17 Ekim 2012 Çarşamba

Okul Derslerinin Önemi

Lise derslerinde alınan notların üniversite girişine etkisini belirleyen Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 1982 yılından bu yana hesaplanmaktadır. Bu puan, 1999 yılından sonra okul ÖSS başarı ortalamasının da hesaplamaya dahil edilmesiyle Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) adını almıştır. Hesaplama şekli ve sınava ağırlığı ise özellikle son 10 yılda sıkça değişikliğe uğramıştır.

Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın nasıl hesaplandığı gibi detaylara girmeyeceğim ama bu puanın sınava ne kadar etkisi olabileceğinden kısaca bahsedeceğim. Bugün itibariyle bir öğrencinin AOBP'si en az 250, en çok 500 olarak hesaplanmaktadır. Bu puanın da %12'si sınav puanınıza eklenmektedir. Yani bir öğrencinin sınav puanı hesaplanırken lise derslerinden gelen başarı puanı en düşük 30, en yüksek 60'tır. Bu da sınavda alınabilecek toplam puanın yaklaşık %11'ine denk gelir (AOBP'nin etkisi, 2000 yılında %21'lerdeydi).

Başarı puanınız hesaplanırken Lise 1. sınıftan başlayarak aldığınız tüm karne notları dikkate alınır. Okul derslerinin etkisi nedeniyle üniversite sınavı, aslında Lise 1'in ilk dönemiyle başlar.  Lise notlarınızı yüksek tutarak sınav puanınızı 30 puana kadar artırmanız mümkündür. Eğer iyi bir üniversitede okumak istiyorsanız okul notlarınızı yüksek tutmak bir tercih değil, zorunluluk haline dönüşür.

AOBP'nin hesaplama metodu karmaşıktır. Ancak, bu hesaplara hiç girmemenin -biraz da çetin- bir yolu var: O da okul birincisi olmak. Çünkü, okul birincileri en yüksek ortaöğretim başarı puanını alır. Üniversite girişte en başarısız okulda da okusanız, eğer okul birincisiyseniz 500 tam puanı alırsınız.


4 yorum:

Unknown dedi ki...

Üniversite girişte en başarısız okulda da okusanız, eğer okul birincisiyseniz 500 tam puanı alırsınız dediniz ya nasıl tam 500 ?Mesela ben ygs den 350 aldım dıyelım ve okul bırıncısıyım kaç puan eklenır ?

bora dedi ki...

Şu anki uygulamaya göre eğer okul not ortalamanız 100 ise ortaöğretim puanınız 500 (not ortalamanızın 5 katı), eklenecek puanınız da 60 (500x0,12) olur. Basitçe şöyle açıklayayım: Okul not ortalamanızı 0,6 ile çarparak sınava eklenecek puanınızı bulabilirsiniz. Eğer diploma notunuz 50'nin altındaysa bu not 50'ye tamamlanarak hesaplanır ve eklenecek puanınız 50x0,6=30 olur. Yani eklenecek puan, diploma notunuza göre 30 ile 60 arasında değişir.

Unknown dedi ki...

Hocam diploma notundan kastınız 9 10 11 ve 12 sınıftakı not ortalamalarımızın toplamı mı ?

bora dedi ki...

Toplamı demeyelim de ortalaması diyelim. Diploma notu, tüm lise boyunca aldığınız notların ortalaması. Yani en fazla 100 olabilecek bir not.