic acici degil isletme yazacaz ve mersinde yasadigiiz icinde yakin sehirler olsun istiyoruz nevsehir ve karamanin gelme ihtimali cok yuksek ama iki universite arasinda kaldik sizce karamana mi gitse daha iyi olur yoksa nevsehir haci bektas veli universtesine mi?

Merve Nur dedi ki...

Teşekkür ederim. Bi sorum daha olacak. YGS ek puanimla siralamam 61.916. Ve bu sene özel eğitim öğretmenliği 20 tane üniversite de açıldı. Yeni açılan üniversite olduğu için puan ve sıralama belirtilmemis. Ve yeni açıldığı için başarı sıraları düşük olacağı söyleniyor. Yazarsam gelme oranını ya da ihtimalini neye göre dusunebilirim? Mesela Abant İzzet Baysal Üniversitesi özel eğitim için 70 kişilik bir kontenjan belirlemis 19 Mayıs Üniversitesi ise 90 kişilik bır kontenjan ayırmış. Kontenjana göre tercih sirami belirlemem ne derece doğru olur? Okul öncesi içinde kontenjani ne kadar dikkate almalıyım? Simdiden çok teşekkür ederim :)

İrem Çetin dedi ki...

Merhaba, ben mersin üniversitesi uluslararasi iliskiler istiyorum fakat bu yıl puan türü tm2 den tm3'e geçmiş. Geçen yıl 213 bin ile almış sıralamada puanda nasıl bir değişiklik olur? Ve benim siralamam tm3'te 249 bin. Bu bölümü kazanma olasılığım var mıdır?

bora dedi ki...

Merve Nur,
Yeni açılan bölümlerin okulları, sıralaman civarındaki okullara göre diğer bölümlerde ne durumda. Önce buna bak. Dolayısıyla yeni açılan bölümün de (kontenjanlar yakınsa) aynı sıraya uygun bir aralıkta olacağını düşünebilirsin. Yalnız, ilk yıl olduğu için daha da gerilerde olması beklenir. Yani okul sıralamasına göre 50binlerde olacaksa, bu yıl ilk yılı olacağından belki 60binlerde olur.

Diğer soruna gelince kontenjanı tabiki dikkate almalısın. Aynı seviyede iki okuldan kontenjanı fazla olanın başarı sırası daha geride olacaktır. Sen tercihlerini istek sırasına göre yap. En çok istediğin bölüm en üstte olacak şekilde.

bora dedi ki...

Merhaba,
Dediğiniz gibi kardeşinizin sıralaması biraz düşük kalmış. Bu yıl tercih yapacaksa, açıkçası söylediğiniz iki okul arasında tercih yapmakta zorlanırım. Çünkü biri diğerinden açık ara iyi değil. Karaman'ın sıralaması düşük ama kontenjanı çok. Yani çok yakın bölümler. Umarım gönlüne göre olur.

bora dedi ki...

Merhaba İrem,
Evet var ama oldukça zor. Tm-3'e geçişten dolayı sıralamalarda gerileme beklenebilir. Ama bu gerileme, 100bin üstü sıralamalarda daha keskin olur. Yaz yine ama çok da ümitlenme.

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim hocam bir de iktisat mi yoksa isletme mi daha iyi olur size gore onu soracaktim

İrem Çetin dedi ki...

Peki 249 bin sıralama ile uluslararası ilişkiler veya kamu yönetimi bölümlerinden hangi üniversiteleri önerirsiniz?

bora dedi ki...

Büyük fark yok ama çok iyi bir okuldaysa İşletme, yoksa İktisat.

Gizem dedi ki...

Hocam ben izmir ekonomi universitesi uluslararasi iliskiler istiyorum. Siralamam 35.900. Bu bolum gecen sene tm2 ile 38.700 ile kapatmis. Tm-3 e gecmesi, kontenjaninin 1 kisi artmasi, kapatilan okullar siralamayi sizce nasil etkiler? Girme ihtimalim var midir ?

Gizem dedi ki...

Tm-3 siralamam 35.900 bu arada

Unknown dedi ki...

Hocam tm1 siralamasi 402.000 Karamanoglu Mehmetbey Universitesi iktisat 407.000 isletme ise 429.000 le kapatmis ve karaman olsun istiyoruz gelme ihtimali kesindir degil mi yoksa onlardan da dusuk bir kac sehir daha tercihin altina yazmalimiyim

bora dedi ki...

İrem,
Özellikle önereceğim bir üniversite yok. Sıralaması yüksek, kontenjanı düşük, saygınlığı bilinen ve şehir olarak da kendinize uygun okulları seçmenizi öneririm.

bora dedi ki...

Özge,
Tabiki kesin değil. Türkiye 16.sının Koç Tıp'a girip giremeyeceği bile kesin değil. Kardeşiniz 2014 sıralamasıyla Karaman'a giremezdi örneğin. Ama gelme şansı yüksek diyebiliriz. Daha düşük şehir yazıp yazmama konusuna gelince kimseye illa bir yere gireyim diye mutlu olamayacağı bir tercih yapmasını önermem. Tekrar hazırlanmayacağı kesinse içine sinebilecek okullar yazmayı düşünebilir.

bora dedi ki...

Sevgili Gizem,
TM-3'e geçmesinin olumlu bir etki yaratarak sıralamayı daha da geriye atacağını düşünüyorum. Kapanan okulların ise yukarı çekeceğini. Özel okulları kestirmek daha güç. Ama senin için bu bölümün gelme şansını yüksek görüyorum.

Gizem dedi ki...

Hocam hukukda tm 3 e gecince yukselmisti ya o yuzden sordum

bora dedi ki...

Bence bu sefer tersi olur.

Tuğçe dedi ki...

Hocam arkadaşım gazi siyasal bilimler ve kamu yönetimi okumak istiyor.Ama psikolojik danışmanlardan birisi ankara üniversitesi,odtü ve siyasal bilimler fakültesi dışında okursa gelecegi parlak degil iş bulamaz dedi.siz bu konuda ne düşünüyorsunuz.

bora dedi ki...

Tuğçe,
Tabiki bir Odtü değil, hatta belki aralarında uçurum var ama "iş bulamaz" demek çok iddialı olur. Bölümü ne olursa olsun kendisini yetiştiren, geliştiren herkesin iş bulma şansı vardır.

Tuğçe dedi ki...

Peki kendini geliştirmekten kasıt dil gibi bir şey mi hocam.yanıt için teşekküe ederim bu arada

bora dedi ki...

Çok yönlü bir geliştirme. Tabiki başta İngilizce, ayrıca mesleki anlamda gelişim, sosyal ve kültürel donanım, temsil ve liderlik becerileri vs.

Unknown dedi ki...

Hocam aynı sıralamaya sahip olduğum biri okulu benim yazdigim siradan daha one yazarsa daha mi avantajli olur

Hakan dedi ki...

Merhaba bora abi bi sorum olacaktı benim mf4 sıralamam 85.114 Kırıkkale inşaat mühendisliğinin sıralaması ise 85.300 girme ihtimalim var mı?

Hakan dedi ki...

Bu arada Kırıkkale ilköğretim matematik öğretmenliği yeni açılmış bir bölüm buranın gelmez ihtimali varmıdır mf1 sıralamam 84.247

bora dedi ki...

Sevgili Şeyma,
Aynı sıralama diye bir şey mümkün değil. Puanının virgülden sonraki tüm küsuratı aynı olsa bile bakılan başka kriterler var. Dolayısıyla yerleştirmeyi belirleyen her zaman için başarı sırasıdır. Başarı sırası yüksek olanın tercih önceliği vardır. Öne yazmışsın, arkaya yazmışsın hiç fark etmez. Sıra sana geldiğinde tercihlerine üstten aşağı doğru bakılır. Kontenjanı sıra sana gelene kadar dolmamış en üst tercihine yerleşirsin. Senin bir bölüme yerleşemeyip başarı sırası senden düşük birinin (aynı bölümü 1. tercihine yazmış olsa bile) yerleşmesi olası değildir.

bora dedi ki...

Merhaba Hakan,
İnşaat müh. için tabiki ciddi şansın var. Kapanan üniversiteler olmasaydı büyük olasılıkla kazanırsın derdim. Yine de girme olasılığın var. İlk öğretim matematik için de ek puanına bakar ama sanki zor gibi. Yeni bölümleri kestirmek güç. Şansını dene bakalım.

Hakan dedi ki...

Çok teşekkür ederim hayırlısı olsun bora abi valla seni çok sonra tanıdım dün yani gerçekten çok yardımcı oluyorsun teşekkür ederim inşallah herşey gönlünce olur

Hakan dedi ki...

Birde bi arkadaşım için bi sorum olacaktı çok meşgul ettim kusura bakmayın da arkadaşımın sıralaması 132.000 Kırıkkale elektrik elektronik mühendisliği ikinci öğretimin de sıralaması 127.000 girme ihtimali var mı?

bora dedi ki...

Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim Hakan. Arkadaşının da kazanma şansı var ama düşük. 3 yıldır bölümün sıralaması pek oynamamış. Sevgiler..

Hakan dedi ki...

Abi çok rahatsız ettim ama bi sorum daha olacak Kırıkkale inşaat mı Erciyes bilgisayar mı hangisini önerirsin

bora dedi ki...

Bence Erciyes bilgisayar

Hakan dedi ki...

Ciddi misin abi neden acaba sorabilir miyim yani bu konuda ailemle çok tartıştık da

bora dedi ki...

Bana göre şehir olarak, okul olarak ve bölüm olarak daha iyi. Kayseri daha geniş imkanları ve sosyal fırsatları olan bir şehir. Erciyes daha köklü bir üniversite. Bilgisayar mühendisliği de daha geçerli bir bölüm.

Hakan dedi ki...

Çok çok teşekkür ederim kafamdaki soru işaretleri kalktı abi son olarak bişey daha sormak istiyorum çok özür dileyerekten İngilizce hazırlık okurken mi yoksa üniversite birinci sınıfı direk okurken mi tekrar hazırlanmak kolay olur

Unknown dedi ki...

hocam yeniyüzyıl nasıl bi üniversite sizce

bora dedi ki...

Hakan,
Bence her ikisi için de ikisini birlikte götürmek zor olur. İngilizce öğrenmek başlı başına yoğunlaşma gerektiren bir konu. Hazırlığı geçmekten bahsetmiyorum, İngilizce öğrenmekten bahsediyorum. Eğer temelin yoksa hazırlıkla birlikte sınava hazırlanmak daha zor olur.

Unknown dedi ki...

Hocam ben deniz. Tm3 155 bin. Sosyoloji istiyorum. Anadolu Üni 103 bin, akdeniz 115 bin dokuz eylul ikinci ogretim 116 bin tutma olasiligi var mi

bora dedi ki...

Sevgili Deniz,
Anadolu ile Akdeniz'in tutması pek mümkün değil. Onlar mucize olur. 9 Eylül İÖ'de 10 kişilik bir kontenjan artışı var. Bu yıl sıralaması düşer ama 155bine kadar düşeceğini pek sanmıyorum. Yine de bir olasılıktır. Umarım gönlüne göre olur.

Unknown dedi ki...

hocam, 306 bindeydim fakat istediğim yer olmadı yerleşemedim hiçbir tercihim gelmedi. Puanım 280. ek tercihler puanla mı alıyor? ve ek tercihte girme ihtimalim yüksek mi nolur ek tercih hakkında bilgi verin hiçbirşey bilmiyorum...

Tuğçe dedi ki...

Gazi hukuk geldi hocam sağolun😊

Tuğçe dedi ki...

Gazi hukuk geldi hocam sağolun😊

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim, puana göre yerleştirme diye bir şey yok. Talep, sıralama, kontenjan dengesine göre bir yerleştirme var. Ek tercihte de durum aynı. Öncelikle puana değil, sıralamaya bakmalısın. Ek tercih, açık kalan kontenjanları doldurmak için yapılır. Bu açık 2 şekilde oluşur: sınavı kazanıp kayıt yaptırmayanlardan dolayı açılanlar veya bir bölüme yeterli talep olmadığı için boş kalanlar. Kayıt yaptırmayanlardan dolayı açılan kontenjanın olduğu bölümün taban puanı senin başarı sıralamanın üstünde bile olsa tercih edebilirsin. Ama kazanma şansın düşük olur. Talep olmadığı için dolmayan kontenjanlar içinse yerleşme şansın yüksektir. Bu tarz çok sayıda bölümü ek tercihlerin arasına alırsan yerleşmen beklenir. Ancak, kazandığında okumayacağın hiçbir bölümü tercihlerinin arasına alma. Neyin geleceği belli olmaz.

bora dedi ki...

Gözün aydın Tuğçe, tebrik ederim. Vatana, millete, insanlığa faydalı bir hukukçu olmanı, ve daima adalete bağlı güçlü bir kadın olarak yetişmeni dilerim.

İshak Belli dedi ki...

Benim istediğim bölümün255.000 den alıyor benim sıralama da 288.000 arada 33.000 fark var ama yine de bu bölümde girebilir miyim

bora dedi ki...

Merhaba İshak,
Girme ihtimalin var. Ama girememen daha büyük olasılık. Senin bölümün 255.000'den almıyor. Geçen yıl 255.000'den almıştır. Bu yıl ne olacağı taleple ve kontenjanla belirlenir. Bölümün bu yılki kontenjanı artmışsa kazanma şansın daha yüksek olur. Başarılar.

İrem Çetin dedi ki...

Tm3 siralamam 124 bin. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 115 bin. Gelme ihtimali nedir? Ve sizce Anadolu üniversitesi Sosyoloji mi yoksa Osmangazi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler mi?

bora dedi ki...

İrem,
Az da olsa şansın var. Bu yıl sıralama biraz daha düşer diye düşünüyorum. Anadolu Üniversitesi'ne çok sıcak bakmasam da Osmangazi'deki bölüm yeni açıldığından, ikisi arasında benim için Anadolu daha iyi gibi.

İrem Çetin dedi ki...

Peki Kâtip Çelebi üniversitesi ile Yıldırım Beyazıt üniversitesini karşılaştıracak olursak hangisini daha iyidir?

bora dedi ki...

Yakın seviyede iki üniversite. Farklı şehirlerde olduğu için karşılaştırma yapmak zor. Bir de bölümden bölüme değişir. Ama ben Katip Çelebi'ye daha yakınım. İkisi arasında okuldan ziyade şehir seçimi yapmak daha uygun sanki.