9 Ekim 2012 Salı

Fiziğe Nasıl Çalışmalı?

Fizik dersi vereceğim öğrencilerime ilk derse başlamadan önce Fen derslerine bakışını sorarım. Aldığım cevap genelde "Biyoloji ile Kimya'yı yapıyorum da Fizik'te çok zorlanıyorum" oluyor. Öğrencilerimin denemelerdeki netlerine baktığımda ise çoğunlukla durumun tam öyle olmadığını, bazen Fizik netlerinin diğer Fen netlerinden fazla olduğunu görüyorum. Aslında "Fizik'te zorlanıyorum"dan kastedilen çoğu zaman "Fizik'ten korkuyorum" oluyor.

Biyoloji ve Kimya soruları büyük ölçüde bilgiye ve bir miktar da bu bilgilerin yorumlanmasına bağlı. Fizik sorularında ise bilginin yanısıra genellikle temel matematik bilgisi gerekiyor. Çok basit matematik işlemlerine gerek duyulmasına rağmen öğrencinin gözü korkuyor. Biyoloji sorusunu okuduğunda biliyorsa işaretliyor, bilmiyorsa geçiyor. Fizikte ise bilip bilmemesinden bağımsız olarak daha soru üzerinde uğraşmadan ürküyor. Çünkü hiçbir fizik sorusu bir bakışta cevaplanamaz.

Birçok fizik kitabının girişinde "Fizik için gerekli Matematik" diye bir bölüm vardır. Burada oran-orantı, sıralama, basit alan, hacim hesaplamaları gibi Fizik'te ihtiyaç duyabileceğiniz temel matematik bilgilerinin özeti yer alır. Eğer Matematik'le ilgili endişeniz varsa önce bu bölümden başlamanızda fayda var. 

Fizik dersine çalışırken programı iki aşamalı yapmak gerekir. Bunun nedeni birinci aşamadaki soru yaklaşımıyla, ikinci aşamadaki soru yaklaşımlarının birbirinden oldukça farklı olması. Şimdi TYT'ye bakalım: TYT kapsamındaki fizik soruları yaklaşık 20 farklı konuyu kapsamaktadır. Bu konuları vektör, kuvvet, basit makinalar, ağırlık merkezi, doğrusal hareket, iş ve enerji, kütle, hacim, özkütle, basınç, kaldırma kuvveti, genleşme, ısı ve sıcaklık, elektrostatik, elektrik akımı, manyetizma, ışık, mercekler ve aynalar ile ses olarak sayabiliriz.

Ortaokuldan yeni mezun başarılı bir öğrenciye sorarsak bu konuların hemen hepsini iyi bildiğini söyleyecektir. Burada belki ağırlık merkezi ve manyetizma konuları daha liseye yönelik görünüyor. Ancak, TYT seviyesinde çıkabilecek bir manyetizma sorusunun da tabii ki temel düzeyde bir soru olacağını söylemek gerekir. Fizik konuları da tıpkı geometri gibi basit birkaç formülden oluşur. Örneğin Kütle-Hacim-Özkütle ilişkisini anlatan "m=d.v" gibi. Ama Fizik'te kavramları anlamak, her zaman formülden önce gelir. Özkütle'nin ne demek olduğunu anlayamadan isterseniz 100 tane formül ezberleyin, bir işe yaramaz. Ama kavramı anladığınızda çoğu zaman formüle bile ihtiyaç duymazsınız. Hatta formülü bile kendinizin çıkartabileceği durumlar olduğunu göreceksiniz.

Kısaca, TYT konuları ortaokul (ve Lise1'de de tekrar edilen) müfredatını içerdiği için az çok zaten bildiğiniz konular. Bu durumda yapılması gereken, konuları hızlıca tekrar edip, test çözmek ve seviyenizi görmek. Eksik olduğunuz konular üzerinde tekrar çalışın. Eğer bir konuyla ilgili testte %80'lerde doğru cevap veremiyorsanız, mutlaka konuyu tekrar çalışın. Eğer sadece belli soru tiplerinde zorlanıyorsanız, o zaman da o soru tipleriyle ilgili farklı kaynaklardan da soru çözün.

Bütün TYT konularını çalıştıysanız bir genel deneme sınavı alın ve sadece Fizik kısmını çözmeyi deneyin. Eskiden Fizik soru sayısı Fen bölümünde belirgin şekilde diğer derslerden fazlaydı. Artık bu makas yok. Şu an TYT'de 14 Fizik sorusu var. Tabii ki başarı görece bir kavramdır ancak genel bir bakışla 0-5 doğrunuz varsa tüm konuları mutlaka baştan çalışmalı, 6-9 doğrunuz varsa temeli oluşturduğunuzu bilerek Fizik korkunuzu üzerinizden atmalı ve konuları temel düzeyde değil de daha detaylarıyla çalışmalı, 10-12 doğrunuz varsa sadece yanlış yaptığınız soruların konularını belirlemeli ve eğer sürekli aynı konulardan yanlış yapıyorsanız o konuları tekrar çalışmalı, eğer 13-14 doğrunuz varsa da kendinize çikolata almalısınız :)

Gelelim AYT'ye. TYT'deki konu başlıklarını verirken biraz altbaşlıklara kadar inmiştim. AYT'yi de bu şekilde kırmaya kalkarsam konu sayısı 50'ye kadar çıkabilir. Ancak ana hatlarıyla söylemek gerekirse AYT kapsamında 4 ana konu var:

1. Hareket ve bağlı konular (Harmonik, Düzgün Dairesel, Eğik Atış, Keppler..)
2. Elektrik ve bağlı konular (Elektrik Alan, Kondansatör, EMK, Eşdeğer Direnç..)
3. Manyetizma ve Bağlı Konular (Elektromanyetik İndüksiyon, Alternatif Akım, Elektromanyetizma..)
4. Atom Fiziği (Nükleer Fizik, Dalgalar, Işık Teorileri..)

Başka bir deyişle, Lise1, Lise2, Lise3 ve Lise4 fiziği. Bu 4 başlığı, 4 ayrı ders gibi çalışmanızı öneriyorum. Yani programınızı yaparken bugün Fizik çalışacağım diye değil de bugün hareket çalışacağım ya da elektrik çalışacağım diye düşünmek daha verimli olabilir. Çünkü bütününe baktığınızda Fizik gerçekten korkutucu görünüyor ama parçalara bölerek çalıştığınızda anlaşılmayacak bir konu yok.

Genellikle aynı konudaki formüller birbiriyle bağlantılıdır. Bu yüzden öğrenmesi ve akılda tutması kolaydır. Fizikteki soru çeşitliliği azdır. Genellikle aynı konuyla ilgili farklı kitaplardaki sorular birbirine benzer. Fizik sorularının çözümünde matematiğe ihtiyaç duyma oranı çoktur ama çözüm için gerekli matematik seviyesi düşüktür.

AYT Fen Bilimleri sınavında Fizik'ten 14 soru sorulmaktadır. Soru sayısının azlığı, fazladan yapacağınız 1 sorunun sonucunuza çok daha fazla katkı sağlayacağı anlamına gelir. Bu nedenle, Fizik'te çok başarılı olacağınızı düşünmeseniz bile sakın dersi boş vermeyin. 4 konumuz var dedik. İki tanesine odaklansanız 7 net yapabilirsiniz. Ne kadar çalışırsanız, onunla orantılı olarak netlerinizi artırma fırsatınız var. Öğretmen olarak en inanmadığım cümleler şunlardır: "Ben Fizik dersini yapamam. Elektrik konusunu zaten anlayamam..". Aslında bu cümlelerin anlamı "Ben uğraşmak istemiyorum"dur. Diğer dersleri yapabiliyorsanız fiziği de yapabilirsiniz. Ama öğrenmek emek ister, terlemeyi göze almak gerekir.

Fizik özel ders

115 yorum:

Turkuaz dedi ki...

Bilgilendirme için teşekkürler...
Ancak benim bir sorum olacak. Ben bu yıl sınava gireceğim. Fizik yapabileceğime inanıyorum ancak temelim biraz zayıf :( Bu açığımı kısa bir sürede kapatıp iyi bir şekilde fizik yapmam için ne önerirsiniz? Lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim, tabiki hangi okula gittiğini, geçmiş dönem eğitimini, seviyeni bilmeden uzaktan yorum yapmak kolay değil. Ancak, yazımda belirttiklerimi dikkatli okumanı öneririm. Fiziği bir bütün olarak değil, parça parça anlamaya çalış. Konular zor geliyorsa, sana en basit gelen konudan başla. Testlerini çözebildiğinden emin olana kadar üstüne git. Başkası 2 saat çalışıyorsa, sen 5 saat çalış. Mutlaka başaracaksın. Dershaneye gidiyorsan, dershane hocandan yol göstermesini iste. İmkanın varsa özel ders al. İkisini de yapamıyorsan iyi bir ders kitabı al. FDD yayınlarını tavsiye ederim. Eğer seviyesi zor geliyorsa, seviyene yakın bir kitaptan çalışmayı dene. Ama mutlaka üstüne git. Başarılar dilerim..

Turkuaz dedi ki...

Yardımınız esirgemediğiniz için teşekkürler. Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Benim hem babam hem abim doktor olduğundan onların zekasından birazı da bana nasip olmuştur herhalde :) Yapabileceğime inanıyorum. İnşallah sınav çıkışı yine burada olurum. Tekrar teşekkür ederim. Eksik olmayın. Siz olmazsanız biz ne yaparız... :)

Unknown dedi ki...

ygs fizik soru bankası önerirmisiniz normal düzey 11 .sınıfım

bora dedi ki...

Kitapçılarda yaygın olarak satılan tanınmış yayınevlerinin çoğu kitabı iyidir. O yüzden illa ki şu kitabı alın demem ama tavsiye olarak FDD yayınlarını beğendiğimi söyleyebilirim.

betul dedi ki...

Merhaba ben 11. sınıf öğrencisiyim ve fizikte formülsüz yapıyorum ve yaptığım doğru çıkıyor ama formüllü soruları yapamıyorum ne yapmalıyım sizce

bora dedi ki...

Sevgili Betül,
Bazı sorularda zaten formül kullanılmaz. Formülle yapılabilecek bazı sorular da tabii ki genel bir yorumla, hiç formül kullanmadan yapılabilir. Ama bu şekilde fizikte belli bir neti aşamazsın. İşaretlediğin sorulardan da kesin olarak emin olamazsın. Hedefin düşükse, ancak bir yere kadar gidebilirsin. En doğrusu formülleri körü körüne ezberlemek yerine mantığıyla öğrenmek. Yani ilişki kurmak. Bir de sanıldığı gibi fizikte yüzlerce formül yok. Her konuda 2-3 formül ve bunları kovalayan sonuç formülleri var. Temel formülleri (örneğin m=dv, V=iR gibi) çok iyi özümseyip, sonrasında ilişkiyi yakalamak daha önemli.

Naz dedi ki...

Merhabalar..
Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Ben meslek lisesi mezunuyum.. Fen bilgisi öğretmenliğini bitirdim.. Bu yıl ilk sınavıma girdim ve eğitim ve kültür yetenek kısmından toplam 82.6 puan alarak kendi alan sıralamam da 685'ci oldum ancak alan netim ortalamanın altında kalınca pu puan 68'e kadar düştü.. Bir yıl daha hazırlanıp genel sıralamada ilk 500 kişinin içinde olmak istiyorum.. Fiziği sevmiyorum derdim ama bu yazıdan sonra rahatça seviyorum ama korkuyorum diyebilirim.. Sizden istediğim bana bir yol göstermeniz ve sınavda yapabileceğimin en iyisini yapabilmek.. Hayalleri olan bir insanım ve yıllardır bu hayalleri kovalıyorum.. Bana hayallerimi gerçekleştirme de yardımcı olursanız buna gerçekten çok sevinirim..

bora dedi ki...

Sevgili Naz,
Öncelikle hayallerinin olması ve bunlar için çaba göstermeye hevesli olman harika. Bence, her güzel insan biraz hayalcidir.
Fiziğe gelince yapman gerekenleri şöyle sıralayabilirim: İlk olarak ne tip sorular çıktığına göz atarak sınavın seviyesini iyice anlamaya çalış. Kimse senden fizik profesörü olmanı beklemiyor. Bu yüzden ne ile karşılaşacağını bilirsen, ona göre hazırlık yapma fırsatın olur. İkincisi, hedefin için gerekli puan nedir ve bu puanı alabilmek için ne kadar soru yapman gerektiğini hesapla. Kısaca sonuç odaklı düşün. Üçüncüsü uygun kaynaklar edin. Ana kaynaklar tabiki kitaplardır ama internetten de faydalanabilirsin. Dördüncüsü seni hedefe ulaştıracak programı yap ve bu programa uymaya çalış. Yani kendine verdiğin sözleri tut. Son olarak, imkanın varsa ders almayı da düşünebilirsin. Bu da konuları hızlıca kavramanın ötesinde sana ayrıca bir çalışma disiplini sağlayacaktır.
Umarım gönlüne göre olur. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Selamun aleykum... Ben üniversite hazırlık öğrencisiyim. Sınava tekrar hazırlanmaya başladım.benim için fen çok önemli çünkü diş hekimliği ya da tıp istiyorum. Seneye 3. girişim olacak ve geçen senelerdeki puanlarım çok düşüktü çünkü fen yapmıyodum yapamıyodum. Matematiğim iyi seviyorum ama fizik bana karmaşık ve sıkıcı geliyor. Fiziği nasıl sevebilirim?

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam ben bu sene üniversite sınavını kazanamadım bu sene tekrar hazırlanma kararı aldım şuan çalışıyorum fem set eşit ağırlık 1 kitabını + türkçe ygs soru bankası bitirdim fakat türkçe sosyali yapabileceğime inanıyorum tarihim coğrafyam felsefem iyi türkçem iyi fakat fen temelim oldukça zayıf matematik temelim meslek lisesi düzeyinin biraz üstünde (mat1) mat2 pek yok, önümüzdeki ay ekim 3 de dershane başlıcak hedefim mf3 300 puan yapabilmek okul puanıyla veya ham okuldan yaklaşık 45 puan gelicek. Yani şöyle özetliyim Sınava 5 ay kaldı fen bilgilsine nasıl çalışmalıyım fizik kimya biyoloji 300 puanı yapmak için nasıl bir hedef belirlemeliyim kendime teşekkürler

bora dedi ki...

Sevgili Bsr,
As. Bence herkes yapabildiği şeyleri sever. Bu yüzden, fiziği sevmek için önce yapabilmeye başlaman lazım. Yazımda da anlatmaya çalıştığım gibi, fiziği bütün olarak değil, parça parça ele almak gerekir. Önce giriş konularına yoğunlaş. Konuları anladıktan sonra testlerini çöz; olmuyorsa tekrar çalış, tekrar çöz. Olana kadar üstüne git. Olduğunda kendini güçlü hissedeceksin ve seveceksin. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Ensar,
Öncelikle yeterince zamanın var. Bu yüzden tüm konuları çalışmayı hedefle. MF3 puan türüne göre Fen dersleri içinde puan katkısı olarak Biyoloji, Kimya, Fizik sırası var. Bence bu sıraya göre gitmen uygun olur. Biyoloji için 15 gün kapanmanı öneririm. Bu süre boyunca sadece biyoloji çalış ve tüm konularını (testlerini de çözerek) çalış. Ama aksatma, araya önceden planlanmamış bir şey girmesine izin verme. Çok faydasını göreceksin. Başarılar dilerim, çalışırsan yaparsın sen.

Tolga Yıldırım dedi ki...

Hocam benim hedefim 20 bin mf4'te. Fakat fizik temelim zayıf ne yapmam gerek 12. sınıf öğrencisiyim.

bora dedi ki...

Sevgili Tolga, hedef belirlemen çok güzel. Fizikte temelinin zayıf olduğunu söylemişsin. Ayrıca 12. sınıf olduğun için zamanın da kısıtlı. Bu yüzden hedefine ulaşman için çok çalışman gerekiyor. İmkanın varsa özel ders almanı öneririm. Bir de çalışmaya bir an önce ve olabildiğince tempolu şekilde başlamalısın. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Mrb iyi gunler yaziniz faydalı olmus :) ve benimde bir sorum olucak bende bu yil lise 3.sinifim mayisa kadar ygs bitirip lys baslicam Anadolu Üniversitesi pilotaj bolumunu istiyorum hedefim MF 4 480 puan ve fiziğimin iyi olmasi lazim var mi bi oneriniz acaba nasil iyi değil çok iyi olabilir :))

bora dedi ki...

Merhaba İslim,
Fizik'te çok iyi olmak için aslında bir çalışma programını yönetmen gerekir. İş dünyasının önemli bir kuralı, sınava hazırlıkta da aynen geçerli: "Ölçümleyemediğin şeyi, yönetemezsin." Önce kendine şu 2 soruyu sor: "İstediğin bölüme yerleşmek için ne kadar Fizik netine ihtiyacın var?" ve "Bugün sınava girsen kaç net yaparsın?". Bunun için de bir YGS denemesi çözerek, mevcut durumunu görmeni ve buna göre bir program yapmanı öneririm. 1 ay gibi belli periyotlarla sıkı çalışmalar yapıp, gelişimini izlemelisin. Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhaba öncelikle anlattıklarınız çok güzeldi ve cok iyi anladım ben 11.sinifim hiç ama hiç fizik dersini yapamıyorum ezber yapıyorum sonra yazıyorum anlamaya çalışıyorum hiç olmuyor yani hiç bir şekilde fizik yapamıyorum sizce ne yapmalıyım ?

Unknown dedi ki...

Merhaba anlatiminiz gerçekten çok iyi. Bende bu yıl mezunum hedefim mf4de 30 bin civarı. Ygs fizik genelde yoruma dayalı olduğu için pek yapamiyorum. Ama formüllu soruları daha iyi yapıyorum. Matematigimde iyidir. Fizik ten özel derste alıyorum. Bu ygsde yorumlu soruları nasıl yapabilirim ne onerirsiniz

bora dedi ki...

Merhaba Ezgi,
Ezberle yapılamayacak bir ders varsa o da Fizik'tir. Evet, belki formülleri ezberlemek gerekir ama onları bile ilişkileriyle anlamamız lazım. Örneğin m=dv formülünde kütle ile hacim arasındaki doğru orantıyı anlamk, özkütlenin aynı sıcaklıkta sabit kalacağını kavramamız gerekiyor. Yani en basit formülü bile körü körüne ezberleyerek Fizik yapamayız. "Hiç ama hiç yapamıyorum" sözünden 0 net yaptığını anlıyorum. O halde ilk hedefin önce 1 nete çıkmak olsun. Yani kendini adım adım geliştirmeye çalış. 11. sınıfsın, vaktin var ama gayret göstermezsen göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Başarılar.

Merhaba Cenay,
YGS Fizik genelde yoruma dayalı olsa da ilkokuldaki gibi "Doğada gördüğümüz hangi olay basınca örnektir?" tarzı Fen Bilgisi soruları sorulmuyor. Bazı soruların içinde doğrudan sayılar olmasa bile aslında çoğunlukla formüllerdeki ilişkiler üzerine sorular var. Yani bir grafik yorumu ya da kuvvet-ivme ilişkisi üzerine bir soru her ne kadar yorum içerse de formülünden bağımsız düşünülemez. Bu nedenle yapamayışını sadece yorum gerektirmesine bağlama. Bilgi eksikliğin de olabilir. Formülleri mantığıyla kavramaya çalışırsan başaracağını düşünüyorum. Sevgiler.

kdrslyc dedi ki...

Benim sorum şu olacak MF bölümünden tercih yapmayı düşünen ve fizik dersinin temelini oluşturduğu bir bölüm(mühendislik) isteyen birisi lise fizigini kıstas alarak seçim yaparsa ne gibi sıkıntılar yaşar. Dipnot: Fizik bilgim ahım şahım değil, iyi yorumlarim bir kaç tane de formül bilirim uygularim o kadar :)

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Öncelikle mühendislikten mühendisliğe değişir. Örneğin endüstri, işletme gibi mühendislikler fizik temelli değil, matematik (olasılık-istatistik-simülasyon) ağırlıklıdır. Genetik mühendisliği biyoloji, kimya mühendisliği adından da belli olduğu üzere kimya ağırlıklıdır. Ama inşaat ve makine mühendisliklerinin fizik ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bana göre ne kadar fizik bildiğinden çok, ne kadar meraklı olduğuna bakman daha sağlıklı olur. Yani, gayret göstersen yapabileceğini düşünüyor musun ve en önemlisi seviyor musun? Umarım gönlüne en uygun bölümü kazanırsın. Başarılar.

kdrslyc dedi ki...

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sizce YGS-LYS'ye yönelik çalışmalarda düzey ne olmalı, çok fazla kasarsak soru bazında bu lehimize midir yoksa aleyhimize midir? Yani herkes çok zor çıkacak, ters köşe yapacak derken YGS 2015'te gerçekten de ters köşe yapan bir termometre sorusu sordular ki akıllara zarar.(Ters köşe dedim eğer bilginiz yoksa gayet basit bir soruydu ama zor diye şartlanmış kişiler tarafından yanlış yapılması olasıydı ki öyle de oldu) Kısaca kasmalimiyiz kendimizi :) Şimdiden teşekkürler.

bora dedi ki...

Evet, çok çalışmalıyız. Ters köşe sorunun, ters köşe olduğunu anlayabilmek için bile çok çalışmalıyız. Bugüne kadar: "Ben çok zorlamadım kendimi, sınavda da hep ters köşe soru geldi, bu sayede başardım" diyen birine rastlamadım. O yüzden rahat ol, hiçbir çalışma boşa gitmez.

Unknown dedi ki...

Merhaba. Ben bu sene 12. Sınıf öğrencisiyim. Sınava az bir zaman kaldı. Gerekirse gece gündüz çalışabilirim. Fiziği yapmak istiyorum ama takıldığım an ağlamamak için zor duruyorum. Denemelerde 10 net yapıyorum ama hiçbir şey bilmediğimi hissediyorum. Soru bankasını açınca (farklı farklı kaynaklardan) boş boş bakıyorum. Yani hem yapabiliyorum hem yapamıyorum. Ve mühendislik istediğim için bu durum benim çok moralimi bozuyo. Ne yapabilirim lütfen yardımcı olun. Önerebileceğiniz kaynak varsa çok sevinirim. Kitaplar ya çok kolay ya çok zor geliyo bana, arası bir şey yok. Şu an bunları yazarken bile gözlerim doldu. Lütfen yardım edin. Şimdiden çok teşekkür ederim.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim, önce biraz rahatla ve kendine güven. Kimse bir oturuşta fizik üstadı olmuyor. Başarılı olmak için düzenli çalışmak gerekir. Dersi bir bütün olarak değil de parça parça halletmeye çalış. Piyasada bilindik yayınevlerinin hemen hemen tüm kitapları iyidir. Sınav seviyesine yakın olması nedeniyle FDD yayınlarını beğeniyorum. Kitaplar arasında çok uçurum yok ama dershane denemelerinde uçurum olabiliyor. Soru bankasını açtığında hiçbir şey yapamıyorsan konuyu anlamamışsın demektir. Tekrar çalış; kuralları, formülleri öğren. Çözümlü sorulardan başla. Mantığını anlamaya çalış. Mutlaka ilerleme kaydedeceksin. 10 net yapabildiğine göre sandığın kadar zayıf değilsin. Ağlamak için ağlayacak kadar önemli bir şey olması lazım. Gülümse! Sevgiler..

şeyma dedi ki...

merhaba hocam anadolu lisesinde 11.sınıf fen öğrencisiyim seneye ygs ve lys ye girecek olmamıza rağmen 9 ve 10.sınıfım hatta bu senemdede fiziğim bir türlü iyi olamadı, yeterli çalışmadığımın farkındayım çünkü yapamadığımızı görünce çabuk pes ediyoruz şimdiden ygsyi halletmek istiyorum fakat okul dersleriyle birlikte yürümüyor sizce nasıl düzen kurabiliriz?

Unknown dedi ki...

Cok tesekkur ederim

bora dedi ki...

Sevgili Şeyma,
Gitmeye değer hiçbir yere kestirme yol yoktur. "Çalışıyorum ama yapamıyorum" diyen öğrencilerimin sorununu anlamaya çalışıyorum. Ama sen "Çalışmıyorum ve yapamıyorum" diyorsun. Yani sorun zaten çok belli. Anadolu lisesinde okuyorsun. Buralara belli başarılar kazanarak gelmişsin. Yani cevherin var. O zaman cevheri mücevhere dönüştüreceksin. Yani çalışacaksın. Okul dersleriyle yürümüyor diye bir şeyi asla kabul etmiyorum. Bir şeyi gerçekten istersen vakit yaratırsın. Hedefine odaklan. Başarılar dilerim.

Semanur dedi ki...

Merhaba hocam ,
Ben 10 . sinif ogrencisiyim ve 1. Donemin bitmesine cok az kaldi . artik universite sinavina hazirlanmaya baslamam gerektigini dusunuyorum . komik gelebilir belki ama cocuklugumdan beri hep full cekmeyi istemiisimdir universite sinavinda . cekemesem bile ilk elliye ilk yuze girmek istiyorum ve bunun kolay olmayacaginin farkindayim . nereden baslayacagini gercekten bilmiyorum . arkadaslarimiza fdd onermissiniz . aynem bende o yayini seviyorum . sizce nereden baslamaliyim ? Yani fizik adina konusmuyorum , genel olarak simdiden calismaya baslasam full cekme ihtimalim var mi ? Nail bir program izlemeliyim ? Hedeflerim buyuk . nereden basliyim sizce ? Degerlu fikirlerinizi benimle de paylasirsaniz sevinirim , basinizi agrittim kusura bakmayin , herkese basarilar dilerim , sizede simdiden tesekkur ederim , saygilar hocam ...

bora dedi ki...

Merhaba Semanur,
Altyapını bilmiyorum ama çok sıkı çalışırsan dereceye girme ihtimalin tabiki var. Full çekmek dediğinse çok uç bir şey. Bir testi full çekebilirsin ama tüm testeleri full çekmek hakikaten ütopya. Geçmiş sınavlarda Türkiye 1.si olan Boğaziçi Üniversitesi'nden tanıdığım birkaç arkadaşım var. Açıkçası hiçbiri full çekmedi. Mesela geçen sene, YGS 1.sinin tam 7 yanlışı var (5'i sözel, 2'si sayısal). Bu yüzden full çekmeyi değil de dereceye girmeyi daha gerçekçi bir hedef olarak görüyorum.

Nereden başlayacağına gelince kesinlikle matematikten başla. Ben lisedeyken dershane denemelerinde matematikten sıklıkla full çekiyordum. Bu müthiş bir özgüven veriyor. Fizikte de aynı şekilde. Biyolojide soru sayısı az olmasına rağmen full çeken öğrenci sayısı da çok çok az oluyor. Matematiği ve fiziği hallettikten sonra biyoloji işin son noktası olabilir. Umarım hayallerin gerçek olur. Başarılar dilerim.

Semanur dedi ki...

Cok cok tesekkur ederim haklisiniz cok sagolun :)) iyi calismalar :))

Semanur dedi ki...

Bu arada , anadolu lisesinde okuyorum 460' la yerlestim hep takdir aldim :)) tekrar tesekkur ederim

Şeyma Alan dedi ki...

Merhaba hocam,
Ben fen lisesindeyim ve üzülerek söylüyorum ki en düşük ortalamam fizikten. Aslında sınıfın yarısından yüksek ama dediğim gibi benim en düşüğüm. Fiziğe karşı bir korkum yokken bu sene oluştu çünkü sınavın genelinde 9 yanlış çıkarırken 4 ü fizikten oluyor (Bu cidden böyle). Geçen sene böyle değildi (bu arada 10.sınıfım) aslında iyi başlamıştım fizik bu sene daha iyi olacak diyordum ki elektriğe geldik ve ben baya takıldım yani konuya gireli 2 ay oluyor ama hala konu oturmadi. 15 tatilimi full buna ayıracağım bi çalışma programı yaptım elektrik için ama az önce 6 sorudan 3 doğru yapınca artık dayanamadım ve internette sizi buldum. Şimdi soruyorum ben ne yapabilirim? Nasıl çalışmalıyım? Çünkü cidden fizigi halletmek istiyorum ve bunun için çabalıyorum daha fazla cabalamaya da hazırım şimdiden teşekkürler.

bora dedi ki...

Elektrik konusu biraz matematik gibidir. Konuyu kavradığında tüm soruları yapabilirsin. Elektrikten yapamadığın sorular sayısal sorular mı, yoksa kavramsal sorular mı? (Sıralama, parlaklık vs. soruları da sayısaldır). Eğer yapamadıkların kavramsal sorularsa farklı kaynaklara yönel. Çünkü bu işin matematiği tüm kitaplarda benzer şekilde anlatılırken kavramsal konular kitaplar arasında değişkenlik gösterir. Kapsamı farklılaşabilir. Ayrıca en önemlisi tüm elektriği bir bütün olarak değil, parçalara bölerek çalış. Daha 10. sınıftasın. Paniğe gerek yok. Halledeceğine inanıyorum. Sevgiler.

Egrd dedi ki...

Merhaba Hocam
11. Sınıf öğrencisiyim ve bu sene fiziğim iyi gelmedi ben fizikte başarılı olmak istiyorum bu tatilde ikinci dönemin konularına çalışmak istiyorum ancak ilk dönem eksik bıraktığım konularıda tamamlamak istiyorum nasıl bir düzenleme çalışmalıyım ve bana mesafe kattetirebilecek, güzel bir yayın varmı önerebileceğiniz şimdiden çok teşekkür ederim

İlknur dedi ki...

Hocam benim adım ilknur ben bu sene 9a geçtim ama tek zorlandığım ders fizik oldu örneğin özkütle formülü d=m.v iken sorularda 100 çeşit tür var sorulara bakarken zorlanıp kitabı kapatıyorum(palme esen nihatbilgin gibi yayınları) çözemediği anladığımda pes edip kapatıyorum fiziği yapamadığım için hedefim tıptı vazgeçtim eşit ağırlıkçı olmaya karar verdim ama bugünlerde anladım ki eğer yapmazsam üstüne gitmezsem hep içimde bir yara olarak kalıcak ben yapamadığım için hiç fiziğe çalışmadım yalan yok korkudan veya yapamayacağım için sınavdan önceki gün tek çalıştım ortalamam 96 fizikte ama yinede yapamıyorum bana yardım eder misiniz
fiziği yapamadığım için hedefimden vazgeçmek istemiyorum ama yapmaya gelince olmuyor

bora dedi ki...

Egrd, sıkça belirttiğim üzere bilinen yayın evlerinin hemen hemen tüm kitapları iyidir, faydalıdır. Seviyene uygun kitap seçmeni öneririm. İlla bir kitap ismi istersen FDD'yi öneririm ama tek bir kitapla sınırlı kalma. Çalışma planı olarak hangi konulara çalışacağını baştan belirle. Günlük çalışma sürenin ilk yarısını konu çalışmaya, ikinci yarısını soru çözmeye ayır. Her sabah bir önceki gün çalıştığın konudan en az 1 test çöz. Ayrıca bunun tatil olduğunu da unutma. Dinlenmeye ve gezmeye de zaman ayır. Sevgiler.

İlknur, öncelikle Fizik'te d=m.v diye bir formül yok. O, m=d.v :) Fiziği başarmak için her şeyi bir anda başarmayı beklememelisin. Bir konu ile ilgili 100 çeşit soru varsa da çıkan soruların çoğunun birbirine benzerliğini düşünürsek, aslında öncelikle öğrenmen gereken soru tipi çok daha azdır. Sindire sindire çalış. Testleri çözemiyorsan, konuya dönüp tekrar bak. Bunlar teknik detaylar ama sana asıl söylemek istediğim daha 9. sınıfta tıp hedefinden vazgeçemezsin. Gerçekten tıp okumak istiyorsan biraz terleyeceksin. Önünde hazırlanmak için çok uzun bir süre var. Pes etme. Kitabı kapatmak kolaycılık. Unutma ki büyük insanlar büyük hedeflerin peşinde koşar ve bunun için mücadele eder. Gözlerinden öperim.

İlknur dedi ki...

Ya insan yorulmuşsa kalkacak gücü yoksa o zaman pes eder değil mi bora abi bende olduğu gibi....

Unknown dedi ki...

Ben 11. Sınıfım sayısalım ama fizik yapamıyorum yani derste anlıyorum ama kendim soru çözeceğim zaman donup kalıyorum hep yanlış yapıyorum denemelerdeki netim çok düşük ne yapmalıyım lütfen yardım edin

Sude dedi ki...

Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için gerçekten teşekkür ederim . Çoğu kişide olduğu gibi bende de tıp hayali var :) 12. sınıfım geçmiş ve bu seneye ait çeşitli derslerden konu eksiklerim var bu tatil sürecini ve sonrasını nasıl bir duzenle çalışırsam ygs ve lysden en iyi puanı elde ederim derslerim ise fiziğe gereken ilgiyi vermemem dısında kötü sayılmaz , tekrar teşekkür ederim

bora dedi ki...

Sevgili Sude, bu saatten sonra olabildiğince sonuç odaklı olmalısın. Son 5 senede çıkmış sorulara bak ve nerelerde eksik kaldığını gör. Bu konulara derinlemesine çalış ve aynı gün sorularını çöz. 1 hafta içinde de tekrar yap. Başarılar dilerim.

İsmini vermek istemeyen (unknown) takipçime :) Kalemi eline alıp, soruları yardımsız çözemediğin sürece tam olarak anladın sayılmaz. Konuyu kavradıysan, önce çözümlü sorulardan çalış.

Elsa dedi ki...

Merhaba ben 11.sınıf öğrencisiyim çalışmayı seviyorum ve azimliyim de . Mf öğrencisiyim. Sayısal dersleri seviyorum ve derslerim de iyi ama fizikle bir türlü barışık olamıyorum ne zaman ki dinamik konusuna başladık oradan itibaren fizikle neden-sonuç bağım koptu bir türlü anlayamıyorum ve eksiğimi kapatmak istiyorum bir soruya neredeyse yarım saatimi bile harcadığım oluyor ne yapmam gerekir biraz tavsihe verebilir misiniz ya da özel ders mi almalıyım ?

bora dedi ki...

Merhaba Elsa,
Bir konuyu yapamaman diğer konuları yapamayacağın anlamına gelmez. Ayrıca, bazı konuları ilk bakışta halledemeyebilirsin. Her soruyu yapamazsan bile mutlaka yapabileceğin soru tipleri vardır. Üstüne koyarak gitmeye çalış. Dinamik konusunda başarılı olabilmek için öncelikle hareket konusunu iyi anlamak gerekir. Konu zor geliyorsa, dinamik sorularını ikiye böl. Önce içinde sürtünme kuvveti geçmeyen soruları yapmaya çalış. Dinamik sorularında çoğunlukla F=m.a formülü kullanılır. İki farklı hareketlinin olduğu bazı sorularda bu formülü 3 ayrı şekilde kullanabilirsin ve bunlardan herhangi ikisini yazabilmek soruyu çözmek için yeterlidir. Son olarak imkanın varsa tabiki özel ders almak hayatını çok kolaylaştıracaktır.
Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhaba hocam;
Fizigi hiç yapamiyorum şuan 12.sinifim ve sanırım fizik yüzünden mezuna bile kalabilirim. Okuldaki hocamız çok hızlı anlatıyor ve sınıfın seviyesi oldukça yüksek okulda hiçbir şey anlamıyorum evde çalışiyorum. Bazı konulara calismayi deniyorum tamamen bırakmak yerine, mesela bugün 3 saat itme ve momentum çalıştım ve çok az bir kısmını anlayabildim cunku atışlarla bağlantılı ve atışlar konusunu hiç anlayamıyorum. Boyle bütün konular zincirleme gibi bazı şeyleri anlasam da içinden başka bir konu daha çıkınca ne yapacağımı bilmiyorum ve lysye kadar zamanım çok dar. Çözüm oneriniz var mi? Şimdiden tesekkurler.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Okuldaki dersten verim alamıyorsan, oradan beklentini düşür ve hemen alternatif çözümler üret. Varsa dershane ya da özel ders hocalarından yararlan. Yoksa sorumluluk al, kendi gayretini ortaya koy.
Konuların zincirleme gitmesi konusuna kısmen katılmakla birlikte çaresiz değilsin. Bir konuya ne kadar çalışırsan çalış geçmiş konuları bilmediğin için yapamama olasılığın var. Ama bu her sorunun geçmiş konularla bağlantılı olduğu anlamına gelmez. Birçok soruyu önceki konulardan bağımsız çözebilirsin. Bu nedenle çalışabildiğin kadar çok konuya çalışmaya bak. Bazı soruları yapamasan da netlerin ciddi anlamda yükselecektir. Başarılar.

sena dedi ki...

Merhaba hocam. Ben 11. sinif fen lisesi ogrencisiyim. Hep ego olarak gorulmesin diye dile getirmedim ama :) bugune kadar tum matematik hocalarim tarafindan takdir edilen bir matematik zekam var ancak fizigi anlayamiyorum. Bu durum bana cok sacma geliyor bir derste hic sorun yasamiyorum ama diger dersi anlamakta gercekten zorlaniyorum. Fizigi hem dinlerken hem de test mantiginda oturtamiyorum. Soruyu gorunce once hangi formul sonra hangi formul siraya koyamiyorum. Normalde bunun test cozdukce oturmasi gerekiyor ama ilk basta algilayamadigim icin test cozmeye devam etsemde nafile oluyor. Her testten ancak birkac soru cozebildigimi gorunce de moralim cok bozuluyor ve bir saat boyunca cozmek icin masada kendimi zorlasam da en sonunda kitabi koseye atiyorum. Nasil bir calisma yolu izlemeliyim? Ayrica gercekten tembel bir ogrenciyim ve hic hirsli degilim temelim var ama calismadim bu saatten sonra ne kadar toparlayabilirim? Hedefim uludag tip ve bunun icin son sene calismanin yetmeyeceginin farkindayim sonucta son sene herkes calisiyor bunun bir fark olusturmayacagini dusunuyorum. 11.sınıfımda eksik. Istedigim calisma duzeyine gelebilmek icin kendimi bir yili askin bir suredir zorluyorum ama basarabilmis degilim hala da basaramayinca umitsizlige dusuyorum. Kendime olan guveniminde azaldigini hissediyorum. Bugune kadar hep bunu hayal ettim ve tembelligimi ve fizigi yikip basarmak istiyorum. Saatlerce masadan kalkmayip ders calismayi nasil basarabilirim? Yazmak bile zihnimi rahatlatti tesekkur ederim :)

bora dedi ki...

Sevgili Sena,
Ben de matematikte sular seller gibiyken, biyolojide çok zorlanıyordum. Bir dersi yapabilmek, diğer derslerin garantisi değil maalesef. Bence sorununun 90%'ı tembellik. Sen daha "kitabı bir yere atıyorum" dediğinde pes etme duygun bana yansıdı. Sınava daha çok uzun bir süre var. Uludağ tıpı kazanmak için full çekmene de gerek yok. Bu yüzden bir an önce silkelenip sonuç odaklı çalışmaya başla. Sürekli ölç kendini. Netlerini 5'er 5'er değil, 1'er 2'şer artırabilirsin. 1-2 net artırmadan da kalkma kitabın başından. Kolaycılık yok. Güzel şeyler için emek harcanır. Bir de başkalarına bakma n'olur. Bırak, onlar da kendi dertleriyle uğraşsın. Sen iyi olursan, istediğini alırsın. Başarılar.

gizem dedi ki...

Merhaba hocam benim sorunum fen matematik 0 temelim var hiç birşey anlamıyorum çince gibi geliyor bana 2017 ygs ye çalışmaya başlıcam ama nerden nasıl başlıcagımı hiç bilmiyorum hangi kaynakları önerirsiniz nasıl çalışmam gerekir internetten faydalancam benim neler yapmam gerektiğinii söylermisiniz yani hiç bişeyden anlamıyorum o derece vahim durumum bi yerden başlamam lazım ama nerden ygs 2 den tercih yapmak istiyorum bana kaynak konusunda ne yapmam gerektiği konusunda nerden başlamam lazım yardımcı olurmusunuz lütfen teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam öncelikle diyeceğim şu fizik dersini seviyorum konu çalışırken dinlerken sıkılmıyorum fakat lys kapsamında konuya ne kadar çalışırsam çalışıyım sorularda hep tıkanıyorum zorluk çekiyorum anlıyamıyorum morelim bozulup bırakıyorum sizce bu konuda ne yapmalıyım ?

Unknown dedi ki...

Hocam lys fizik konu anlatımlı ne önerirsiniz. Teşekkür ederim

bora dedi ki...

Çok soruldu, çok cevapladım ama yine söyleyeyim: Seviyenize uygun kitap tercih edin. Bilinen yayınevlerinin çoğu kitabı iyidir. İlla şunu alın demem ama ben gerçek sınava yakın seviyede olması nedeniyle fdd yayınlarını beğeniyorum.

bora dedi ki...

Fiziğe bütün olarak saldırma. Önce yatkın olduğun konuları belirle. Mesela elektri konuları. Yapana kadar, pes etmeden çalış. Bir konuda zorlanabilirsin ama ben çalıştığım halde hiçbir şey yapamıyorum diye bir şeyi kabul etmiyorum. Çözümlü sorulardan git, farklı kaynaklardan çöz be sürekli kendini ölç. Kendini verirsen aynı yerde sayman mümkün değil. Unutma, konu konu, parça parça.. Başarılar.

bora dedi ki...

Sen Birey yayınlarının kolay olan soru bankasını al. Bilmediğin her şey doğal olarak Çince gibi gelir. Dert etme, çalışırsan geçici bir durum. Eğer başkası yapabiliyorsa sen de yapabilirsin. İlk etapta yoğun olarak konu çalış. Test kitaplarının ilk testlerinden başla. Düzenli tekrar et ve 2., 3. testlere öyle geç. Hem matematikten, hem fizikten sıfırsan, matematikten başla. Bir süre sadece matematik çalış. Başarılar..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Merhaba hocam ben Zehra.12.sinifim şuan lys dönemi ve gerçekten çok yoğun ve stresli öncelik olarak matematik biyoloji ve kimya üzerine yogunlassamda fizik ve geometrininde mf3te katkısı gerçekten hatri sayılır derecede.Tıp istiyorum, fiziği çok seviyorum gerçekten fakat yorum sorularında sıkıntı yaşıyorum, ve lysde benim en az 25 fizik hedefim var,sizce nasıl bi planlama yapmalıyım kendimi biraz fizik ve geometride eksik hissediyorum.Matematik lys'sine ve biyolojiye zevkle çalışıyorum.onları bi şekilde mayısin 20'sine kadar tamamen halletmek istiyorum.Fizik ve geometride de kendimi çok iyi hissetmek istiyorum. Ama bunda YGS fizikte 11 net ve geometride zaten 3 soruya bakabildim,3net.bunlarında etkisi var bu biraz motivasyonumu dusurdu. kendime çok yükleniyorum,çünkü seneye kalmayı istemiyorum. Ama bu zamana kadar hep lys çalıştım, inşallah bunun karşiligini alırım.Sizce yorum soruları nasıl hallolur ve 4 parcaya ayırın demissiniz şuan ben manyetizmadan başlıcam çünkü okulda öyle ilerliyoruz bi sıkıntı olur mu? şimdiden teşekkürler.

Tuğce dedi ki...

Merhaba ben Tuğçe. 11.sınıfım hedefim tıp fen derslerini ve fiziği seviyorum ama fizikteki yorum isteyen sözel sorularda zorlanıyor ve soru kaçırıyorum ne yapmalıyım. Teşekkürler

bora dedi ki...

Sevgili Zehra,
Biraz kafan karışmış, acabalar başlamış. Rahat ol! Önce, istediğin bölümleri kazanmak için mevcut denemelere göre kaç net eksiğin olduğuna bak. Programını buna göre yap. Fizik ve geometri için birer haftalık yükleme programları yapabilirsin. Her gün 2 konu, en az 75'er soru. Haftada 15 konu, en az 1000 soru. Başka şeylerle ilgilenmemeye çalış. Sınavların yoksa tek ders çalış. Yorum sorularının çoğunda sayısal bir şeyler vardır. LYS'de körü körüne fizik bilgi yorum sorusu çok gelmez ama bunlar için de çok okumak, konuların özüne inmek ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmek gerekir. Son olarak, okulla aynı sırada gitmene gerek yok, sen artık 12. sınıfsın. Okula bağlı kalma. Yapamaman için bir sebep yok. Sadece çok çalışman lazım. Başarılar.

bora dedi ki...

Tuğçecim,
Konuları sadece formüllerle sınırlı çalışma. Konu anlatımını da oku, farklı kaynaklardan soru çöz, çıkmış sorulara da mutlaka bak. Özellikle atom fiziğini birkaç farklı kaynaktan çalışmanı öneririm. Başarılar.

Nur dedi ki...

Merhaba hocam. Benim sorunum unutkanlık. Bugun çalıştığım konuyu haftaya unutuyorum formül sonuçta normal diyorum ama sonra bi bakıyorum soru tipini hic görmemiş gibiyim. Bir de konunun alt basliklarini harmanlayamiyorum ornegin su an manyetizmadayız bir soruda sadece bir formül bir başlık varmış tek bir yere bağlıymış gibime geliyor onun dışına çıkınca da cok alakasız işlemler yapiyorum. Sizce ne yapmaliyim?

bora dedi ki...

Sevgili Nur,
Unutkanlığın ilacı çok tekrar. "Tekrar, ilmin anasıdır" demişler. Konularda genellikle yüzlerce farklı soru tipi olmuyor. Belli başlı soru tiplerini kavradığında zaten konuyla ilgili soruların en az %75'ini yapabiliyor olman beklenir. Senin daha fazla çözümlü sorulara zaman ayırman lazım. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba hocam ben üniversiteye yerleştim ve bir sene daha hazırlanmak istiyorum ve hedefim ilk 100 içine girmek fakat üniversitede olduğum için puanım yarıya inecek bu durum benim ilk 100 e girmemi engellermi ya da ilk 100 sadece sınav sonuçlarıylamı belirlenir şansım varmı ?(okul puanım 75)

bora dedi ki...

Bu sene maalesef engeller kardeşim. Bir sene sonra girersen, o zaman etkilemez.

sumeyye dedi ki...

Ben bu sene 11. Sinifa yeni gectim ve bolumum sayisal normalde fizigi yapabiliyorken temelim olmadigi icin suanlarda yapamiyorum ben bu yaz tatili fizik lys ygs konularini bitirmek yada bitirmeye calismak istiyorum nasil calisabilirim bide temelimi saglamlastiracak bi kitap oneririrnisiniz

sdall dedi ki...

10 .sinifi yeni bitirdimdis hekimliği veya tip istiyorum fizige karsi onyargim gecenseneki ogretmenimden dolayi var ve sevemiyorum sevmedigim icin de ugrasmiyorum sadece yazililara yönelik calistim fiziği ygs lus icin oturdum basladim calismaya fizigi nasil sevebilirim ?
Ve nasil daha iyi calismaliyim hedefim tabiki en iyisini yapmak en iyisi olmak icin neler yapmalım

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Aslında sevmek zorunda değilsin. Hayatta bazı şeyleri yapmak zorundasındır. "Sevmediğim için uğraşmıyorum" diyemezsin. Örneğin temiz olmak isteyen biri "ben yıkanmayı sevmiyorum, duş almayacağım" diyemez. Sen de başarılı olmak istiyorsan uğraşmalısın. Ama yine de fiziği sevmek mümkün. İnsan, yapabildiği şeyleri sever. Sen de fiziği yapabilmeye başladığında sevdiğini göreceksin. Başlarda biraz zorlanacaksın ama bir yerden sonra rahata kavuşacaksın. Geçen yılı unut, önüne bak. Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Sümeyye,
Sorun biraz genel ama konuları önce aylara, sonra haftalara bölerek çalışabilirsin. Temmuz'da 9. sınıf, Ağustos'ta ise 10. sınıf konuları gibi. Kitap olarak seviyene göre sen seçebilirsin. Kitapçıda bilinen yayınevlerinin kitaplarına hızlıca bir göz atsan, kendin için en uygununu bulursun diye düşünüyorum. Başarılar.

bora dedi ki...

Aleyküm selam Sedat,
Bence zorluk derecesi sınıflara göre artarak gidiyor. Ygs-Lys beraber çalışmak mümkün ama önce Ygs'yi çalışmanı öneririm. Son olarak matematik kısmında pratiğin çok faydası var. Başarılar.

Taha dedi ki...

Merhaba hocam ben 12.sınıfa geçtim derslerim genel olarak iyi ygs olarak Türkçe 35 sosyal 35 mat 32 -33 fen 32-33 civarı yapıyorum lys olarak da mat biyoloji iyi kimya da iyi sayılır fakat fizikten çok korkuyorum denemelerde 2 yanlış falan yapıyorum ama normal testlerde bayağı yanlış çıkıyor çok sinirleniyorum o Zaman. hedef ilk 2000 ne yapmalıyım sizce dersi anlıyorum kolayları çözebiliyorum ama zorları çözemiyorum ya da bana zor geliyor . Deneme çözünce zor olunca üzülüyorum bazen de çok kolay geliyor yine tatmin olmuyorum yardım eder misiniz?

Berivan dedi ki...

Merhaba hocam ben bu sene 9.sınıfa geçtim ve Fen Lisesini kazandım.Ben fizik temelimi sağlam atmak istiyorum ve buna okullar açılmadan başlamak bir avantaj gibi görünüyor.Bunu nasıl yapabileceğime dair yardımcı olursanız çok sevinirim :D

meryem dedi ki...

Merhabalar . ben 11. Sinif ogrencisiyim . ygs ye calismaya okullar acilinca baslicam . 11 ve 12 de dershaneye gidicem . ygs yi 11 le beraber bitirmeye calisicam . galatasaray universitesi hukuk fakultesini kazanmak istiyorum . sizce gec mi kaldim calismak icin ? Nasil bir program izlemeliyim ? Bana utopya gibi geliyor bazen :) alt yapi konusuna gelirsekte fazla yok . sadece turkce matematik ve geometride var alt yapim . bu dersleri cok seviyorum cunku . bu arada cabuk ogreniyorum sıkinti olmaz diye dusunuyorum ama ayni zamanda cabukta unutan biriyim . tavsiyelerinizi bekliyorum tesekkurler .

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam ben fizik çalışmaya yeni başlıcam acaba fizik çalışmaya başlamadan önce öğrenmem gereken konu var mı ? Hangi konuyu bilirsem matematik veya geometriden fizikte zorlanmam ? Eğer böyle onereceginiz konular varsa sevinirim.

bora dedi ki...

Merhaba Tahacım,
Hiç strese gerek yok. Test kitaplarındaki soruların çoğu ölçücü değil, öğreticidir. Bu sorularda hedefin kendini geliştirmek olmalı. Denemeler daha ölçücüdür ve 2 yanlış kötü sayılmaz. Hedefin tabiki full çıkarmak olsun ama bu yanlışlar moralini bozmamalı, seni daha çok çalışmaya teşvik etmeli. Yanlışların en çok hangi konulardan geliyorsa onlara yoğunlaş. Gerçek Lys testini çözdüğünde de fizikten çok yanlışın çıkıyor mu? Bir de buna bak. Çünkü denemelerin seviyeleri farklılık gösterebilir. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Merhaba Berivan,
Daha liseye başlarken bu kadar hevesli olman çok güzel. Okul ders kitabının vektörel ve skaler büyüklükler gibi ilk konularına bakabilir, daha da meraklıysan fizikte çok önemli bir konu olan "hareket"e çalışabilirsin. Tatilini de ihmal etme. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Merhaba Meryem,
Geç kalmış sayılmazsın ama biraz vakit kaybetmişsin. Galatasaray Hukuk için 2 sene boyunca çok yoğun ve coşkulu çalışmak zorundasın. Okulların açılmasını bekleme, hemen şimdi başla. Altyapım var dediğin dersler, senin için en kilit dersler. Bu bir avantaj. Çabuk unutmak tekrar etmemekten ve yeterince soru çözmemekten kaynaklanır. Programını 11. sınıf bittiğinde Ygs konularının en az %90'ını bitirmek ve Lys için sağlam bir temel atmış olmak üzerine kurmalısın. Ders ve konuları buna uygun olarak bölüp 9 aylık bir master plan ve aylık kompakt planlar yap. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Abdurrahman,
Fizikte sana fayda sağlayacak en önemli matematik konuları rasyonel sayılar, oran-orantı, alan, hacim hesaplamaları ve temel trigonometrik fonksiyonlar.

Adsız dedi ki...

Hocam merhaba mezunum ygs lys öğrencisiyim. Fizik çözerken atıyorum katıların basıncı bi soruya basit makineyle koyuyorlar diğer soruya moment konusuyla ilgili.. o konuları biliyorum ama kalem oynatamıyorum. Yani konuları üstün körü biliyorum ancak buradan sonrası bşraz sıkıntılı. 27 eylülde dershane başlıyor oradaki hocayla birlikte ierletmek istiyorum hem vakitten kazanmışta olacağım. 4 aylık ygs programımın 3 ayındayım ha bu arada fizikte dinamik konusundayım bitirdiğim konularda aynen böyle fiziğe çok vakit ayırdığımda bile bir yerden sonra tıkanıyor bu neredeyse fizikte çalıştığım her konuda geçerli. Konular tamam ama pratik yok. Biyoloji kimya ve geometride bilmediğim konular üzerinde durunca anlaşılıyor bir yere bağlayabiliyorum kendim çözebiliyorum. Bu fizikte mümkün olmuyor. Kısaca hocam dershane başladığı zamanlar ben ygs yi bitireceğim için o zaman aralığında fiziğe daha fazla yükleneceğim diğer derslerden 1 2 genel tekrar testi çözerim. O aralar işte lysye de başlamış olacağım. hocam fizik konusunda bu korkup kaçmak mı cevabını bilmiyorum ama sizede mantıklı geliyor mu hocam lütfen tavsiyelerinizi bekliyorum

Unknown dedi ki...

Hocam şimdi ben 11. Sınıfa geçtim ve yazın matematik ygsden 1 kitap bitirdim , kimya biyo fizikden ise eh diyebilirim. Nedense bana boşa çalıştım gibi geliyor ve 11. Sınıf sürecinde nasıl çalışmamı önerirsiniz ?

Esma dedi ki...

hocam merhabalar
bu sene sınava giricem fakat şuan yeni çalışmaya başladım ve temelim sağlam değil kazanamayacağımı düşünüyorum paniğe kapılmış durumdayım sizce nasıl bir program yapıp çalışmalıyım?

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam ben suan 12 sınıf öğrencisiyim 3 sene meslek lisesinde okudum bu son senemde temel liseye gectim hedefim inşaat mühendisliği ama meslek lisesi olduğum temelim zayif o yuzden bu hedefimden vazgeçmeyi cok dusundum ama ailem cok istiyo mühendis olmami bende yapmak istiyorum ama korkuyorum 1 senede olurmu olmazmi bilmiyorum temel lisede sayisal sinifina gectim fizk kimya biyoloji temel hic yok denecek kadar az cok yüksek bi puan istemiyorum mf4 te ilk 230 240 bine girsem yeter bana bunun icin ne yapmaliyim nasi calismaliyim kafam cok karışık bazen korkuyorum diyorum esit agirliktan devam edim sayisal cok zor yapamam diyorum ama icim bi buruk kaliyo o yuzden sizce sayisaldan yürümelimiyim yoksa esit agirliktan mi gitmeliyim düşündukce agliyasim geliyo lütfen yardim edin

bora dedi ki...

Hırslı kardeşim,
Fizikte konuların birbiriyle bağlantılı olması normal. Bu konuda yaşadığın zorluğu anlıyorum. Anlattıklarından anladığım kadarıyla sen fiziğe yeterince çalışmıyorsun. Ayrıca doğru da çalışmıyorsun. Sonuç alamadığına göre çalışma şeklini değiştirmelisin. Bence dershaneyle birlikte fiziğe en başından ciddiyetle başla ve hiçbir konuyu kaçırma. Bir konunun testlerini çözemiyorsan atlama. Yapana kadar üstüne git, biraz terle :) Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Hiçbir çalışma boşa değildir. 11. sınıfta vaktinin yarısını 11. sınıf derslerine, kalan yarısını 9. ve 10. sınıf konularına ayırarak çalışmanı öneririm.

bora dedi ki...

Merhaba Esma,
Önce gerçekçi bir hedef koymalısın. Neyi kazanamayacağın için streslisin? Sınavı kazanamamak deyince barajı geçememeyi anlıyorum ben. Gerçekçi hedefin olursa, paniğin azalır. Bugün kaç puan alabiliyorsun? İstediğin bölüm için kaç net fazla yapman gerekir? Bunları belirle ve seni hedefine ulaştıracak derslere yoğunlaşarak ve kendini düzenli olarak ölçerek ilerle. Paniğin sana kazandıracağı hiçbir şey yok. Kendine güven. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Yunus,
Öncelikle bir an önce puan türüyle ilgili kesin karar vermelisin. "240bine girsem yeter" demişsin. Zaten bu sıralamanın altıyla inşaat mühendisliği tercihi yapılamıyor. Yani olabilecek en düşük hedeften bahsediyorsun. Altyapını bilmiyorum ama bence yapılabilir. Bugün deneme çözdüğünde ne kadar net yapıyorsun önce buna bak. Eğer hedefin çok uzağındaysan, 1 yıl daha hazırlanmayı göze alabiliyor musun bunu düşün. Olmuyorsa, kendin için yeni bir hedef belirle. Ailene de danış ama kendi kararını kendin ver. Ağlanacak, üzülecek bir durum yok. Senin çok çalışmaya ihtiyacın var. Çalışmazsan, koyduğun tüm hedefler anlamsızlaşır. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Hocam bu sene olmasa bi sene daha hazirlanmayi göze alirimda nerde calisicam evde tek başıma yapabilirmiyim ki suan temel liseye gidiyorum fizik kimya yapamiyorum en fazla netlerim fizik 2 3 kimya ise oda 2 3 falan sabah okula gidiyorum aksam gelip tekrar ediyorum sonra diyorum bi test çözim o konu ile ilgili ama cozemiyorum olmuyo buda psikolojimi alt ust ediyo calisiyorum yine olmuyo napmaliyim

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba birkaç sorum varda buradan baska biyerden size ulasabilirmiyim ..yardim ederseniz çok sevinirim .tessekkur ederim

bora dedi ki...

Doğukan, Twitter'dan da ulaşabilirsin: @liseozelders

Unknown dedi ki...

Selamun aleykum öncelikle tebrik ve teşekkür ediyorum konuyu 2012 de açmışsınız ve o zamandan beri birçok öğrenci öğretmene yardımcı olmuşsunuz. Ben 3. Sinemdeyim lisede kitap ağzı açmadım ortalamam 65. D.bakırda yaşadığım için sokağa çıkma yasaklarından dolayı ancak 20 bine girebildim. Hedef im full çekmek ama kaym nin fizikte nasıl bi yol belirlediğini anlayamadım henüz. Çünkü soru tarzları kitaplardan çok farklı ve ben zaman kaybetmek istemiyorum fazladan kitap çozmeyle. Adamlar geçen sene dergilerden soru çıkarmışlardı adeta, bu sene klasik soru yaralarıyla ki karşılaşırız yoksa yine aynı durum mu olur sizce. Tesekkurler

Unknown dedi ki...

Geçen sene 20 bine girdim. Osymnin. T9 baş belası.

bora dedi ki...

As kardeşim,
Yazdıklarından anlayabildiğim kadarıyla sınav soruları geçen yılki gibi mi olur diye soruyorsun. Bunun bir garantisi yok ama son sınav, referans açısından en iyi sınavdır. Dolayısıyla benzer nitelikte soruların gelme olasılığı yüksek ama buna göre bir çalışma yöntemi belirlemeni önermem. Hele ki hedefi full çekmek olan bir öğrencinin böyle bir lüksü olamaz. Farklı soru tarzları çözmek zaman kaybı değildir. Başarılar dilerim.

Alone_24 dedi ki...

Merhaba hocam ben bu sene 11.sınıftayım mf 3 te 2000 gibi bir sıralama yapmak istiyorum.Fakat fizikte çok zorlanıyorum hocam bunun için ne yapmam lazım soruları yapmakta cidden çok zorlanıyorum neler önerirsiniz

Alone_24 dedi ki...

Birde iyi bir net yapmak için ne yapmam lazım.Şimdiden teşekkür ederim

bora dedi ki...

Merhaba kardeşim, sorun çok genel ve aslında neler önerdiğim yazının içinde var. Yine de 2000 sıralama için çok çalışman ve hiçbir konuyu yüzeysel geçmemen gerektiğini söyleyebilirim. Zamanın var. Yaza kadar 9-10-11. sınıf konularını sindirmeye çalış. Seneye geçmiş konularla ilgili çok iş bırakma. Başarılar.

Alone_24 dedi ki...

Tamam hocam çok teşekkür ederim.

Berivan dedi ki...

Merhaba hocam,yine ben ama bu sefer o hevesli kızdan eser yok.Diğer derslerime nispeten fiziğim çok kötü.Çalışmak istemiyorum hoş vaktim de kalmıyor ya.En basit problemleri bile çözemiyorum.Matematiğim çok iyiyken fiziğimin bu kadar kötü olmasını neye bağlayabilirim ki ?Çalışıyorum ondan ama gerçekten çalışamadığımdan.El atın lütfen 😑

lavanta dedi ki...

Merhaba hocam ben mimarlık istiyorum ama fizik yapamıyorum aslında anlayabiliyorum ama calismak istemiyorum çünkü soru çözemiyorum her çözemediğim zamanda daha cok bırakıyorum cok az zaman kaldı ne yapmam lazım yardım eder misiniz??

bora dedi ki...

Merhaba Berivan,
Bu uzun bir maraton. İnişler çıkışlar olacaktır. Diğer dersleri yapabiliyorsan fiziği de yapabilirsin. Belki fizikte temelin daha zayıftır, belki diğer derslere göre daha fazla çalışman gerekir. Ama yapabilirsin. Vaktinin kalmaması biraz da işin bahanesi. Her şeyi kolayca yapabilsen, zaten emek vermeye gerek kalmazdı. Unutma ki vereceğin emekle fark yaratacaksın. Başarılar diliyor, gözlerinden öpüyorum.

bora dedi ki...

Merhaba Lavanta, mimarlık çok güzel bir bölüm ama emek vermeden olmaz. Tabii ki zorluklar olacaktır ama pes etme lüksün yok. Üstelik az zaman kalmışken. Gelelim fizikteki sıkıntına. Eğer hiç çözemiyorsan konuyu tam olarak anlamamışsın demektir. Kolayları yapıyor, zorlarda takılıyorsan önce tüm kural ve formülleri iyi bildiğinden emin ol. Soru çözmeye çözümlü sorulardan başla. Soru tiplerini anlamaya çalış. Ama bırakma. Yapamadığında kitabı kapatıp kalkma, aksine üstüne git. Bir anda olmayabilir ama üstüne koya koya gelişeceksin. Her net senin için çok önemli. Sevgiler.

Mustafa dedi ki...

Sa abi ben herkesin basit dediği atışlar konusunu yapamıyorum ne yapmalıyım kafayı yiyeceğim artık

Adsız dedi ki...

Mustafa merhaba. Bence atışlar konusunda yapman gereken tek şey ortalama hızın ne olduğunu bilmek ve enerji korunumuna hakim olmak(sorularda sürtünme ihmal edildiği için enerjiden yapmak bana mantıklı geliyor kişisel tercihim) formüller enerji korunumundan çıkıyor zaten boşuna formül ezberlemekle uğraşma. Hiçbir şey yapamıyorsan hareket konusunu özümsemeye çalış vson = vsıfır + a.t havada olduğu gibi vson= vsıfır + g.t veya vilk+vson/2 . t = h dır uzunluğunu verecektir. Bu şekilde düşey atışı serbest atışı rahatlıkla çözebilirsin. Eğik atışta ise hızın yatay bileşenin değişmediğini unutmamak lazım, eğiş atışta cisim hem yatay doğrultuda yol alır hem de serbest düşme yapar. Cisim 45 dereceyle eğik atılırsa en uzak mesafeye ulaşır(Mesela bu bilgiyi okuyup kabullenmek değilde neden 45 dereceyle atılırsa en uzağa gider diye sorgulamak ispatını yapmaya çalışmak, böyle uğraşıldığında fizik gerçekten zevkli oluyor). Ayrıca hmax formülünü de enerjiden çıkartabilirsin. Başarılar

bora dedi ki...

As. Sevgili Mustafa,
Umut gerçekten güzel özetlemiş ben de atışlar konusunun formülle yapılmasından yana değilim. Atışları yapabilmek için önce hareket konusunu çok iyi anlamış olmak gerekir. Hareket konusunu anladıysan atışlardaki sorulara ortalama hız mantığıyla yaklaşmak en doğrusu olur. Ben açıkçası enerjiyi de bu soruları çözerken pek kullanmıyorum. İddialı bir öğrencinin atışlar konusundan hiç soru kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla tüm soruları yapana kadar üstüne gitmeni önerir, başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhabalar 9.sınıfım. Boğaziçi bilgisayar mühendisliği kazanmak istiyorum. Yarı dönem bitti. 85 Buçuktan kurtartdım. Fiziği çok sevdim. Bir şey sormak istiyorum. BİZİM Hocamıza tenefüste soru sormak yasak. Ders içinde de duymazlıktan geliyor. Ancak hoca sınavda göstermediği yerden sordu 12.sınıf ygs esenden yazmıs. Ben şimdi matematiğim çok iyi değil. Sizce lise 4 e kadar hayvan gibi her gün 10 saat çalışsam derslerime ilk 100 e girebilir miyim sevgili Bora hocam?

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Öncelikle azminden dolayı seni kutlarım. Artık lisede olduğuna göre daha fazla sorumluluk alabilmelisin. Yani, her şeyi öğretmenlerinden bekleme. Eğer, sorularına cevap alamıyorsan kendi çabanı ortaya koy. Gerekiyorsa başka kaynaklara yönel. Boğaziçi bilgisayar mühendisliğini kazanmak için tabii ki çok çalışman gerekir ama hayvan gibi değil :) Çünkü bizlerin aklı var ve aklımızı kullanarak çalışmalıyız. Verimsiz çalışırsan günde 10 değil, 20 saat de yetmez. Önemli olan sonuç odaklı ve sistemli çalışmak. Doğru çalışma yöntemini uygularsan günde 10 değil, 5 saat bile fazlasıyla yetebilir. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhaba çok güzel anlatmışsınız hocam . Ben kendime bu konuda güvenmek istiyorum ama olmuyo diğer derslerim yüksek olsa bile fizikten kalma korkusu kalıyo içimde ve gerçekten yapamıyorum. Bana ne gibi şeyler önerirsiniz ?

bora dedi ki...

Sevgili İrem,
Bir miktar kaygı başarıyı artırabilir ama fazlasının sana getireceği hiçbir şey yok. Öncelikle olumsuz fikirleri kafandan atmaya çalış. Diğer dersleri başarabiliyorsan fiziği niye başaramayasın? Olmuyorsa, yeterince çalışmıyorsundur. "Korktuğum için yapamıyorum" düşüncesi ancak bir mazeret olabilir. Sıkı çalış ve evde kendini test et. Başardığını görene kadar tekrar tekrar kendini ölç. Eğer evdeyken yapabildiğini görürsen sınavda da rahat hissedersin. Pes etme!
Sevgiler.

gurkan dedi ki...

merhaba hocam ben bu sene 3.kez girmeyi düşünüyorum meslek lisesi mezunuyum 12.sınıfta pek temelim yoktu 2.deneyişimde temel attığımız düşünyorum ama fizik ve geomteri de çok sıkıntı çekiyorum ve hedefim mf4 20 bin civarına kadar inmek bu sene bunu başaracağım ama dediğim gibi tek sıkıntım fizik ve geometri biyoloji ve kimyayı bir şekilde halledebilirim gözümü korkutan birtek bu dersler ne yapmamı önerirsiniz yeteri kadar zamanım var mı bu sıralamaya ulaşmak için

bora dedi ki...

Merhaba Gürkan,
Şu anki netlerini bilmeden soruna cevap veremem. Ama şimdiden belli bir seviyeyi yakaladıysan neden ilk 20bin olmasın? Matematik, geometri ve fizik derslerine nasıl çalışmanız gerektiğiyle ilgili önerilerim yazılarımda var.
Başarılar dilerim.

Beyza dedi ki...

bilgilendirmeleriniz için teşekkürler
Ben matematiği çok iyi yapabiliyorum ama fizikte yorum yapamıyorum formülleri mantığıma yatıramıyorum ve soru üzerinde yorumlayamıyorum ne yapmalıyım

bora dedi ki...

Sevgili Beyza,
Formül dediğimiz şey aslında değişkenler arasındaki ilişkiyi belirler. Yani bir büyüklüğün değişiminin diğer büyüklükler üzerindeki ilişkisini açıklar. Burada sabit değerleri de ancak kavramlar üzerinden anlayabiliriz. Örneğin m=d.V formülü kütledeki artışın, hacimle doğru orantılı olduğunu, biri artarken, diğerinin de artacağını; sabit sıcaklık ve basınçta özkütlenin değişmeyeceğini gösterir. Ancak bu formülü ezberlemeye çalışmadan önce kütle, hacim ve özkütle kavramlarını anlamaya çalışmalıyız. Kavramları anladığımızda formülü zaten mantığımıza oturtabiliriz. Sana tavsiyem kavramları anlamak için daha çok zaman ayırman, formülleri daha sonra ezberlemen yönünde olacak.
Başarılar, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba hocam öncelikle sevgi ve saygı icerisinde vermis oldugunuz tum cevaplardan ötürü herkes adına tesekkur ederim gelelim soruma ben mezunum ilk 10000 istiyorum sizinde dediginiz gibi kimya ve biyolojim iyi fakat fizik beni cok bunaltıyo geometri bile hallediyorum ama fizik beceremiyorum zaten bu yilda nerdeyse tum dogrularimi fizik goturdu diyebilirim ���� ve sıkılıyorum fizikte napmam gerekiyo

bora dedi ki...

Teşekkür ederim Seval. Tüm derslere aynı derecede ilgi duyamamak ya da bazı derslerde sıkılmak gayet normal bir durum. Ancak, sıkılmak önümüzde bir engel olmamalı. Hedefin ilk 10bine girmekse elbette ki biraz terlemen gerekecek. Bunalmaya, pes etmeye hakkın yok.
Yapman gereken öncelikle fiziği başarma konusunda kendine güvenmen ve çaba göstermeye mental olarak hazır olman. Çalıştığın zaman tabii ki başarılı olursun ama hemen sonuç almayı bekleme. Bu bir süreç. Adım adım ilerle. Eğer fiziğin hiçbir konusunda kendini iyi hissetmiyorsan sıfırdan başla. Mesela vektörleri çalış ve yapabildiğinden emin oluncaya kadar soru çöz. Yapmaya başladığında sıkılman azalacaktır.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 10. Sınıftayım ve kısmetse okulumda açılmamasına rağmen dil bölümü istiyorum ama açılmıyor sorun şu ki fizik ile alakam olmayacak seneye Allahın izni ile ama bende ki sorun şu : 50 alıp geçmek istiyorum ama onu bile beceremiyorum test kitabım var sin cos açı ile basınç uyguluyor bu tür test kitabı sizce ben fizik dersine çalışmaya nerden başlayayım yani dersten 50 alsam mucize olur benim için

bora dedi ki...

Merhaba Yıldız,
Biraz karışık anlatmışsın ama anladığım kadarıyla okuldaki fizik dersinden geçmek istiyorsun. Okul sınavına çalışmanın en iyi yolu derste yapılanları anlayıp, derste çözülen tüm soruları anlayarak tekrar çözmek ve benzerleri çıktığında yapabileceğinden emin olmaktır. Bunun dışında pekiştirmek için tabii ki birçok şey yapabilirsin ama önce derse odaklan. Dersi derste dinle. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhabalar hocam.Ben geçen yıl 31 ağustosta buraya yorum bırakmıştım ve çok güzel cevap vermiştiniz hala aklımda söylediğiniz şeyler.O yüzden gelip tekrar yorum yazmak istedim fizikte sıkıntım vardı çok şükür ki atlattım kendime göre 14 sorudan 10 doğru 2 yanlış yaptım .Söylediğiniz her şey için çok teşekkür ederim sağlık mutluluk hep sizlerle olsun

bora dedi ki...

Merhaba Seval,
Uzun süredir yorumları kontrol edememiştim. Geç de olsa tebrik ederim. Güzel düşüncelerin için de teşekkür ederim. Umarım başarıların daim olur. Sevgiler.