12 Ağustos 2009 Çarşamba

Garantili Özel Ders Safsatası

Üniversiteye başladığım '98 senesinden beri özel ders veriyorum. Bu 11 sene boyunca birbirinden ilginç özel ders ilanları gördüm. Ama içlerinde yaygın olan biri var ki, akıl sır erdiremiyorum: "Garantili özel ders".

Akla şu soru geliyor tabi ki: "Neyi garanti ediyorsun?" Eğer garanti edilen ÖSS'de istediği bölüme yerleşmek filansa zaten üzerinde durmaya gerek yok, tümden safsata. Bazıları abartıp, "Matematikten 60 net garanti ediyorum." gibi saçma sapan ilan metinleri düzenliyor. Öğrencinin seviyesini bilmeden, nasıl böyle bir garanti verilebilir. Bu öğrenci buzdolabı ya da çamaşır makinesi mi ki istenilen performansı gösteremediğinde değiştirelim. Yani bunu söyleyen hoca, öğrencisi sınavda başarısız olunca ne yapıyor? Aldığı parayı geri mi iade ediyor? Ben eminim ki bu kadar akıl dışı bir iddiada bulunan hocanın kendisi sınavda 60 net çıkartamaz.

Birebir özel derslerde 200'ü aşkın öğrenciyle çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim: "Çalıştığım öğrencilerin %99'u çalışmalarımız sayesinde ilerleme kaydetmiştir. Ara sınıf öğrencilerinden dersi zayıf gelen ya da ÖSS'yi kazanamayan hiçbir öğrencimi hatırlamıyorum." Buna rağmen, ben bugüne kadar hiçbir velime ya da öğrencime garanti vermedim. Çünkü, başarı da başarısızlık da öncelikle öğrenciye aittir. Öğrenci isteyecek ki, başarı gelsin. Özel ders hocasının yapabileceği öğrenciyi motive ederek istemesini sağlamak ve ona gerekli bilgiyi en iyi şekilde aktarmaktır. Gerisi öğrencinin işi.

Bir dönem otomobil ilanlarındaki "Doktordan.." diye başlayan metinlerle dalga geçilirdi. Mizahçılara da epey malzeme çıkmıştır buradan. Bence asıl alaya alınması gereken "garantili özel ders" ilanlarıdır.

Hiç yorum yok: