12 Ekim 2012 Cuma

Günde Kaç Soru Çözmeli?

Öğrencilik yıllarımda etrafımda hep duyardım: Filancı dershanede herkese günde 500 soru çözdürüyorlarmış, filancı öğrenci günde 1000 soru çözmezse gözüne uyku girmiyormuş, filancının rekoru 2000'miş, filancının filancısı kalemsiz silgisiz 2500 soru çözmüş..

Peşin söyleyeyim: Ben hayatımda hiçbir gün 500 soru çözmedim. 500 soru çözmek normal değildir, iyi de değildir. Eğer sırf çok çözmüş olmak için hep bildiğiniz kolay soruları çözüyorsanız zaten pek bir faydası olmaz. Bir günde en fazla olsun olsun 300 soru çözmüşümdür. O da ya birdir ya iki. Genelde günde 100 soru, çok tempolu çalışıyorsam 150 soru çözerdim. Hiç soru çözmediğim günler de olurdu. Bu konuda saplantılı olmaya gerek yok ama belli bir disipline gerek var.

Eğer üniversite sınavına hazırlanıyorsanız tek nihai amaç vardır, o da sınavda en yüksek puana ulaşmak. Dolayısıyla bütün çalışmalarınızı, programlarınızı bu amaca göre belirlemeniz gerekir. Bu hedef doğrultusunda önce sağlık; sonrasında da bazen konu çalışmak, bazen soru çözmek, bazen motivasyon, bazen rehberlik, bazen de dinlenme gerekir. Sadece konu çalışarak başarılı olunamayacağı gibi, sadece soru çözerek de başarılı olmak mümkün değildir. Soru çözmeye geçmeden önce konuyu yeterince çalışmış olmak gerekir. Konuyu çalıştıktan sonra istediğiniz kadar çok soru çözebilirsiniz.

Programınızı yaparken, sadece soru adedine odaklanırsanız yeterli gelişimi gösteremezsiniz. Eksik olduğunuz konulara çalışmak için de mutlaka zaman ayırmalısınız. Ayrıca, soru çözerken salt soru sayısına bakmak da yanıltıcı olabilir. Çözdüğünüz soruların niceliği kadar niteliği de önemlidir. Her konunun ilk testlerini çözer, daha zor testlerine bakmazsanız yine gelişiminiz sınırlı kalır.

Diyelim bir günde 100 soru çözmeyi planlıyorsunuz. Fazla dağılmamak adına her gün için bir ana ders belirlemekte fayda vardır. Ama tüm gün aynı dersi çalışmak da sıkıcı olacaktır. Benim önerim şöyle: Farzedelim ki 20 soruluk 5 test çözerek 100 soruyu tamamlamayı planladınız. Bugünkü ana dersiniz Fizik olsun. Tek bir konu çalışın. Örneğin Ağırlık Merkezi. Bu konuyla ilgili seviyesi giderek zorlaşan basit, orta ve zor olmak üzere 3 test çözün. 60 soru oldu. 1 testi o hafta içerisinde çalıştığınız bir konuyu tekrar etmek için çözün. Örneğin 3 gün önce Geometri'de Kenarortay çalışmıştınız. O konudan zor bir test çözün. Son olarak da tüm dersleri içeren ve bütün olarak çözdüğünüz genel bir soru bankası içinden canınızın istediği herhangi bir dersin testini çözün. Hem sıkılmamış, hem kendinizi verimli şekilde geliştirmiş olursunuz.

241 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 241 / 241
Ceren dedi ki...

Merhaba hocam.Bu yıl teoga girdim puanım 473.Aslında puanımın düşük olduğunu düşünüyorum.9.sınıfa şimdiden çalışmaya başlayıp ,başarılı olmak istiyorum.Ortaokulda kullandığım bazı iyi yayınlar artık yok.Sizce hangi yayınları kullanmalıyım ve nasıl bir yol izlemeliyim?

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam.Bu yıl teogda girdim puanın 473.Puanım düşük.Bunu biliyorum ama bu yıl ortalamam 98idi.Önümüzdeki yıllarda çok başarılı olup tıp kazanmak istiyorum.Ve şimdiden 9.sınıfa çalışmaya başlayacağım.Ama kullandığım bazı iyi yayınlar artık yok bu yüzden yayınlar konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam ben 11.sinifa geçtim ve YGS ye çalışmaya basladim. Haftalık program yapıp konu soru şeklinde ilerliyorum. Hafta sonları hariç günde 100 soru çözüyorum. 20 si paragraf. Sizce cozdugum soru sayısı azmi daha da yükseltmeli miyim. Hedefim Hacettepe tıp

bora dedi ki...

Merhaba Esra,
Her zaman geçmişteki hatalardan ders çıkartarak ileriye bakmak gerekir. Bu yıl geçmiş. Artık düşünmene gerek yok. Önümüzdeki yıl nasıl başarılı olabilirsin, buna odaklan. Soru sayısına gelince, bunun genel bir reçetesi olmadığını hep söylüyorum. Kendi gelişimini gözlemleyip, çalışmanın yeterliliğini de kendin görmelisin. Denemelerde istediğin netlere çıkamıyorsan programını ona göre güncellemelisin. Başarılar.

bora dedi ki...

Merhaba Ceren,
8. sınıflar için arkadaşlarımın çıkardığı son derece eğlenceli ve öğretici Tonguç Akademi yayınlarını beğeniyor ve tavsiye ediyorum. Lise düzeyinde ise birçok farklı kaynak var. Özellikle bir yayın ismi vermek istemem ama kitapçılarda kendi seviyene uygun yayınları seçebilirsin. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Merhaba Kübra,
Hedefin yüksek. Çalışmaların da buna uygun olmalı. Eğer denemelerde istediğin sonuçları alabiliyorsan yeterli demektir. Ama yeterli görünmesi bile seni daha fazla çalışmaktan alıkoymasın. Her zaman daha iyisini yapabilmek için çabalamak gerekir. Sevgiler.

Kübraabak dedi ki...

Tıp zormu???

bora dedi ki...

Zor

Unknown dedi ki...

Hocam ben suanda 12.sınıfa gectim.ygs netlerim 100civarı
Birinci sorum suanki durumum nasıl
İkinci sorum ben sınavları yetiştiremiyorum ne yapmalıyım
Üçüncü sorumda ben eger zamanı yetiştirebilirsem fen sosyal ve türkce derslerinde 30 civarı veya üstü yapıyorum
Ama bir mf öğrencisi olarak matematiğim en fazla 17,18net oluyor ama zaten matemetiği boyle yapınca sosyal yetişmiyo sizce matematik ve geometri konusunda ne yapmalıyım önerdiğiniz youtube kanalları var mı

Unknown dedi ki...

Hocam bide ben kendimi en azından 200 soru cözmeye zorluyorum yanliş mi yapıyorum.
Bide siz calişmayı bırakmak istediğinizde nasıl motive ettiniz kendinizi

bora dedi ki...

Sevgili Hadis,
Durumunu güzel özetlemişsin. MF öğrencisi için matematikte 20'nin altındaki netler düşük sayılır. Öncelikle matematiğe ağırlık vermeni öneriyorum. Günde 200 soru çözüp bu netlerde kalıyorsan konulara çok hakim olmadığını düşünürüm. Bu nedenle konuya ağırlık vermelisin diye düşünüyorum. Ayrıca 200 soruyla uğraştığında kaçını yapabildiğin de önemli.

Süreyi yetiştirememeyle ilgili "Sınavda Zamanı İyi Kullanmak" isimli yazımı okuyabilirsin. Son sorunu ise tam anlayamadım. "Çalışmayı bırakmak istemek" ne demek? Bıkmayı kastediyorsan öyle bir şey yaşamadım. Günlük bir şeyse o gün çalışmadım ama hepten bıkmak diye bir şey olmadı. Hep daha iyi olmak isterim.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hocam ben hadis oncelikle cevapladiginiz icin tesekkurler.
Hocam daha matematige calismadan once ki net sayim 17-18 di.
Simdi temmuz boyunca matematigi cografyayi tarihi bitirmeye calisiyorum ve de 11.sinif kimya tekrar ediyorum.sizce iyi bir plan mi yapmisim
Ben hacettepe tip kazanmak istiyorum. Siz temmuz ayindayken kac net yapiyordunuz.ve Sizce matematigi birkez bitirdikten sonra hangi kaynagi cozmeliyim. bir oneri verir misiniz

bora dedi ki...

Eksiğin neredeyse oraya yoğunlaşman iyi bir plan olur. Net konusunda matematikten çoğunlukla tam yapıyordum. Biyolojiden eksiklerim oluyordu ama karşılaştırma için senin adına doğru bir örnek olduğumu sanmıyorum. Kendi gelişimini izlemek daha sağlıklı. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Selamun aleykum hocam
Hocam ben 11.sinifa gectim bu sene 11.sinif konulari komple lys ben ygsde cok kötü durumdayim mat 1 yapamiyorum ygs calisma zamanim olmayacak lutfen yardim edin

bora dedi ki...

As, ben bir özel ders hocasıyım. Sana ders vermek dışında nasıl yardımcı olabilirim?

Unknown dedi ki...

Selamun Aleyküm Bora Abi. 2 yıllık mezun öğrenciyim. TS ilk 1000 e girmek istiyorum. Lise hayatı boyunca hiç defter açmamış ders çalışmamış hatta ygs-lys bile bir kere test çözmeden girmiş ve iki yıllık bir programa yerleşmiş öğrenciyim. Ancak düşündüm ki böyle hayat geçiremem. Kendimi geliştirmem, kendi emeğimle bir yerlere gelmem lazım. mezun olduğum için uyumak dışında her saatim boş her saatimi artık seve seve sabırla çalışmak için ayırabilirim. Bu kadar az bir temelle ve sınava sayılı zaman kalmışken TS de ilk 1000 e girmek biraz uçuk bir hayal olabilir ama kendime inancım,güvenim tam. Sonuçta kendimizede inanmaz, güvenmezsek nasıl başarılı oluruz ki? Bana önerebileceğin neler var kıymetli önerilerini bekliyorum. Hayat yolunda başarılarının devamını dilerim

bora dedi ki...

Merhaba Harun,
Sana önereceğim ilk şey daha gerçekçi olman. Sadece bir senelik çalışmayla ilk 1.000'e girilebilir tabii ki ama bu mucize olur. Dahası söylediğin gibi uyumak dışında her saatini seve seve sabırla çalışman da ütopik bir hayal. Hedefi yüksek tutmak çok güzel ama yıllarca yoğun şekilde çalışan öğrencilerle sadece 1 yıllık çalışma sonucunda aynı seviyeye gelmeyi bekleme. Açık söylemek gerekirse buna hakkın da olmayabilir. İlk 1000'e girecekmiş gibi çalış ama B, C hedeflerin de olsun. İlk 20.000'e girmen de büyük başarı olur, unutma.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhabalar, sayısal öğrencisiyim ve YGS'de büyük bir başarı yakalamak istiyorum. 10. sınıf tatilinde YGS'ye başladım sizce bu konuları 11. sınıfla götürüp nasıl halledebilirim?

bora dedi ki...

Sevgili Kerim,
Lisede ders yükü gerçekten biraz fazla. Ama kanımca kolay derslerde her sınav için 1 gün, zor dersler için 2 gün çalışmak (verimli çalışmak) yeterli oluyor. Bunun dışında kalan tüm zamanını YGS ve LYS hazırlığa ayırabilirsin. LYS hazırlığının da bir bölümünü 11. sınıf derslerine yoğunlaştırırsan ikisini bir arada götürmüş olursun. Sevgiler, başarılar.

lazy chamomile dedi ki...

Hocam meraba bu sene 9. Sinifa başlıyacağım 480 puan aldim istediğim liseye gidemedim yüzdelik dilimim tutmadı ortaokulu okul 5. Olarak bitirdim ama benden dusuk arkadaşlarımın çoğu bende daha iyi liselere gittiler ilk teoga çalışmamıştım aklım başıma geç geldi ikinci teoga çalıştım 1 yanlışım çıktı. Tıp okumak istiyorum ama hevesim kırıldı . orta düzey bir lisedeyim öğretmenlerimi de beğeniyorlar.bu sene çalışmaya başlasam yapabilirmiyim.okul sinavlarina mi yoksa üniversite sinavina mi ağırlik vermeliyim . cevaplarsaniz çok mutlu olurum

bora dedi ki...

Tabii ki yapabilirsin. Önünde upuzun 4 yıl var. Önemli olan bu süreyi nasıl değerlendireceğin. Azmedersen Türkiye 1.si bile olabilirsin. Üniversite yerleştirmelerinde ortaokul puanının bir etkisi yok, lisedeki okul puanının etkisi var. Dolayısıyla bu anlamda kaybettiğin ya da kazandığın bir şey yok. Asıl süreç şimdi başlıyor. Kendini başkalarıyla kıyaslama, kendinle yarış. Hevesin kırılmasın Sevde. Sen üzerine düşeni yap, fazlasıyla yap. Başarmaman için bir neden yok.

Murat dedi ki...

Merhaba hocam ben konu tekrarlarimi yaptim sorularimi cozdum ama denemeye girdim istedigim sonuc gelmedi sizce neden hocm nedere ne kadar nasil calismama gerek bildiim daha once cozdugum sorularda cikti onlaro cözmustm ben ama denemede yanlis yaptim nedeni nedir hocam yani calisiorum istedigim sonucu alamaiyorumm

bora dedi ki...

Sevgili Murat,
Şu soruları kendine sorarsan nedenini bulmana yardımcı olur:
1. Sınav öncesi soruları çözebiliyor muydun, yoksa çözümlerine bakıp mı anlıyordun?
2. Sınavdaymışçasına çözmeyi denedin mi?
3. Sınavda yapamadığın soruları niye yapamadın? İşlem hatası mı, süre yetişmemesi mi, bilgi eksikliği mi?
Cevapların sana rehber olacaktır ama unutma ki ne kadar çalıştığın değil, ne kadar sonuç aldığın önemli. Bu yüzden tekrar etmene rağmen sonuç alamadıysan yeterli çalışmadığını da düşünürüm. Daha fazla çaba göstermelisin.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hocam öncellikle merhaba ben liseden mezun olalı 4 yıl oldu.ve YGS ye bu yıl girmek istiyorum. Ders calisma biçimim nasil olmalı ? Ve sözel hic anlayamiyorum matematiği hatirluyorum ama diğerlerini nasil gelistirirrim?

bora dedi ki...

Merhaba. Matematiği yapıp, sözeli hiç yapamamak sık görülen bir durum değil. Yeni sınav sisteminin detayları açıklanmadı. Ancak görünen o ki Türkçe önemli testlerden biri olacak. Her ne kadar sözel dersler konusunda çok uzman olmasam da şunları söyleyebilirim: Türkçe testlerinin önemli bölümünü kapsayan paragraf ve anlatım bozuklukları sorularını çözebilmek için bazı pratik test teknikleri dışında uzun yıllara dayanan bir okuma alışkanlığı gerekiyor. Yani “sınava kadar 3-5 kitap okuyayım, hallederim”lik bir durum değil. Ama dil bilgisi gibi diğer konular ve özellikle Coğrafya dersleri daha bilgi ağırlıklı. Bu yüzden kısa sürede daha etkili sonuç almak için bu alanlara yoğunlaşmak daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Başarılar.

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben 12. sınıf sayısal öğrencisiyim bulunduğum sınıf gerçekten çok iyi hocalarımız bizden ilk bin bekliyor sınıftaki herkes türev integrali halletmiş apotemiden çalışıyorlar ben okulla birlikte öğreniyorum ister istemez insanın morali bozuluyor bunun dışında ben sanki 11. sınıfta daha şevkle ve güzel çalışıyordum şimdi biraz sıkılmışlık ve moral düşüklüğü var bunun üstesinden gelip eskisinden de daha istekli ve verimli çalışmak istiyorum, hedeflerim yüksek. Bana yardımcı olabilirseniz çok çok mutlu olurum.

bora dedi ki...

Merhaba. Öğrenciyken diğer öğrenciler hakkında çevremden duyduklarım gerçek olsaydı 37. değil, 37000. bile olamazdım. Bu yüzden, başkalarını çok kafana takma. Sen sınava kadar türev ve integrale iyi çalışıp, çıkan soruları yapabildikten sonra başkalarının neyi nasıl yaptığı hiç önemli değil. Sadece kendi başarına odaklan.

Son sınıfa geldiğinde bir yorgunluk hissetmen doğal ama artık son dönemeçlere giriyorsun. Kendi kendini motive edip, çabalaman gerekiyor. Sonuç alabilmek için kendini zorlamalısın. Bahane yok, olumsuz düşünce yok. Her şey senin elinde.
Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Dönütünüz için çok teşekkür ederim peki kendimi motive etmek adına neler yapabilirim elbette bir insanı kendisi en iyi bilir ama motivasyonum düştüğü zaman sizin kıymetli tavsiyelerinizden yararlanmak isterim :)

bora dedi ki...

Üniversite sınavına hazırlık, büyükler ülkesinde oynamakla vasat bir hayat sürmek arasında yapılan bir tercihtir. Motivasyonun düştüğünde bunu hatırla ve kendini nerede görmek istediğine sen karar ver. Sınav her şey değildir ama çok şeydir. Dikkatini dağıtan her neyse şu an için daha önemli bir işin olmadığını unutma.

Unknown dedi ki...

Hocam ben lisede sayısaldim bu sene mezuna kaldim ve tm olarak çalışıyorum nedeni ise fen derslerini sevmemem ve beni calisma konusunda olumsuz etkilemesi bu sene daha motiveyim ve ders calisabiliyorum fakat lise hayatim cok verimsiz gecti ders calismadim soru cozmedim vs. Fakat potansiyelim var anadolu lisesi cikisliyim benim tek sorunum ders calisamamakti ve bu sorunu aştım simdi tek sorun konu eksigim bunun icinde konu listeleri cikarttim her ders icin ve program sablonu cikarttim kendime fakat haftada her ders icin kac konu bitirme hedefi koymaliyim bunda kararsızlık yasiyorum sozel dersler icin 1 konu yeterli diye dusunuyorum onemli kisim matematik onun icinde tyt 1 yks 1 konu haftalik yeterli olur mu yoksa haftalik tyt kismi icin haftalik 2 konuya mi cikarmaliyim emin degilim bu konuda yardımlarinizi bekliyorum ayrica matematigi cok seven ve cok rahat anlayan biriyim konulari nasil hizli tamamlayabilirim kisacasi matematigi nasil sınava kadar saglam sekilde bitirebilirim hedefim istanbulda hukuk veya psikoloji bolumu kazanabilmek

bora dedi ki...

Merhaba Kerim,
Bence 1 konu az olmuş. Üstelik mezunsun. Boş zamanın çok. En az 2 konuya çıkar. Son sorun için "Matematiğe Nasıl Çalışmalı" yazımı da okuyabilirsin: http://www.liseozelders.com/2012/11/matematige-nasl-calsmal.html
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hocam 1 haftafa tyt mattan 2 konu yks mattan 2 konu mu diyorsunuz yani haftada matematikten 4 konu olur fazla olmaz mi ? Teşekkürler

bora dedi ki...

İstanbul'da hukuk kazanmak istiyorsan bence çok olmaz.

Unknown dedi ki...

matematik için (teog-ygs-lys) sınavlarında herhangi bir konu için, konu çalımasından sonra, ORTALAMA KAÇ SORU ÇÖZMELİYİM Kİ konuyu iyice anlayayın.
evet, bunun sınırı yok ama en az ne diyebiliriz, bu soruyu teog matematiği için de değerlendirirseniz sevinirim.

bora dedi ki...

Merhaba Esra,
Bu cevabı çok tekrar ediyorum ama günde çözmen gereken soru sayısı, seni hedefine götüren soru sayısıdır. Bunun için de öncelikle hedefine ulaşman için hangi testten kaç net yapman gerektiğine ve bugün itibariyle kaç net yapabildiğine bakman gerekir. Sonrasında konuları öğrenip belli bir soru sayısıyla düzenli çalış ve belli aralıklarla, örneğin 15 günde 1 deneme çözerek gelişimini izle. Eğer hedefine yaklaşamıyorsan çözdüğün soru sayısı yeterli değil demektir.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba hocam
Ben 11.sinif meslek lisesinde okuyorum meslek dersi gordugum icin henuz sinava calismaya baslayamadim bide matematik falan gormuyoruz ne yapmaliyim

Unknown dedi ki...

Hocam haftaya 9. sınıfa başlıyacağım. Ve bu yazıyı okuduğumda yapmamam gereken herşeyi yaptığım için lgs de başarısız oldum.Mesela lgs son iki hafta günde 4 deneme çözdüm.Saat gece 2-3'e kadar çalıştım ve sonuç başarısız
Şu anda 420lik(teoga göre) niteliksiz bi anadoluya başlıyacağım.Lisede de başarısız olmaktan korkuyorum. Kendimi nasıl iyi bir anadolu veya fen lisesindeymiş gibi çalışıp başarılı bir üniversite kazanabilirim? ��

Ezgi dedi ki...

Hocam merhaba. Bir kaç soru sorabilir miyim ?

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba ben 8.sinifim suan 9.sinifta guzel bir ozel lise var okulun basarisi iyi ozellikle mat ve fizik sizce nasil calismaliyim 9 da kac soru konu anlama vb

Vito dedi ki...

hocam ben 10. sınıfım ve şu andan beri hep sadece hayallerimi düşünür oldum .Hayallerim benim hayatımı tek değil sevdiğim herkesin hayatını değiştirecek ...Bana CERRAHPAŞA TIP KAZANMAK için lütfen bir yol gösterin .Karnelerim şuana kadar hep çok iyi oldu.Hocam ne olur bana nasıl bir yol izlemem gerektiğini söyleyin

bora dedi ki...

@Betül Hiç dersaneye gitmeden Türkiye 4.sü olan bir arkadaşım var. Yani başarı öncelikle senin elinde. Okul niteliksizmiş, hocalar vasatmış gibi düşünceleri kendine mazeret olarak yaratma. Kendi hedefin için çalış. Başarmaman için hiçbir sebep yok. Sevgiler.

9. sınıfa geçen ve ismini vermeyen kardeşim. Şu yazılarımı okuyarak başla lütfen:
http://www.liseozelders.com/2012/11/matematige-nasl-calsmal.html
http://www.liseozelders.com/2012/10/fizige-nasl-calsmal.html

Cerrahpaşa'yı kazanmak isteyen kardeşim. Bunun yolu çok çalışmak. Hayal ettiklerimizi değil, hak ettiklerimizi yaşarız. Nasıl çalışmamız gerektiğiyle ilgili bilgileri de bu blog içindeki yazılarda anlatmaya çalıştım. Başarılar dilerim.

«En Eski ‹Eski   201 – 241 / 241   Yeni› En yeni»