16 Ekim 2012 Salı

Sınavda Zamanı İyi Kullanmak

Üniversite sınavıyla ilgili gerçek şu ki siz ne kadar az ya da çok hazırlanmış olursanız olun, hatta sınavda ne kadar fantastik çözüm yolları üretmiş olursanız olun; sınav sonucunuzu cevap kağıdına işaretlediğiniz şıkların doğruluğu belirleyecek. Yani hedef doğru yanıtları bulmak. Ancak, bir şart daha var ki o da bu işi verilen süre içerisinde yapma zorunluluğu. Dolayısıyla zaman, bu sınavın en önemli unsurlarından biri.

Birçok öğrenci zaman sorunu yaşadığından bahseder. Kimi ucu ucuna yetiştirdiğini ve bazı soruları yeterince dikkatli çözmeye vakti kalmadığını söylerken, kimisi de birçok soruyu hiç okuyamadığını ve bu yüzden başarısız olduğunu söyler. Öncelikle sınavda zamanla ilgili ilk amacınız tüm soruları okuyabilmek olsun. Okumaya vaktiniz kalmayan sorular içerisinde çok iyi bildiğiniz bir soru olduğunu sınavdan sonra görmek, oldukça can sıkıcıdır.

TYT sınavı bildiğiniz gibi 40 Türkçe, 20 Sosyal, 40 Matematik ve 20 Fen Bilgisi olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. Sınavın toplam süresi de 135 dakikadır. Yani soru başına verilen ortalama süre 1 dakikadan biraz fazladır (67,5 saniye). Bu, "her soruyu 1 dakikada çözmelisiniz" demek değildir. Bazı sorulara daha fazla zaman ayırırken, bazı soruları da daha hızlı yaparak denge kurmanız yeterli olacaktır.

Sınava en iyi bildiğiniz bölümden başlamanızı tavsiye ederim. Bildiğiniz bölümden başlamanın 2 önemli avantajı vardır: Birincisi ilk sorular size daha kolay gelen bölümden olacağından, üst üste birkaç soru çözerek sınava moralli başlamış olursunuz. İkincisi de olası bir rahatsızlanma sebebiyle sınavı erken bırakmak durumunda kalırsanız, o ana kadar çözdüğünüz sorulardan hem soru adedi, hem de doğru yanıt yüzdesi olarak daha iyi bir sonuç almış olursunuz.

Sınavla ilgili bilmeniz gereken ilk şey, aynı bölümdeki tüm soruların eşit puan kazandırdığıdır. Bir soru zor diye daha fazla puan alamazsınız. Çok yaratıcı bir yolla çözdünüz diye de madalya vermezler. Nihayetinde cevap kağıdına doğru şıkkı işaretleyip işaretlemediğinize bakılır. Bu yüzden, sonuç odaklı gitmek ve gereksiz yollarla zaman kaybetmemek gerekir.

Sınavda hangi bölüme ne kadar zaman ayrılması gerektiğiyle ilgili kesin kurallar koyulamaz. Bu biraz da öğrencinin derslere yatkınlığıyla ilgilidir. Ancak, yaklaşık sürelerden bahsedebiliriz. Türkçe ve Sosyal soruları için ortalama 45-50 saniye, Matematik ve Fen Bilgisi soruları için de 70-75 saniye normal kabul edilebilir.

Benim önerim toplamda Matematik için 45, Fen için 23, Türkçe için 40, Sosyal için de 18 dakika kullanılmasıdır (Türkçe'de paragraf soruları olduğu için soru başına Sosyal'den biraz fazla). Böylelikle 9 dakika da zaman arttırmış oluyoruz. Her bölüm için 3 dakika uzatma kullanabilirsiniz. Örneğin Matematik yetişmediyse 45 yerine 48 dakikaya, Türkçe yetişmediyse 40 yerine 43 dakikaya uzatmak gibi. Eğer ilk 3 bölümün tamamında uzatmaları kullandıysanız, en sona bıraktığınız bölümü zamanında bitirmek için tüm dikkatinizi vermelisiniz ve bu bölümü ayırdığınız sürede bitirmeye çalışmalısınız. Eğer uzatmaları kullanmadıysanız sınavın sonunda en az 9 dakika artırmış olacaksınız. Bu süreyi de boş kalan ya da tereddütlü olduğunuz sorularınıza bakmak için kullanabilirsiniz.

Asla sınavdan erken çıkmayın. Ortaokuldayken dershane hocam, "Mümkünse sınavdan en geç çıkan siz olun" derdi. Sınav sonucunuzu sınavdan önce kaç bin tane soru çözdüğünüz değil, sınav esnasında kaç soruyu doğru çözdüğünüz belirleyecek. Sınavdan erken çıkarak şov yapmaya çalışmayın. Torunlarınıza anlatmak için üniversite yıllarınızda daha heyecanlı anılarınız olacak, hiç merak etmeyin.

Normal şartlarda sınav kitapçığınızın her sayfasında 4 soru yer alır. Dershane denemelerinde ise bu sayı genelde 6'dır. Bölümleri belli bir sırayla, aynı bölümdeki soruları da sayfa sayfa çözmek iyi bir yöntemdir. 2 matematik çözüp, 5 Türkçe yapıp, sonra 3 Sosyal çözmeyi deneyeyim demekse berbat bir yöntemdir. Odaklanmanızı engeller, temponuzu düşürür.

Sınava hangi bölümden başlayıp, hangi sırayla gideceğinize sınavdan önce karar vermiş olun. Bu sıralamayı da mutlaka daha önce deneme sınavlarında deneyin. Hatta son sınıfta hep belirlediğiniz sıralamaya sadık kalın. Yeni taktikler keşfetmeye uğraşmayın. Diyelim ki Matematik bölümünden başladınız. İlk sayfadaki 4 soruyu, istediğiniz sırayla çözün. Soruları aynı sırayla çözmek zorunda değilsiniz. Hangisi kolayınıza geliyorsa önce onu çözün. Sayfayı bitirdiğinizde işaretlediğiniz 4 soruyu cevap anahtarına soru numaralarını dikkatlice kontrol ederek geçirin.

Tüm soruları sınavın sonunda tek seferde cevap kağıdına geçirmek, kötü bir yöntemdir. Kaydırma riskini artırır. Kaydırma yapmak bir başarısızlık bahanesi değildir, olsa olsa düşük zeka seviyesi göstergesidir. Ayrıca, tüm soruları sınav sonunda cevap anahtarına geçirmeye kalkarsanız süreniz bitebilir ve siz cevaplarınızı geçiremeden cevap kartınızın elinizden alındığını görebilirsiniz. Bir de her sayfanın sonunda cevaplarınızı cevap kağıdına geçirmeniz size bir nefes alma ve özgüven tazeleme fırsatı verecektir. Her soruyu tek tek çözüp, her seferinde cevap anahtarına geçirmekse dikkat ve zaman kaybettirir.

Sınavda zaman elbette ki önemlidir ancak hastalık derecesinde saplanıp kalmayın. İkide bir saate bakmayın. 15-20 dakikadan daha sık aralıklarla saate bakmanızı tavsiye etmem. Her bölümü bitirdiğinizde ise mutlaka saate bakmalı ve derin bir nefes almalısınız. Çok yorulduysanız, gerekiyorsa 1-2 dakikayı geçmemek koşuluyla sınav kitapçığınızı kapatıp dinlenebilirsiniz. Bunu bir zaman kaybı olarak görmeyin. Bu dinlenmeleri de sınav boyunca en fazla 2 kez yapın, daha fazlası dinlenmeye değil, kaytarmaya girer.

Ortalama soru çözme hızınızı bilmiyorsanız, evde her dersten 20 soruluk birer testi süre tutarak çözmeyi deneyin. Zaman problemi sınavın bütününden ziyade, bölümlerle ilgilidir. Sınavlarda da hangi bölüme ne kadar zaman ayırdığınızı not alın. Böylelikle yukarıda verdiğim referans sürelerle karşılaştırarak hangi bölümde zamanla ilgili sorun yaşadığınızı görmüş olursunuz. Yazımın başında da belirttiğim gibi ortalama süre her sorunun o kadar saniyede yapılması anlamına gelmez. Bir bölümdeki sorulara ortalama 1 dakika verdiyseniz hedef 40 soruyu 40 dakikada çözmektir. Bir soruyu 10 saniyede, bir sonrakini 110 saniyede çözmüş olmak normaldir. Her soruyu aynı sürede çözmek zaten mümkün değildir.

Sınavda hızlanmanın en etkili yolu sınavdan önce çok soru çözmektir. Bir konuyla ilgili çok sayıda soru çözdüğünüzde o konuyla ilgili çıkan bir soruyu sanki daha önce çözmüş hissine kapılır ve kolaylıkla yapabilirsiniz. Çünkü daha önce yaptığınızı bilirseniz kendinize güveniniz artar. Çözüm yolunu da bildiğiniz için hızlı çözmeniz mümkün olur. Bu biraz da sezon başı antrenman yapmış sporcuların sahada çok koşarken, antrenmansız sporcuların dayanıksızlıktan dillerinin dışarı çıkmasına benzer.

Kitle sınavları içerisinde sınav süresini yetiştirmenin en zor olduğu sınav ALES kabul edilir. ÖSS'de Türkiye 37.si, ALES'te de Türkiye 11.si oldum. Yani süreyle ilgili bir sıkıntı yaşamadım. En doğru çözme tekniği benimkidir demiyorum ama denenmiş ve başarılı olmuş bir teknik olması sebebiyle son bölümde de soru çözme tekniğimi anlatmak istiyorum. Baştan demiştik, zamanla ilgili öncelikli hedefimiz "sınav bittiğinde tüm soruları okuyabilmiş olmak"olmalı. Turlama tekniği gibi farklı tabirler var. Yöntem güzel de çağrışım sanki soruları birkaç kez çözmek gerektiğini söylüyor. Kabul edelim ki kimseye sınavın sonunda 50-60 dakika zaman kalmıyor. Kalan süremiz genelde 10-15 dakikadır. Bu nedenle sorulara nasıl olsa yeniden çözeceğim diye değil, "mümkünse" bir seferde halledeyim bu soruyu diye bakmak gerekir.

TYT'de 120 soru için 135 dakikamız olduğunu söyledik. Yani her soruya ortalama 67,5 saniye verdik. Soruları çözerken, çözüme yaklaşamadıysanız hiçbir soruya 3 dakikadan fazla (AYT için 5 dakikaya kadar çıkabilir) kafa yormayın. Bunu da kronometreyle tutamazsınız elbette ki. Söylemek istediğim hiçbir soruya takılıp kalmayın. Bir soruyu hiç çözemediyseniz kitapçığınızda soru numarasını daire içine alın. 360 derecelik tam daire soruyu boş bıraktığınızı göstersin. Eğer soruyu çözdüyseniz ama tam emin olamadıysanız yine de işaretleyin. Eğer tereddütünüz çok büyükse soru numarasını büyük bir yay içine alın (mesela 270 derecelik). Soruyu çözdünüz ama içinizde ufak bir şüphe kaldı. Küçük bir yay çizin (mesela 60 derecelik). Sınavın sonunda da tekrar yaparken en tereddütlü olduğunuz sorudan (yani en büyük çember parçasından) başlayarak en az tereddütlü olduğunuz soruya doğru yeniden çözmeyi deneyin.

Sorular bitti, vaktiniz bitmedi. Hani oldu da tüm soruları yaptınız, hiç tereddütünüz de yok diyelim. Her şeyden eminsiniz, tam puanlık cevap anahtarı hazırladınız. Yine de bırakmayın sınavı. 2 dakika dinlenin, kalan 5-10 dakika.. neyse, yeniden çözün.

AYT sınavındaysa soru sayıları biraz daha farklı. Matematik, Fen, Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler'in her birinde 40'ar soru yer alıyor. Tercih yapacağınız branşa göre çözmeniz gereken 2 testteki toplam 80 soru için 180 dakika gibi geniş bir süre var. Yani AYT'de soru başına düşen ortalama süre 2 dakika 15 saniye. TYT için yazdığım zaman dağılımlarını kendi temponuza göre AYT'ye uyarlayabilirsiniz. 

Kaygıyla ilgili meşhur söz, zaman kaygısı için de aynen geçerli: Kaygının azı yarar, çoğu zarar. Zaman sorununu aşmak için sınav öncesi hazırlığınızı çok soru çözerek yapmalı, sınavda da konsantrasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Yukarıda saydığım küçük tüyolarla da bu sorunu ortadan kaldıracağınıza inanıyorum.

Bu yazımda sınavda zamanı etkin kullanmayı anlattım. Ancak, zaman yönetimini daha kapsamlı ele almak gerekir. Sınava hazırlık sürecinde de zaman yönetimiyle ilgili yapabileceğimiz pek çok şey var. Günlük, haftalık ve aylık programlar yapmamız ve zamanımızı çalan şeylerin önüne geçmemiz gerekir. Bu konularda da profesyonel bir zaman yönetimi eğitimi almak ömür boyu işimize yarayacak alışkanlıklar kazanmamızı sağlayacaktır.

141 yorum:

talile dedi ki...

yazdığınız bütün yazıları okudum hepsi çok yararlı olmuş.. size sormak istediğim şeyler var umarım ilgileneblirsiniz. ben izmir bornova anadolu lisesine gidiyorum bu okulada 482 puanla girdim eskiden derslerim çok iyiydi fakat şu an 12.sınıfım ygs lys ye hazırlanıyorum ve durumum eskisi gibi değil. matemetik netlerim iyi değil sayısal öğrencisiyim çok soru çözmüyorum sanırım sorunum da bu. Ve bu yaz çok az çalıştım hiç verimli kullanamadım çok mu geç kaldım diye düşünüp duruyorum yazı iyi değerlendiremedim diye çok pişmanım sizce daha erken mi yoksa gerçekten geç mi kaldım çünkü gerçekten iyi bir derece yapmak istiyorum..umarım cevap atabilirsiniz şimdiden çok teşekkürler..

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim. Çok güzel bir lisede okuyorsun. Başarma potansiyelin ortada. Sana söyleyebileceğim ilk şey hiç de geç kalmadığındır. Yazın çalışmış olmak avantajdır ama çalışmamış olmak sınav kaybettirmez.
Benim hayat felsefem ya da mutluluğa giden yolum "değiştiremeyeceğin şeyler üzerinde kafa yorma" düşüncesinden geçer. Yani geçmişe takılıp kalmamak, hep ileriye bakmak gerekir.
Üniversite sınavında Türkiye 1.si olanlar dahil hiçbir öğrenci tüm eğitim hayatı boyunca aralıksız şekilde tempolu çalışmamıştır. Her öğrencinin inişleri ve çıkışları olur. Eksiklerinin farkında olman senin için büyük bir artı.
Eğer bir öğrencimle Lise 4'ün başında çalışmaya başlamışsam, genelde ona söylediğim ilk söz: "Sınava kalan 9 aylık süre hem çok uzun, hem de çok kısa bir süredir. Boş geçirirsen göz açıp kapayıncaya kadar geçer, sıkı çalışırsan tahmin edebileceğinden çok daha fazla eksiğini kapatabilirsin" olur.
Eğer sınavlara kadarki süreyi eksiklerinin bilincinde olarak, planlı bir çalışmayla geçirirsen pişmanlık duyacağın hiçbir şey olmaz. Gözlerinden öper, başarılar dilerim.

talile dedi ki...

size nasıl teşekkür etsem az, sizin gibi birinden tavsiye alabilmek çok önemliydi benim için,sanırım bu yazıyı okumayı bekliyormuşum.. Yazdıklarınız umudumun dönüm noktası oldu cidden :D Vakit ayırdığınız için tekrardan çok çok teşekürler..

Unknown dedi ki...

ben 12. sınıf öğrencisiyim. geçen yıl ygs matematiğini iyi yapıyordum. mat 2 çok iyi fakat denemelerde özellikle matematikte çok süre harcıyorum ama yinede istediğim netlere ulaşamoyırum ne yapmalıyım :(

bora dedi ki...

Sevgili Erol, bıçakla soğan doğrayan bir aşçının el çabukluğunu düşün. Elbette ki hiçbir aşçı doğuştan bu kadar hızlı değildir. Ona bu hızı kazandıran şey; daha önce onlarca, yüzlerce kez bu işlemi yapmış olmasıdır. Yani pratiktir. Matematikte hızlanmanın da en etkin yolu çok soru çözmektir. 12. sınıf öğrencisi olduğundan, işlem yapma hızın kalan birkaç ayda çok artmayabilir ama soru tiplerine alıştıkça denemelerde karşına gelen soruları, daha önce aynısını (benzerini) çözmüş olmanın rahatlığıyla çok daha hızlı cevaplayabildiğini göreceksin.
Ayrıca, deneme sınavları arasında farklılıklar olabilir. Bu yüzden farklı kaynaklardan denemeler çözmeni ya da farklı dersane denemelerine girmeni ve bahsettiğin zaman sıkıntısını tüm sınavlarda yaşayıp yaşamadığını da görmeni tavsiye eder, başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhaba, çok sıkıntılı ve bir o kadar da umutlu olarak yazıyorum. Ben bu sene Ygs & Lys'ye gireceğim. Fakat maalesef hepimiz bu sınava aynı şartlarda hazırlanmıyoruz. Hem psikolojik hem de sağlıksal olarak çok zor bir dönemden geçiyorum. Sağlık sorununun bu sınavı kazanmamı engellemesini istemiyorum. Çok kısa bir sürede çok büyük eksikler kapattım. Ama hâlâ istediğim netlere ulaşamıyorum. Neden çok açık yeterli soru çözmüyorum. Dersi derste çok iyi dinlemem büyük bir avantaj ve denemelere gerçekten derste dinlediklerimle giriyorum. Sonuç kötü gelmiyor ama istediğim gibi de gelmiyor. Siz ben hiçbir zaman 500 soru çözmedim diyorsunuz ama sizin bir altyapınız bir temeliniz vardır. Bu yüzden çözmüyorsunuz diye düşünüyorum ki yanlış düşünüyorsam lütfen bağışlayın. Nasıl bir program hazırlamalıyım hiçbir fikrim yok ve sınava gerçekten çok az var. Sistemli çalışırsam eksiklerim gider eminim çünkü çok fazla eksiğim yok. Ama nasıl çalışmalıyım? Fen yapabilen bir eşit ağırlığım ki bu büyük bir avantaj. Biliyorum çok uzun oldu ama gerçekten psikolojik olarak çok çökmüş bir durumdayım. Kazanamayacağım bilsem bile yetiştiremeyeceğim gibi geliyor. Size çok teşekkür ederim tüm bilgilendirmeleriniz için. Kendinize çok iyi bakın, her şey gönlünüzce olsun

bora dedi ki...

Sevgili Başak,
"Sonuçlarım kötü gelmiyor, çok fazla eksiğim yok" diyorsun. Buna rağmen mutsuz olmandan yüksek hedeflerin olduğunu ve bu hedeflere ulaşamama endişesi yaşadığını düşünüyorum.
Tabiki herkes sınava aynı şartlarda hazırlanmıyor ama unutma ki senin de diğer adaylara göre daha iyi durumda olduğun birçok şey vardır. Olumlu düşünmeye çalış.
Nasıl bir program hazırlaman gerektiğine gelince öncelikle denemelerdeki netlerine bakarak eksik olduğun dersleri ve bu derslerde sorun yaşadığın konuları belirle. Sınavda sana en çok puan kazandıracak bölümleri öncelikli olarak ele al. Buna göre sınava kadar detaya girmeden genel makro bir plan yap: Örneğin "Yılsonuna kadar YGS matematik konularını bitireceğim, Ocak'ta YGS Fen çalışacağım. Nisan'da edebiyatı halledeceğim.." gibi.
Sonra bu planı konulara göre haftalık mikro planlara böl: "Bu hafta eksik olduğum köklü sayılar, üslü sayılar ve taban aritmetiğine çalışacağım ve her konudan en az 100'er soru çözeceğim." gibi.
Ayrıca, kendine dönem hedefleri koy: "Yılsonunda matematikten şu kadar nete ulaşacağım." gibi.
Aslında yeterli soru çözmediğini belirtip, temel sorununu tespit etmişsin. O halde çözümü de belli. Biraz gayret.
Çok fazla olumsuz düşünceler içine girmişsin. Gülümseyerek bak hayata. Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Merhaba. Ben ögretmen lisesi ogrencisiyim. Ygs lys hazirlaniyorum. Ama sinavlarimda zamani yetiremiyorum genelde. Ve de bu beni strese surukluyor. Sayisal ogrencisiyim hedefimin yuksek olmasindan dolayi sosyalde yapmam gerekiyor ama bazi denemelerde turkcenin paragraflarinin cok uzun olmasinda dolayi cok vakit kaybedyorum. Bu sorunumu nasil asabilirim. Simdiden tesekkurler

bora dedi ki...

Sevgili Büşra,
Paragraf soruları genelde kolay olmakla birlikte sınavın en çok zaman alan sorularıdır. Tabiki herkesin kendini daha rahat hissettiği yöntemler vardır ama hiç zaman sorunu yaşamamış olsam da ben sana kendi uyguladığım yöntemi söyleyeyim: Paragraf sorularını hep sınavın en sonuna bırakıyordum. Böylelikle süreyi iyi kullanamasan bile üzerinde uğraştığın soruları paragraf sorularına göre daha hızlı çözmen bekleneceğinden, yetiştiremediğin soru sayısı azalacaktır.
Bununla birlikte, bu metodu YGS'ye girecek sözel öğrencilere tavsiye etmiyorum. Çünkü onlar için Türkçe sorularının ağırlığı yüksek olduğundan, daha az soru çözseler bile paragraf sorularının getirisi çok olacaktır.
LYS Türkçe'de ise paragraf sorularını sona bırakmayı sayısal/sözel ayrımı olmaksızın herkese tavsiye edebilirim. Bu yöntemin bana göre tek handikapı sınavın sonuna doğru zihin yorgunluğu oluşması ve paragraf sorularını anlamak için dikkat gerekmesidir. Ancak, yine de bu yöntemin getirisinin daha yüksek olduğuna inanıyorum. Bir de paragraf sorularını daha hızlı çözebilmek için paragraf metnini okumadan öne soru cümlesini okumamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu da bize zaman kazandıracaktır.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Esit ağırlık öğrencisiyim,özetlemem gerekirse telaş yapıyorum. Kendi mi belli netlerde,mesleklerde,insanların üzerimdeki beklentilerinde sartlandırıyorum bu da beni istemeden strese sokuyor, bu stres zamanı kullanamama bile neden oluyor, ne önerirsiniz? Bir de yeterli seyleri yapıyorum ama sınavlarda etkisini görmüyorum bu da beni umutsuzluğa,karamsarlığa goturuyor daha fazla calismama engel oluyor.Bir cok kisiden yardım aldım ama hala derslere calismayı ögrenemedim.s bize zaman ayırdığınız için çok tesekkür ederim. Hayırlı geceler

Unknown dedi ki...

yazdığınız yazıları okudum.bende bu sene son sınıf sayısal öğrencisiyim. bu son girdiğim zaman denemesinde sosyal sorularının yarısını yetiştiremedim.ve boş sorularımada bakamadım bu da beni telaşlandıtıyor.zaman sıkıntısı çekmemin yanında bir diğer sorunum ise bu yaz tatilinde başladığım çalışma programını şuan uygulayamıyorum bu da bende çalışmadığım hissini veriyor.bana yardımcı olacağınızı umuyorum

bora dedi ki...

Sevgili Mehmet Akif,
İnan bana telaşlanacak hiçbir şey yok. İnsanların üzerindeki tek beklentisi senin mutlu olman. Kaçıncı sınıfta okuduğunu belirtmemişsin ancak sınava bu sene girecek olsan bile hala değiştirebileceğin çok şey var. Umutsuzluğa kapılmak için çok gençsin :) Elinden gelenin en iyisini yapmak için çaba göster. Hiçbir çalışma/emek boşa gitmez. Sevgiler.

Sevgili Ayşenur, öncelikle her sınavın zorluk derecesi farklı olacağından tek bir deneme yüzünden moralinin bozulmasına izin verme. Zaman problemini farklı kitapların ya da dershanelerin her deneme sınavında yaşıyor musun? Çalışma programına gelince, sınavlar için artık geri sayım başlıyor. Bu nedenle çok detaylı programlar yerine sonuç odaklı planlar yapmayı daha faydalı buluyorum. İlk önce hiç bilmediğin konu ya da konular var mı? Bunları belirle ve bu konulara yoğunlaş. Bilmediğin konu yoksa, soru ağırlıklı çalış ve pekiştirmeyi hedefle. Gözlerinden öper, başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhabalar.. Bloğunuzu bugün keşfettim ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş..Yukarıda talile adlı bir arkadaşın yaptığı yorumu gördüm.. Durumumuz tamamıyla aynı.. Puanımız bile aynı, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde okuyorum ben de. bu sene bana ne oldu bilmiyorum, ben eski ben değilim sanki.. netlerimden, puanlarımdan hiç memnun değilim..az çalışıyorum gibi geliyor ama günlerimi boş da geçirmiyorum.. tam kendime güvenim geliyor etrafımdakilere bakıyorum bu kez.. fizikte kimyada 9-10 kitap devirenler.. lys i bitirip çift dikiş gidenler.. nasıl vakit buluyorlar anlamıyorum, herkes yalan mı söylüyor? Uyumuyor mu bu adamlar? Sınavı kazanmamın tek yolu bu mu? Ya da şöyle sorayım sınav gerçekten çok zor mu? Mesela normal denemelerde yapılan netlerle gerçek sınav benzerlik gösteriyor mu.. 430 civarı alıyorum ort, bu da beni kahrediyor.. Sabancıya girmek istiyorum 3000 falan işte sıralaması.. bu puanlarla bunu nasıl başaracağım? zaman sorunum da var.. Zaman denemelerini ucu ucuna yetiştiriyorum değişmekle birlikte finalin denemelerini 20-25, diğer çoğu yayını da 10-15 dk kala bitiriyorum.. Gerçek sınavda normalde 45dk önce bitiren bile yetiştiremiyor diyorlar, moral bozmak için harika bir neden daha.. fizik ve geometride sıkıntılarım var..off off dert çok anlayacağınız :)) neyse ben çok konuştum :) kısaca söylemek istediğim şudur: tam bir boşluktayım! Söyleceğiniz her söz benim için altın değerinde :))

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Ygs lys öğrencisiyim ve anlayamadığım nedenlerden dolayı bi türlü ders çalışmak istemiyorum. ama çalışmayı bi yandan da istiyorum çünkü çok güzel bir geleceğim olsun istiyorum. Tembelim biraz yani uyuşukluk bana inanılmaz derecede iyi geliyor. Matematiğim türkçem ve de fiziğim harika mat 32 net fizik 10 net türkçe 31 net ortalamasıyla çıkıyorum her denemeden. Ama gelin görün ki istediğimi elde edemiyorum. Benim hedeflerim büyük çünkü küçük hedefleri kendime yakıştıramıyorum bi başarısızlığı kendime layık görmüyorum. Ama beni tetikleyen birşey yok soğuk bir aile hayatım ve aşık olduğum ama beni umursamayan bir kız var. Şimdi diyeceksiniz ki kız işi boş iş :) fakat ben bişeyden zor vazgeçiyorum nasıl tembellikten vazgeçememem gibi :) Sizden ricam bana öyle bir yol söyleyin ki şu 67 gün kalmış olan lanet sınava kadar Türkçeden dil bilgisi Fenden kimya ve biyolojiyi eğer zamanım kalırsa da sosyali yapmam için bana bi taktik mi desem önerimi desem bişey söyleyin. Çünkü rehber edicek çevremde kimse yok öğretmenler var onlarda kendi sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. ortalalama aldığım puan 330 320 civarı. Ve hedefim 435 ham puanı elde etmek. bunun için 35 mat 35 fen 35 türkçe ve 20 sosyal mf4 ten giricem ygs1 puanı etkili. Rica ediyorum yardım edin esen kalın.

bora dedi ki...

Sevgili Defne,
Öncelikle etrafındakilere çok fazla bakmamanı tavsiye ederim. Kim ne söylüyorsa söylesin, sonuçta kimse robot değil. Başkalarının ne yaptığını merak ediyorsan, deneme sınavlarında aldığın sonuçlara ve sıralamana bakabilirsin ama bunun ötesine geçme.

Denemelerle gerçek sınav elbette ki benzerlik gösteriyor ama denemeden denemeye de fark var. Bazı dershanelerin denemeleri ya çok zor olduğundan ya da çok kolay olduğundan; kimisi de müfredat olarak başka dünyalarda olduğundan maalesef hiç benzerlik göstermeyebiliyor. Yine de benim gözlemim istisnaları çıkarırsak 80-90% benzeştiği yönünde.

Bir de en gerçekçi deneme, geçmişte yapılmış sınavlardır. Ben gerçek denemelerin sınava yakın dönemlerde (son 45 gün içinde) çözülmesini öneriyorum. Ancak durum tespiti için öncesinde de 1 ya da 2 gerçek sınav çözülebilir. Bu yüzden son 3-4 yılki sınavlardan birini zaman tutarak çözmeyi deneyebilir ve aldığın puanın sıralamada yaklaşık kaça geldiğine bakabilirsin. Böylelikle durumun hakkında net bir fikir sahibi olabilirsin.

Zaman konusunu çok dert etme. Yine başkalarının söylediklerine çok takılmışsın. Son yıllarda sınav sorularını verilen sürede çözme konusunun zorlaştığını kabul etmekle birlikte "45 dakika önce bitiren bile yetiştiremiyor" sözüne hiç katılmıyorum. Final denemelerini 20-25 dakika kala bitiriyorsan normal şartlarda zaman konusunda sıkıntı yaşamazsın.

Fizik ve geometride eksiklerin varsa, bu dersler için yoğun çalışma programları uygulayabilirsin. Örneğin 1 hafta boyunca sadece fiziğe odaklan, bir sonraki hafta sadece geometriye odaklan. Ama tüm müfredata değil, sadece eksik olduğun konulara. Kendine şunu sor: Bu konudan soru çıkarsa yaparım diyor musun? 3000'e girmek istiyorsan biraz terlemen gerekir.

Başarılar diliyor, gözlerinden öpüyorum.

bora dedi ki...

Sevgili Burak,
Durumunu bu kadar samimi bir dille anlattığın için teşekkür ederim. Netlerin kötü değil ama iddialı bir öğrenci için çok iyi olduğunu da söyleyemem. Ancak, hedeflediğin netler ulaşılamayacak netler değil.

Mevcut durumunu anlatırken sosyali hiç belirtmemişsin. Benim anladığım sosyal yapmıyorsun. Süren mi yetmiyor? Yoksa belirttiğin tembellik yüzünden mi? Sergen gibi çok özel bir yeteneğin yoksa antrenmanda yatarak, maçta başarılı olamazsın. Maç, gerçek sınavdır. En iyi antrenman sahasıysa deneme sınavlarıdır.

Senden bir ricam olsun: Önümüzdeki ilk dershane deneme sınavını tam konsantrasyonla, sınavdan erken çıkmadan, dikkatini sonuna kadar vererek çözmeyi dene. Sonra da sonuçlarını buradan benimle paylaş. Sanki yapabileceğinin en iyisini yapmıyorsun izlenimine kapıldım.

Merakla bekliyor, başarılar diliyorum. Son olarak kızdan vazgeç demiyorum ama tembellikten vazgeç. Ben şimdiye kadar tembel birini seven kız görmedim :) Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Merhaba yorumlarınızı dikkatle okudum.. bende bir kac soru sormak istiyorum benim bilgi eksikliğim yok varsa da cok az olduğunu düşünüyorum fakat sınavda ortalama 30 Türkçe 30 mat 30 fen yapiyorum sosyale hic zamanım kalmiyor hedeflerime aldığım bu puan yetmiyor bir de fen bitiminde sosyale gecmeden matematikten yapamadiklarima bakiyor sosyala göre cok puan getirdiginden dogru bir yontem mi acaba bir de sinava bir ay kaldi deneme sonuclarim dediğim gibi bu bir aylık dönemi puanımi arttiracak bir sekilde degerlendirmem icin neler önerirsiniz? Ben bu dönemde hergun farklı yayinlarin çözümlü deneme sinavlarini çözüyorum dogru mu sizce çözümlü deneme çözmeyi devam ettirmeli miyim yada farklı yayin yerine sabit bir yayından çalışmak daha mı iyi olur ? Bunun dışında bir ay için önerilerinizi merakla bekliyorum .Teşekkürler ..

bora dedi ki...

Sevgili Bahadır,
Sosyale geçmeden matematikten yapamadıklarına baktığını söylemişsin. Eğer matematikten yapamadıkların zaten yapamayacağın sorularsa doğru bir yöntem değil. Eğer az bir uğraşla yapabileceklerinse sınavın başında matematik testini çözdüğün esnada, "bunlara nasılsa sonra bakarım" diye bırakmaman gerekir. Özetle, sosyale hiç bakamıyorsan zaman konusunun üstünde daha çok durman gerektiğini düşünüyorum.

Deneme çözümüyle ilgili olarak da farklı yayınların denemelerini çözmek bence çok doğru ve devam etmen gereken bir yöntem. Ancak, bunu her gün yapmak bence fazla. Bana göre haftada en fazla 3 ya da 4 deneme çözmek gerekir. Hiç antrenman yapmayıp, her gün maç yaparak ancak kısıtlı gelişim gösterebilirsin. Benim tavsiyem denemeler arasında bir gün boşluk bırakmak ve o sürede de kendini eksik hissettiğin konularla ilgili çalışmak. "Hiç konu eksiğim yok" diyorsan da denemelerde en çok hata yaptığın konularla ilgili test çözebilirsin.

Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhabalar.Son hafta, önerileriniz neler:) denemeler gayet iyi ama sınavda ufakta olsa bir terslik olur mu endişesi var

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Son 3 yılın sınav sorularının tamamını çözmüş olduğunuzdan emin olun. Cumartesi günü ders çalışmayın, fazla yorulmamak kaydıyla gezin, temiz hava alın. Ders çalışmayın derken, asla bir şeye bakmayın demiyorum, aklınıza bir şey takılırsa kitabı açıp bakabilirsiniz. Ama cumartesi gününü kendinize ayırın, kendinizi şımartın. Beslenmenize ve özellikle uykunuza dikkat edin. Cuma gecesi çok erken ya da çok geç yatmayın. Cumartesi kesinlikle geç kalkmayın. Mümkünse sınavdan önce sınava gireceğiniz salonu görmüş olun.
Ve en önemlisi bu sınavda başarılı olmak için bir irade ortaya koymanız gerektiğini unutmayın. Sınavda heyecana gerek yok. Hiçbir işe yaramaz. Sınavda ihtiyacınız olan duygu özgüvendir. Yapacağınıza inanın, o duruşu gösterin. "Mevcut bilgimle en fazlasını nasıl yapabilirim"e odaklanın.
Başarılar dilerim.

İrem dedi ki...

Merhabalar,
Tavsiyelerinizi okudum ve şunu söylemeliyim ki sizin kadar pozitif enerji veren birini görmedim.Ben 11. sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim.Derslerim iyi,matematikle aram iyi,dersane sınavlarında genelde ilk 10'dayım (yaklaşık 100 kişi içerisinde).Lys'den çok beni Ygs korkutuyor.Çünkü 9. sınıfta pek çalışmamıştım,10. sınıfta derslerimi sıkı tutmaya başladım.9. sınıf kaçtığı için de haliyle fenim iyi değil ve çözebilir miyim bilemiyorum.ama hedefim koç işletme olduğundan yapmak zorunluluğu hissediyorum.Paragrafta sıkıntı yaşamıyor olmama rağmen dil bilgisi sorularında bocalıyorum.Neyin ne olduğunu bilsem bile testte yapamıyorum.Ayrıca bir konuyu çalışıyorum tam "yapabiliyorum" diyorum ve yapamadığım birşeyler çıkıyor bu da benim moralimi bozuyor.bu yaz ygs-lys için nasıl bir çalışma önerirsiniz acaba?Nasıl ygs yetişecek çok korkuyorum.Feni çalışsam yapabilir miyim?Biraz karışık oldu sanırım ama yardıma çok ihtiyacım var.Lütfen yardım edin.Şimdiden çok çok teşekkürler.

bora dedi ki...

Sevgili İrem,
Koç İşletme çok güzel bir bölüm. Eğer burslu okumak istiyorsan gerçekten sıkı çalışman gerekir. Bu hedef için "Fen yapabilir miyim?" sorusunu bir kenara bırakmalısın. Çünkü Fen yapmalısın.
YGS'den bu kadar korkmana gerek yok. Çünkü YGS için gerekli Fen çok detay bilgi gerektirmeyip, temel bilgilerin yorumlanmasıyla yapılabilir. Ancak, bu konuda yeterli düzeye gelene kadar üstüne gitmeli ve bol bol deneme çözerek durumunu izlemelisin.
Ortaokulda çok sevdiğim bir matematik öğretmenim "Hiçbir çalışma boşa değildir" derdi. Bu sözün doğruluğunu çok gördüm, yaşadım. Sen de "çalışıyorum ama yapamıyorum" demişsin. Emin ol ki gelişim kaydediyorsundur ama demek ki fark yaratmaya yetecek kadar kendini zorlamıyorsun. Üstüne gidersen bunun olumlu anlamda bir kopma noktası olacaktır. Tabiki her zaman yapamadığın soru olabilir ama kendine güveneceğin seviyeyi yakalamak senin elinde.
Paragraf sorularını yapabildiğin halde dil bilgisi sorularında bocalıyorsan bence bunun kaynağında bilgi eksikliği vardır.
Uzaktan yorum yapmak kolay değil ama senin karışık dediğin durumu basitleştirmek için bence sorunları bütün olarak değil de tek tek çözmeye çalış. Biraz kendini zorlayarak aşamayacağın bir problem göremiyorum. Sınava hazırlanmak için yeterince zamanın var. Güzel bir tatille kafanı toparla ve hiç strese girmeden, başaracağına inanarak hedefine doğru yürü. Hatta koş :)
Sevgiler.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Güzel kardeşim, önüne bakman ve bilinçlenmiş bir şekilde çalışmaya başlamış olman çok güzel. Gayret gösterirsen başarılı olacağına inanıyorum.
Sınavlarda yanında oturan kişi hep aynı öğrenci mi? Eğer böyleyse arkadaşını uygun bir dille uyar. Uygun bir dil bulamıyorsan yerini değiştir. Sonuçta bu bir dershane sınavı. Ama "yanımda kim oturursa otursun fark etmiyor, hep dikkatim dağılıyor" diyorsan odaklanma sorunun var demektir. Bunun üzerine gitmelisin. Gerçek sınavda ise dikkatinizi dağıtacak her kim olursa olsun "he he" deyip geçmelisiniz.
Eksik konulara gelince yapman gerekenin çalışmak olduğunu söylemeye gerek yok sanırım :)
Başarılar diliyorum.

Unknown dedi ki...

merhabalar ben 12. sınıf öğrencisiyim benim sorunum deneme sınavlarında mat ta çok vakit kaybetmem türkçeyi yaklaşık 35 dk kada bitiriyorum ama mat tan sonra sadece feni çözücek zaman kalıyor sizce ne yapmalıyım yada sıra olarak ilk önce mattan mı başlamalıyım bilmiyorum neyapmalıyım? bir de siz çözerken hangi branş sırası ile gidiyorsunuz ?

bora dedi ki...

Merhaba, ben sınava MF puan türünden girdiğim için ilk aşama sınavında Matematik, Fen, Türkçe, Sosyal sırasıyla gitmiştim. Tüm lise hayatımda da bu sıralamayı takip etmiştim. Sınava MF'den gireceklere Matematik'ten başlamasını öneririm. Sosyal'i de sona bırakmalarını. Ama Türkçe'yi Fen'den önce çözmek de alternatif bir sıra olabilir. Yalnız, bir bölümü bitirmeden diğer bölümlere atlayıp, 10 soru oradan, 5 soru buradan çözüp karışık gitmeyi hiç ama hiç önermiyorum. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Seda,
Öncelikle güzel düşüncelerin için teşekkür ederim. Hem matematik netlerini yükseltememekten hem de zamanı yetiştirememekten dolayı sorun yaşadığını yazmışsın. İkisi birbirinden ayrı konular. Ama her iki sıkıntının çözümü için de şunu söyleyebilirim ki herkes için tek bir ortak strateji yoktur. 5 net yapan öğrencinin yapması gerekenle, 30 net yapanın yapması gerekenler farklıdır. YGS'de yapılması gerekenle, LYS'de yapılması gerekenler de farklıdır. Bu nedenle sana yardımcı olabilmem için son YGS ve LYS denemelerinde hangi teste yaklaşık kaçar dakika ayırdığını ve kaçar net yaptığını yaz. O zaman durumunu daha iyi anlayıp önerilerde bulunabilirim. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Yorumları okuduğumda genel olarak 12. sınıf öğrencileri olduğunu gördüm. Dolayısıyla benden yaş olarak büyük ve daha tecrübeli kişiler bulunmakta. Blogu baştan sona kadar okudum fakat asıl aradığım cevabı bulamadım.Yolun başında olmama rağmen,dersler kolaylaştırılmış olmasına rağmen, başaramıyorum.Okuldan eve döndüğümde bütün dersleri baştan sona tekrar edip onlarla ilgili sorular çözmek istiyorum denedim de, fakat ya vaktim yetmedi ya da kafam almadı(Bazı günler 5-6 çeşit ders oluyor). Yazılı ve deneme sınavı da kötü gelince ne yapacağımı şaşırdım. Ayrıca çok dikkatsiz olduğumdan dolayı bildiğim soruları da yapamıyorum.Kafam karışık,ne yapmalıyım, nasıl vakit ayırmalıyım,o gün içinde tekrarlanması gereken dersleri ertelemek doğrumu,siz nasıl yapıyordunuz? Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba :)2014 Anadolu teknik lisesi mezunuyum. okulda sayısaldım ama geçen sene dershanede eşit ağırlıktan hazırlandım geçen sene ki yoğunluktan ve okulum,dershanem ve yaşadığım beldenin farklı yerlerde olmasından yollarda harap olmaktan verimli çalışamadım ama temelimi iyi tamamladığıma inanıyorum matematik ve geometride. geçen sene ygs sınavında heyecanlanıp telaş yapmaktan dershanede yaptığımdan 50-60 puan düşük yaptım (244)lys de tm2 309 yaptım.çalışıp daha iyi yapabileceğime inandığım için bir sene daha hazırlanmak istedim .ablam izmir de üniversite okuyor onun yanına geldim onunla birlikte ve bir ev arkadaşıyla birlikte kalıyorum.kendi ayaklarım üzerinde durmak arkadaşlarımdan uzaklaşmak ve memlekette merkezde oturmadığımız için oluşan zaman kaybını azaltmak için istedim ailemde sağolsun şartlarını zorlayarak arkamda duruyor. türkçem iyi sayılır 32-35 arası yapıyorum ama çok fazla zaman harcıyorum 50-55 dakika. sosyal değişiyor coğrafyam çok kötüydü şimdi halletmeye başladım. 7-8 net çıkıyor. tarih 9-10 . felsefe 6-7. matematik 17-18 geometri 3-4 (biraz detaylı yazdım ama) sürem zor yetişiyor daha bakıp yapabileceğim sorulara dönemiyorum. 320-330 civarı yapıyorum ama dershanenin denemelerinde çıkan sorular hiç tatmin etmiyor ve dershaneye olan güvenimi azaltıyor bu da bende telaşa kaygıya neden oluyor. töder(türkiye özel dershaneler birliği)sınavına girmiştim onda 312 yaptım. türkçe de sınavda düşük yapmaktan korkuyorum çünkü geçen sene de 30 larda yapıyordum dershanede ama gerçek sınavda 26 yaptım -bir de geçen seneye göre dikkatim çok daha çabuk dağılıyor. zamanımı daha iyi kullanmam ve matematik netlerimi arttırmam için ne önerebilirsiniz ygs ye kalan şu 3 ayda 380-390 yapabilmem için nasıl bir çalışma gerekli ? çalışmam hep yetersiz geliyor bu da kaygımı arttırıyor- (yazıma pek özen gösteremedim özür dilerim kısa sürede yazmalıydım ) teşekkür ederim sağlıcakla kalın :)

bora dedi ki...

Sevgili Deniz Vyn,
Bundan uzun yıllar önce iş dünyasının duayenlerinden Hüsnü Özyeğin'le bir söyleşiye katılmıştım. Demişti ki öğrenciler için başarılı olmanın çok kolay bir yolu var: "Konuları, derslere gitmeden bir akşam önce çalışmak. Bunu yaparsanız çok başarılı olursunuz." Bunu duyduğumda içimden şunu geçirmiştim: "Bu mu kolay yol?"
Konulara derse gitmeden önce çalışan kaç öğrenci vardır bilmiyorum ama her dersi günü gününe tekrar eden öğrenci sayısının da çok olduğunu sanmıyorum. Evet, gerçekten bunlar çok etkin çalışma yöntemleri ama aynı zamanda çok zor. Bu yüzden zaman zaman vaktiniz yetmiyor diye stres olmaya gerek yok. Önemli olan sonuç odaklı çalışmak. Sonuca gitmek için günü gününe çalışmanız gerekiyorsa çalışın ama bu çoğu durumda şart değil. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Deniz,
Kaygılanacak bir durumda değilsin. Açıkçası anlattıklarından Türkçe'deki performansın az ya da çok çalışmayla değil, zamanı etkin kullanmayla belirleniyor gibi. 40 net zaten zor bir hedef olur ama 35 net yapmanla 37 net yapman YGS sonucunu çok fazla etkilemeyecektir. Buradaki gelişim alanın sınırlı.
Ancak, matematikte 20 yerine 30 net yapman çok şey değiştirir. Burada alabileceğin çok yol var.
Türkçe için sınava çok zaman kalmış olsaydı hızlanman için bol bol kitap okumanı önerirdim. Ama şu anda bunu tavsiye etmiyorum. Bol deneme çözerek hızlanman gerekir.
Matematik ve geometri içinse eksik olduğun konuları belirle. En çok nelerde yanlış yapıyorsun? Konu eksiğin var mı? Bunları düşün. Konuları ve kuralları biliyorsan bol soru çöz.
Yalnız, senin için gördüğüm en büyük tehlike mazeret aramaya yatkın oluşun. Geçen yıl yoğunluktan, hem okul, hem dershane oluşundan, yaşadığın yerden dert yanmışsın. Haklısın tabi ama kimse güllük gülistanlık bir ortamda sınava hazırlanmıyor. Herkes Nişantaşı'nda oturmuyor. Hiçbir şeyin azminin önüne geçmesine izin verme.
Başaracağına inanıyorum. Çalışmaya devam.

Unknown dedi ki...

merhaba.. şu an buraya yazıyorum çünkü bana gerçekten güven verdiniz .. beni motive ettiniz .
Her neyse benim çok ama çok sorunlarım var ama azimli bir insanım yani bana ne derseniz sınavı kazanmak iyi bir puan yapmak için şu an her şeyi yapabilirim .. gerekirse hiç uyumam .. ama ilk önce sorunlarımı halletmem lazım ..sizden bunun için yardım istiyorum ..sorunlarıma gelirsek :
1. çook ama çook büyük bi sorun ve benim moralimi çok bozan HEDEFSİZLİk sorunu! yani kesinlikle bu mesleği istiyorm dediğim bi meslek yok :( buda aşırı kararsızlığımdan kaynaklanan bir şey .aslında çizimim iyi yani el becerim var ..bununla ilgili bir şeyler düşünebilirm ..ama sağlıkta ilgi alanıma giriyor .. of bilmiyorum :(
2. hala bitmeyen konularım var.. bunları bitiricem en yakın zamanda ama ben unutkan bi insan olduğum için unutuyorum ve bu da bana ' boşuna çalışıyorsun ..unutcaksın 'düşüncesi ve endişesi veriyor .
3.netlerim biraz düşük ..hatta istedğime göre bayağı düşük ! bunun da unutkanlığım ve en çok da ZAMAN dan dolayı olduğunu düşünüyorum .. zamanı hiç iyi kullanamıyorum .. hem de hiç .. sosyal hiç bilmiyorum .. sevmiyorum ve zaten zamanımda yetmiyor ..biraz uyuşuğum sanırım .. zaman nasıl geçiyor anlamıyorum .. zaten sınava da çoook az zaman kaldı ..bazen yapacakmışım gibi geliyor bazen de kendimi çöküşlerde hissediyorum..
4.odak sorunum da var.. sanki sınavı kazanamamam için her şey bana karşı .. çok sorunlu bi insanım değil mi ? :) her neyse.. küçücük bir şeyden dikkatim dağılıyor.. ve her deneme sınavımda sınav esnasında başım ağrıyor.. bu sınav zamanı dışında da sıklaşmaya bşladı .. artık stres ve derslerden sağlığım etkileniyor..
aklımdan hiç ders çıkmıyor .. kendime hiç vakit ayırmıyorum .. hep ders hep ders .. günde 6-7 saat çalşıyorum (gece saat 2 ile 8arası ve akşam 6 ile 9 arası) .. 5 saat uyuyorum .. diğer zamanlar okul ve dershane de geçiyor .. yardım edin lütfen .. dediğim gibi her şeyi yaparım ..söyleyeceğiniz her şey benim için çok önemli yeter ki başarayım..!
şimdiden teşekkürler :)

bora dedi ki...

Sevgili Esma,
Çok büyük sorunlarım var dediğin şeyler, belki de o kadar büyük sorunlar değil ve sen onları gözünde büyütüyor olabilirsin. Sorunlarını büyük görmeye başladığın zaman yaşadığın her sıkıntı gözünde daha da büyür. Bu yüzden önce biraz daha pozitif bakmaya çalış. Tüm sorunlarını bir anda çözemezsin. Senin için hangisi en önemliyse çözmeye ondan başla ki bence bu da "hedefsizlik" sorunun.

Hedef, sadece bölüm/meslek seçmek değildir. İyi bir okulda okumak, hatta belli bir şehirde okumak bile hedef olabilir. Ayrıca A mesleğini seçersem kesin mutsuz, B mesleğini seçersem kesin mutlu olurum diye de bir şey yoktur. Yani hedef ve mutluluk tek bir seçime bağlı değildir. Birden fazla isteğin/tercihin olabilir. Seninki hedefsizlikten çok, tutkusuzluk sorunu. Anladığım kadarıyla tutkuyla yapacağına inandığın bir meslek görmüyorsun. Bu da gayet normal. Lise düzeyinde buna kesin karar veremezsin. Bazen tutkuyla yapacağın işi 30 yaşından sonra da keşfedebilirsin. Çok teknik bölümler dışında bir bölümü okumak, ömür boyu kendini kısıtlamak anlamına gelmez. Ama öncelikle iyi bir üniversiteyi hayal ederek başla. Üniversiteyi sadece meslek sahibi olmaya giden yol olarak görme.

Diğer konulara gelince, çalıştığın konuları unutuyor olmanı sadece unutkanlığına bağlama. Bunun en yaygın sebebi konuları tekrar etmemek ve yeterince soru çözmemektir. Unutma ki: "Tekrar, ilmin anasıdır".

Sosyali hiç bilmiyor oluşun da çalışmadığın içindir. Sevmiyor olman, çalışmamanın bahanesi. Hiçbir öğrenci tüm dersleri aynı ölçüde sevemez. Üniversite sınavı, sonuç odaklı hazırlanılması gereken bir sınavdır. Eğer bu sınavda sosyal de soruluyorsa, sosyal de çalışmalısın.

Yazdıklarından anladığım kadarıyla boşuna stres yapıyorsun. Çünkü, ihtiyacın olan şey sonuca yönelik çalışmak. Yoksa 5 saat uyumak, stres yapmak, sağlığından vermek.. Bunların hiçbir faydasını göremezsin.

Küçücük şeylerden dikkatinin dağılması, küçücük şeyleri kafana takmandan oluyor. Kendini vererek 1-2 hafta düzenli çalışsan, bu sonuçlarına yansır ve üzerindeki bulutlar dağılır. Uyuşukluğu üzerinden atıp silkinme zamanı.

Başaracağına önce kendin inan. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

gerçekten ilgilendiğiniz için çok teşekkürler..yazdığınız her şeyi tekrar tekrar okudum . elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım .Söylediğiniz her şeyi dikkate alacağım . Belki 1-2 hafta sonra tekrar yazarım.inşallah halledebilirim sorunları :).Baska aklıma takılan bir şey veya bir sorunum olursa yazabilirim değil mi ? Sınava kadar biraz başınızı ağrıtacağım sanırım :)
Tekrar teşekkürler ..

bora dedi ki...

Tabi ki yazabilirsin. Başarılar.

selginy dedi ki...

merhaba.sınav hakkında yazdıklarınızı okudum.gerçekten çok rahatlatıcı.benim de birkaç sorum var. 11. sınıf fen lisesi öğrencisiyim ve bizde de tempo başladı. öncelikle deneme sınavlarında matematik bölümünde zamanı biraz fazla kullanıyorum ve bu benim süreyi tam verimli kullanmamı engelliyor.böylece sınavda telaşlanıyorum.aslında sorular bana verilse bir gün içnde çözerim konuyu biliyorum ama süre sıkıntısı...bunu çözmek için ne yapmalıyım sizce?arkadaşlarım bol soru çöz dedi sizce bunun yararı olur mu?bir de 15 tatil başlıyor.tatilden sonra bomba gibi olmak için nasıl çalışmalıyım?son olrak ygs&lys girmiş biri olrak soru tarzı hakkında ne söyleyebilirsiniz?zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.cevabınızı bekliyorum.sevgi ve saygılarımla..

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Yazımda da belirttiğim gibi sınavda başarılı olmak için hem doğru şıkları bulmak, hem de bunları verilen süre içerisinde yapmak gerekiyor. Yani 1 gün içinde soruları yapabilmek maalesef başarı için yeterli değil. Bunu aşmanın bir yolu aynen arkadaşlarının dediği gibi bolca soru çözmek. Sınavda çıkan bir sorunun benzerini daha önce çözdüğünü bilirsen bu telaşını yenmeni sağlayacaktır.

15 tatilde dinlenmeye ve gezmeye mutlaka vakit ayır. Gezmek illa ki tatile gitmek değil tabi. En azından hareket et. Çalışma olaraksa birçok şeyi yapmaya uğraşma. Eksik olduğun bir şeyi belirle ve onun üzerine git. Örneğin hedefin fizikte lise 1 konularını tekrar etmek, trigonometriyi yutmak, geometriden 1.000 soru çözmek gibi bir şey olabilir. Ama tek bir şeyin üstüne git.

Son olarak soru tarzı hakkında bildiklerinin dışında çok fazla bir şey söyleyemem. Çünkü 2014 hariç geçmiş yılların soruları zaten Ösym'nin sitesinde var. Çözerek görebilirsin. Ama dershane denemelerine göre nasıl dersen, genel olarak daha uzun metinli, YGS'de daha çok yoruma, LYS'de daha çok bilgiye dayalı sorular olduğunu söyleyebilirim.

Başarılar dilerim.

selginy dedi ki...

çok teşekkür ederim.dediklerinizi uygulayacağım.:)

Unknown dedi ki...

Merhabalar.. Tüm yorumları dikkatlice okudum ve yazdıklarınız gerçekten çok faydalı buldum.. Öncelikle 11.sınıfım eşit ağrılık öğrencisiyim ve yarıyıl tatili bitmek üzere ben bu tatilde ygs yerine 11.sınıf konularının bir kısmını kapattım yani kapattım derken bolca soru çözdüm. Ama benim asıl sorunum okullar açılınca ne yapacağım. Okullar varken sınavlardan dolayı ygs'ye pek zaman ayıramıyorum. Ygs ye zaman ayırdığımda da 11.sınıf konularım aksıyor. Sizce ne yapmalıyım yani hem ygs yi hem de 11.sınıfı dengede tutabilmek için? Yani bu sene sadece 11.sınıfa odaklanıp yaz tatilinde ygsyi kapabilir miyim? Bir sorum daha günde kaç soru çözmeliyim :) Şimdiden teşekkürler.. İyi günler

Unknown dedi ki...

Merhaba benim de zaman sorunum tabi eksiklerimde var matematikte cok zaman kaybediyorum türkçem 40-45dk fen 30-35dk matematiğim ise 1saati geçiyor 25 net civarı geliyor haliyle sosyale zaman kalmıyor 10 civarı yapabiliyorum feni hızlı çözdüğümden 20 net civarı geliyor kendime deneme aldım son 1ay onları çözmeyi planlıyorum sizin tavsiyeniz nelerdir?

bora dedi ki...

Sevgili Koray,
11. sınıf konularına odaklan. Aslında okul derslerine çalışmak da önemli ölçüde LYS'ye hazırlanman anlamına gelir. Dershaneye gidiyorsan ya da özel ders alıyorsan bunlar da sınava hazırlık açısından seni besleyecektir. Altyapın iyiyse yaz tatilinde YGS için kendini belli bir seviyeye kadar hazırlayabilirsin.
Günde kaç soru çözmek gerekir sorusunun cevabı için aşağıdaki yazımı okuyabilirsin: http://www.liseozelders.com/2012/10/gunde-kac-soru-cozmeli.html
Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Berkay,
Sosyale zamanın kalmıyorsa henüz hazır değilsin demektir. Kalan 1 ayda kendini biraz daha zorlamalısın. Deneme çözmek iyi bir yol. Son 5 senenin, hatta 10 senenin çıkmış tüm denemelerini çözdüğünden emin ol. Tavsiyem, günaşırı (2 günde 1) deneme çözmek, aradaki günde eksik konulara çalışmak ve onların testlerini çözmek şeklinde olur. Sınava kadar daha iyi olacağına inanıyorum. Gözlerinden öperim.

Unknown dedi ki...

Merhaba.Benim simdiye kadar herhangi bir zaman problemim yoktu.Son saniyeye kadar sürsede sınavı bir şekilde yetiştirebiliyordum 120-125 arası netim oluyordu.4-5 deneme öncesinde 130'u gördüm ama son 4-5 denemedir sosyale elimi dahi süremiyorum.Vaktim yetmiyor.Nasıl yetmiyor,hangi soruda o kadar takıldımda o kadar süre gecti anlayamıyorum.Şimdiye kadar denemeleri kronometreyle cözüyordum ve yeri geldiginde saniyelik hesaplamalar dahi yaparak hızımı ayarlayabiliyordum.Ama malum gercek sınavda kronometre kullanma şansım olmayacak diye kronometreyi 4-5 deneme önce bıraktım ve sanırım bu yüzden ayarlayamıyorum.Ne yapmalıyım.Nasıl normale döndürebilirim hic bir fikrim yok.20 kadar gün kalmışken bu problem hiç iyi olmadı.Moral olarak cökmüs vaziyetteyim,sanırım fikrinize ihtiyacım var.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Kronometreyi hemen bugün sevmediğin bir arkadaşına hediye ederek işe başlayabilirsin. Kronometreyle sınav çözmek iyi bir yol değil. Saate 15 dakikadan daha sık aralıklarla bakmak da iyi değil.
Sen hiç canını sıkma. 1-2 sınavda süreyi yetiştiremedin diye panikleme. Bu, o günlük bir dikkat dağınıklığından kaynaklanabileceği gibi sınavlar arasındaki zorluk derecesi farkından da kaynaklanıyor olabilir. Kafana takmana gerek yok. Sınavda en fazlasını nasıl yapabilirime odaklan, süre yüzünden strese girme. Başaracağına inanıyorum. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Kronometreden kurtuldum bile.Tek temennim bu durumun YGS' de tekrarlanmaması.Umarım başarabilirim.İlginiz ve güzel sözleriniz icin teşekkür ederim.

Z.A. dedi ki...

Merhaba ben 12. sınıf fen lisesi öğrencisiyim.Belirtmek isterim ki bu seneye kadar çok iyi çalıştım. Fakat yazın gereken önemi veremedim derslere.Sene başında büyük sıkıntılar yaşadım.Daha doğrusu karamsarlık çukuru düştüm.Sanki çevremdeki herkes geçen yazı çok iyi değerlendirdi de ben yapamadım zaten bu saatten sonrada olmaz gibi bir psikolojiye girdim.Ve bu durumla bütün senemi yedim. Evet yapmam gerekiyordu biliyordum ama asla kendimi vererek çalışamıyordum.Aklım sürekli başka yerlere kayıyordu. Annemi babamı kaybetme,onların emeklerinin karşılığını verememe,başarısız olup da insanların bana olan güvenini sarsma gibi korkulara dönüşmüştü bende sınav kaygısı.Bu kaygılar sebebiyle zaten yitirmiş olduğum ruh sağlığımın dışında maddi anlamda sağlığımı bile yitirmek üzereydim.İki tane küçük ameliyat geçirdim.Velhasılı kelam YGSye yeterince çalışmadığı farkındayım.Yazıyı okurken ne yaptın kızım sen kendine deyişlerin izi duyar gibiyim.Merak etmeyin çok şükür şuanda iyiyim.Ama bundan sonrası için elimden geleni yapmaya çalışacağım.(bu sözleri ben çok duydum diyorsunuz belki içinizden)
LYS ye nasıl çalışmamı ya da benim gibi insanlar var mı bilmiyorum nasıl çalışmamız önerisiniz? Gerekirse bir sene daha kalmalı mıyım bunun muhasebesini yapıyorum kendi içimde.
Sizin yazılarınızı daha önce görmek isterdim..Hayırlısı.Uzun lafın kısası mübarek bir insansınız galiba bu kadar insanın derdine derman olmaya çalışıyorsunuz:) Haddini aştı isem özür dilerim.İnsanlara yüzeysel cevaplar vermeyip sorunların köküne inmeye çalışmanızı takdir ediyorum
bilgilerinizi paylaştığınız de için teşekkür ederim. ..

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Her zaman önüne bakmalısın. Geçmişi değiştiremezsin. Sınava az kaldı ama inan ki kalan kısa sürede bile geliştirebileceğin şeyler var. Aslında geçen yaz başkalarının ne yaptığını bilmiyorsun, varsayıyorsun. Bu yüzden bunları düşünmek yerine sınavda nasıl daha iyisini yapabilirime odaklan.

Bazı öğrencilerden duyduğum ve şahsen hiç sevmediğim bir söz var: "Ben önümüzdeki yıla hazırlanıyorum." Ee ama daha bu yılki sınav geçmedi ki. Yani henüz iş işten geçmedi. Bu yılki sınava çalışmayan, önümüzdeki sınava hiç çalışmaz. Kendimizi kandırmaya gerek yok. Tabi ki sınavda istediğin sonucu alamazsan seneyi düşünürsün ama o zaman bu zaman değil.

Durumun iyi olmayabilir ama her zaman dibin dibi vardır. Artık vakit kaybetmeden nasıl daha fazlasını yapabilirim ve bu durumdan çıkabilirimi düşün. Yani çalış. Çok çalış. Sen fen lisesi öğrencisisin. Daha önce neler başardığını hatırla. Ve hemen şimdi başla.
Başarılar diliyorum.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Merhaba Nazlı,
Türkçe ve sosyal netlerin iyi. Matematik de fena değil ama iyi bir hukuk için daha da iyi olması gerekir. Matematik netlerini artırmak için öncelikle eksiğini doğru belirlemen gerekir. Son denemelerini eline al ve hangi konulardaki soruları yapamadığına bak. Mesela yanlış ya da boş sorularının kaçı geometriden kaynaklanıyor? Çünkü aslında matematik ve geometri iki ayrı ders gibi. Sonra konulara bak: problemleri mi yapamıyorsun, üçgenleri mi, işlem sorularını mı? Buna göre o konuların üstüne git, bol soru çöz. Bunların dışında sana asıl tavsiye edeceğim şey biraz da fenle ilgilenmen. Niye fen yapmıyorsun? İlla ki 30-35 net yapman gerekmez ama 10 net bile çok şey değiştirir. "Sınavda düşük yaparım diye korkuyorum" diyorsun ya, fenden yapacağın her soru matematikten daha düşük yaptığın netleri kapatmana yardımcı olacak, bunu bilmek de sınav stresini azaltacaktır. Son olarak LYS'ye de çalışmaya başlayabilirsin. YGS'ye çalışmayı bırakıp LYS'ye geçmek için mutlaka tüm testlerden 35-40 netlere çıkmayı bekleme. Başarılar diliyor, gözlerinden öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba, ben meslegime karar veremedigim icin bir turlu derslerime odaklanamiyorum. Ben sayisal ogrencisiyim. Aslinda begendigim bir meslek var oda sinif ogretmenligi. Normalde ogretmenlik sevmem ama sinif ogretmenligini ve cocuklari cok seviyorum ama sayisalda iyi bir yerdeyim puanlarimda suan cok fazla olmasada iyi bir yerde. Birde doktorluk var tabi. Onuda biraz yukselebilmek ve sanirim birazda etiketinden dolayi istiyorum. Ondada pediatri dusundum yine cocuklarla ilgili oldugu icin. Ama doktorlukta ne kadar cocukla ilgilenebilirim ki yani bir gordugum cocuu bir daha goremeye bilirim ben biraz baglanmayi seviyorum. Iste bu yuzden ben meslegime karar veremiyorum. Icimde bi ogretmenlik sevgisi var. Belki gecer diye lisenin baslarinda cokta onemsemedim ama suanda beni cok olumsuz etkiliyor. Sizin onerebileceginiz bir seyler var midir? Simdiden cok tesekkurederim.

Unknown dedi ki...

Sayisalda iyi bir yerde oldugum icin öğretmenlik hedef olarak dusuk kaliyor son sinif ogrencisiyim. Sinifimdaki cogunlugun tip hukuk dis hekm. Eczacilik gibi yuksek hedefleri var.

Unknown dedi ki...

Merhaba! Antalya fen lisesi 11.sınıfım.Sayısalcı olmama rağmen matematikte başarılı olduğum Söylenemez. Aşırı yavaş çözüyorum ve bu bana denemeler de çok fazla zaman kaybına neden oluyor.Etrafımdakilerin daha iyi durumda olmaları ise ister istemez beni etkiliyor. Ne yapmalıyım? Önerilerini dört gözle bekliyorum.

bora dedi ki...

Sevgili Ayşenur,
Çocukları sevmen çok güzel ama başkalarının çocuklarına bağlanma isteğin biraz ilginç :) Bölüm seçiminde temel kural, puanı ne olursa olsun mutlu olmayacağın hiçbir bölümü tercihlerine yazmaman. Ama şunları da unutma: Çok yüksek puan alabilecek durumdaysan sınıf öğretmenliği seni pek tatmin etmez. Pek çok üniversite mezunu eğitim aldığı alanla sınırlı kalmıyor. Bu doktorlar için bile geçerli. Tıp eğitiminin üzerine, edindiğin bilgileri de kullanarak çocuklarla ilgili ve onlara çok faydalı olacak işler yapabilirsin. Ben de endüstri mühendisiyim ama eğitmenlik de yapıyorum. Yani geniş düşün. Küçük hedeflerle kendini sınırlama. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Merhaba Sinem,
Etrafındakilerin ne yaptığına bakmak bir işine yaramaz. Öncelikle kendi değerinin farkına var ve kendine odaklan. Zaman konusunda yapılacaklarla ilgili yazımda geniş geniş anlatmaya çalıştım. Ama yine de yeterli bilgiye sahip olmadan ve pratik yapmadan hızlı olmak pek mümkün değil. Bu yüzden sıkı çalışmanı ve gelişimini düzenli olarak gözlemeni öneririm. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Ben 12 sinif ogrencisiyim.sayisal bolumdeyim okuldada derslerim iyi ama ygs denemelerinde sosyali turkceyi hic calismadan cokiyi netler cikariyorum fakat fen ve matematikte iyi netler cikaramiyorum aslinda daha derslere tam calismadim ve tamolarak ne istedigimi bilmiyorum hangi meslegi sececegimi bilmiyorum ve bu yuzden calisamiyorum aslinda gercekten calisirsam ygsden iyi bir puan alacagimi dusunuyorum cunku tum derleri yapabiliyorum,ama calisamiyorum .kesin hedefimi secmek icin ne yapmaliym ? sayisal ve calismadan yaptigim sozel Derslere nasil calismaliyim ?veya bolumumu degistirmelimiyim?kafam gercekten cok karisik.

irm123 dedi ki...

merhaba ben irem. ben üniversite ikinci sınıftayım sınava da iki yıl girdim, şimdi hemşirelkik okuyrum ancak tekrar girip daha iyi bir şeyler yapmak istiyorum ama hemşirelik dersleri zaten ağır, staj vesaire üstelikte istanbulda okuyorum bu tempoda tekrardan hazırlanmakta kararlıyım ama kaygılıyım yani nasıl yapacağımı bilemiyorum. Dondurup tekrar hazırlansam mükemmel olacakmış gibi ama buna cesaret edemiyorum, tekrar bir sene daha kaybetmekten korkuyorum ancak hayalime de ulaşmak için bu sene yine de deneyeceğim şansımı fakat benim en büyük sorunum da zaman yetiştirememek yorumlarınız tavsiyelerinizi sonuna kadar okudum bunları deneyeceğim ama benim sıkıntım sanırım çok büyük çünkü ben öyle böyle değil 10-15 dk filan yetiştiremiyor değil bayağı bayağı yetiştiremiyorum dediğim gibi yine de deneyeceğim fakat sizin ne gibi önerileriniz olur ne yapmam gerek biraz yol gösterirseniz sevinirim?

bora dedi ki...

Merhaba Ezel,
Meslek seçimiyle ilgili şöyle bir şey yok: "Bana uygun sadece tek bir meslek var ve ben o mesleği yapmazsam mutsuz olurum." Emin ol ki senin yeteneklerine uygun, seni mutlu edecek birçok bölüm vardır. Sınavda yüksek puan aldığında rahat rahat tercih yapabileceğini düşünürsek, meslek tercihini şu aşamada çok kafana takmaman gerekir. Puanın yüksek olduğunda tercih yapabileceğin çok fazla alternatifin olacak. Şu anda hangi puan türünden sınava hazırlanıyorsan öyle devam etmeni öneririm. Senin şimdi yapman gereken bir an önce çalışmaya başlamak. 12. sınıftasın, artık vakit kaybedemezsin. Nerede eksiksen o derslere yoğunlaş. Yani matematik ve fen ağırlıklı çalış. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili İrem,
Azmettikten sonra başarırsın. Okulu dondurmak zorunda değilsin. Yapamayacağını düşünme. Zaman konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorsan, sonlara puan katkısı az olan ya da çok yavaş çözdüğün dersleri bırak. Mesela diyelim ki sana 1 Matematik sorusunun puan katkısı, 1 Tarih sorusunun katkısından 2 kat fazla. O zaman normal şartlarda Matematik bölümünü Tarih bölümünden önce çözmelisin. Ama 1 Matematik sorusunu 5 dakikada çözüp, 1 Tarih sorusunu 45 saniyede çözüyorsan tabiki Tarih'i Matematik'ten öne almalısın. Böylelikle sınav süresince daha fazla puan toplarsın. Son olarak bir günde zaman sorununu çözmeyi bekleme. Adım adım gelişme gösterebilirsin. Şu anda bir denemede yetiştiremediğin soru sayısı 40'sa bir sonrakinde 35'i hedefle. Hayallerinin gerçek olması dileğiyle, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ogrencileri gercekten cok guzel bilgilendiriyorsunuz.Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba, fen lisesi öğrencisiyim. Netlerim çok inişli çıkışlı ilk bin gibi yüksek bir hedefim var fakat sınav yaklaştıkça ders çalışma isteğim ve motivasyonum azalıyor. Herkesin belli bir net aralığı var ama benim yok bi sınav öyleyse diğer sınav çok farklı oluyor sizce bunun sebebi nedir? İstikrarsızlık beni endişelendiriyor bunu aşmak için ne yapabilirim? Ve motivasyon.. Kendimi nasıl daha iyi motive edebilirim? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

bora dedi ki...

Sevgili Büşra,
İniş çıkışların olabilir ama öncelikle şu soruyu sorarak başlayabiliriz: İlk 1.000 hedefin gerçekçi mi? Bunu anlamak için okula giriş dereceni, okuldaki başarını ve lise dönemindeki gelişimini düşün. Eğer iyi bir gününde bu hedefe ulaşabileceğine dair elinde ipuçları varsa bence gerçekçidir. Örneğin hedefi ilk 1.000 olan bir öğrenci dershane sınavlarında sürekli 1.liğe oynamalı. Net aralığındaki iniş çıkışlar da genellikle sınavların seviyeleri arasındaki farklardan kaynaklanır. Aynı kurumun 2 sınavı arasında bile büyük farklar olabilir. Dolayısıyla netlere değil, sıralamalara bakmak gerekir. Geçmiş yılların gerçek sınavlarını çözdün mü? Net bakımından en iyi gösterge yapılmış sınavlardır.
Motivasyon konusuna gelince, şu gerçekleri hatırlatmak isterim: Lise çağında sosyal yaşam herkes için sınırlıdır. Böyle bir dönemde birkaç yıl çalışmanın senden götüreceği hiçbir şey yoktur ama sonraki 50 yıl sosyal, maddi, manevi, ailevi, mutluluk, itibar açılarından kazandıracağı sayısız güzellik vardır. Yani yağını bir ömür boyu yersin. Bu gerçekler ortadayken çalışmamak için ya bilinçsiz ya da dar görüşlü olmak gerekir. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Öncelikle mesajıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, ilk 1000 hefim; bunu yapabileceğime inanıyorum önemli olanın sıralama olduğunu biliyorum fakat önümdeki kişiler ilk 100e oynadıkları için ilk 1000i olası bir hedef olarak görüyorum lise dönemine gelince ilk 3 sene çok çalışmamakla beraber boşlamadım da yani normal bir öğrenciydim yazı iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum şu zamanları da iyi değerlendirmeye çalışıyorum ama asıl sorunum sıralamamın değişken olması zaten. Örnek veriyorum bir sınavda 2.ysem diğer sınavda 10.luğa atıyorum dershane içerisinde bunun nedenini kendime bile açıklayamıyorum motivasyon konusu da masaya oturunca tabir-i caizse karabasanlar basıyor gibi oluyorum her şeyin bu seneye bağlı olduğunun farkındayım ama siz bu yollardan geçmiş insanlarsınız belki siz de yaşadınız bunun nedeni nedir yardımcı olabilirseniz çok teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

Merhaba Bora Bey,Ben Rabiya 12 .sınıf öğrencisiyim ve denemelerim berbat geçiyor ve bazı öğretmenlerim ikinci sene gir diyor ama ben istemiyorum olacaksa bu sene olsun diyorum ne yapmalıyım?

bora dedi ki...

Ben seninle aynı fikirdeyim Rabia. Olabiliyorsa bu sene olsun. Önceki yazılarımda da bu konuya değinmiştim: "Seneye hazırlan!" tavsiyesine hiçbir zaman katılmadım. Bu seneki sınav önünde dururken, şimdiden niye seneye hazırlanmayı düşünüyoruz? İkinci sene girme olayı ancak, "sınavdan sonra"; sınavda başarısız olursan düşünebileceğin bir durum ki, şu anda başarısızlığı düşünmeni gerektirecek bir şey yok. Bir an önce denemelerini düzeltmek için daha çok çalışmaya odaklanmanı öneririm. Başarılar.

bora dedi ki...

Büşra, bir sınavda 10. oldun diye strese girme. Sınava hazırlık süreci sadece ders çalışmayı değil, aynı zamanda psikolojik olarak güçlü kalmayı da gerektirir. Bu yüzden, 1-2 gün çalışmayı tamamen bırakıp sevdiklerinle vakit geçirmeni ve gezmeni öneriyorum. Olumlu düşün ve sonrasında daha çok çalış. Sonuç odaklı olmaya çalış. Nerede kendini eksik görüyorsan; o derslere, o konulara odaklan. Sevgiler.

Emine dedi ki...

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla gerçekten yardımcı oluyorsunuz bu ümitle ben de bir şeyler sorak istedim. Sınava ilk girişim değil tıp istediğim için deniyorum tekrardan ve takıntılıyım. 2 senedir sıkı çalışıyorum bilgi eksiğiö çok az ama hersene unutulduğu için malum yine konu çalışıyoruz, bu sene hiç deneme çözmedim çünkü korkuyorum denemelerimi genelde yetiştiremediğim için bu sene de aynı şeyleri yaşamaktan, bu gün matematik denemesi çözmek istedim baktım 30 dakikada daha 17 soru çözmüşüm ağladım ve bıraktım(daha konularım bitmedi) yine aynı şeyleri yaşıyorum çalışıyorum biliyorum ama yetiştiremiyorum sosyal sorularını ygs de görmedim bile, bu yetmezmiş gibi matematikte yetişmedi evdeki denemelerde vakti uzatırsam 32 matematikten 30 yapıyordum, yani bilgi var vakit yok (bolca denemede çözmüştüm geçen sene) aynı şeyleri yaşıyorum ve herşey ağır gelmeye başladı keşke ölsemde kurtulsam diyorum bazen yorgunum..

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
O nasıl bir söz? Sonuçta altı üstü bir sınav bu. Ailenden, sağlığından, mutluluğundan ve daha birçok şeyden önemli değil. Önce bu düşünceyi kafandan at. Sevdiğin insanlarla vakit geçir ve dertlerin varsa paylaş. Yalnız kalma.

Çalışma konusuna gelince, hiç deneme çözmemek doğru bir yaklaşım değil. Durumunu ölçmezsen sağlıklı bir gelişim kaydedemezsin. En az ayda bir deneme çözmeli ve durumumuzla yüzleşmeliyiz. Ancak, o zaman ne yapmamız gerektiğini anlayabiliriz. Bunu yapmazsak, yüzleşmeyi gerçek sınavda yapmak zorunda kalırız ki emin ol, o daha üzücü olur.

Süre açısından 30 dakikada 17 soru çözmek çok kötü değil. Eğer işaretlediklerin doğruysa hiç kötü değil. Bir matematik sorusunu ortalama 1,5 dakikada çözsen bile normal şartlarda sınavı yetiştirebilirsin. Belki de yavaşlık sorunun sadece matematikte değil, aynı zamanda fen ve türkçe derslerindedir. Türkçede hızlanmak matematikte hızlanmaktan daha kolaydır.

Uzaktan yorum yapmak kolay değil ama bana göre senin asıl eksiğin yeterli pratik yapmamak. Çünkü, bu dersler her sene unutulmaz. Her sene unutman için aslında hiç tam olarak özümsemediğin sonucuna varıyorum. Yani çok deneme çözmüş olsan bile konularla ilgili yeterince soru çözmediğini düşünüyorum. Tıp okumak zor biliyorum ama onun için bile tüm soruları yapman beklenmiyor. Karamsarlık sana bir şey kazandırmayacak.

Başarılar diliyorum.

Emine dedi ki...

Konuları tekrar çalışmak vaktimi almıyor matematikte yani hemen hatırlıyorum sonra soru bankasından konuyu bitiriyorum, bu sene iki kitaptan paralel gidiyorum matematikten yani birey ve final çözüyorum 3 test birinden 3test ötekinden, pratik için hızlanmak için ne önerirsiniz başka, fende hızlıyım ve fenim iyi, türkçe vakitli bitiyor çoğunlukla, mat fen tr sıralaması yapıyorum zamana bakıyorum 1 saat olmuş mat bitmemiş bırakıp fen türkçe hallediyorum sonra tekra mat.a dönüyorum ve zaman bitiyor. Bu arada cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, yaptığım soruların genelde hepsi doğru oluyor 17 soru için söylüyorum.

Fatma dedi ki...

Bora abi ben de 9. Sınıf öğrencisiyim. Açıkçası hiç ders çalışmıyorum. Hırslı değilim ama elimden gelenin en iyisi de olmak istiyorum. Fakat ben masa başında, elimde kitaplar ama calisamıyorum hiç içimden gelmiyo sence ne yapmam gerek??

bora dedi ki...

Aslında iyi bir üniversite okumanın önemini bilen herkes ders çalışır. Demek ki tam hedefini koyamamışsın ya da önemini tam anlayamamışsın. Hayal kurarak başla. Kazanacaklarını düşünürsen içinden gelir. Ayrıca herkes yapabildiği şeyleri sever. Sen de çalıştıkça yapmaya; yaptıkça sevmeye başlarsın. Bence z kuşağının çokça hayal kırıklığı yaşamasının temel sebebi büyük beklentilere sahip olup, çaba göstermekten, yorulmaktan kaçınmaları. Ama gerçek şu ki: "Gitmeye değer hiçbir yere kestirme yol yoktur". Daha çok gençsin ama sorumluluk alman gereken yaştasın. Bana göre sınavda çok başarılı olmak için kendini vermen gereken zaman bu zaman. Başarılar diler, gözlerinden öperim.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Öncelikle yazılarınız çok umut verici sağladığınız moral için teşekkürler.Ben ygs ye hazırlanıyorum geçen sene liseden mezun oldum eşit ağırlık öğrencisiyim yorumlara baktığımda süre sorunu yaşayanların çoğu sayısal bölümden ama bende yetiştiremiyorum maalesef çünkü türkçede 40 net yapmak için çok uğraşıyorum ve sonra geometri yetişmiyor. Ne önerirsiniz?

bora dedi ki...

Merhaba Sümeyye,
Görüşlerin için ben teşekkür ederim. Geometride soru sayısı az ama soru başına ayırman gereken süre fazladır. Bu yüzden geometriyi sınavın en sonuna bırak. Öncelikli hedefin geometriye kadar olan tüm testleri yetiştirmek olsun. Her test için kabaca süre belirle. Hangi testleri daha hızlı yapabileceğini düşün. Geometride bir soruyu ortalama kaç dakikada çözebiliyorsun? Buna göre süre artırmaya çalış.
Sınava bu sene gireceğin için çok da vaktin kalmadı ama her sınavda geometriye geldiğinde kalan süreyi artırmaya bak. Ayrıca her soruyu 100% emin olarak işaretleyeceksin diye bir kural yok. Sana zaman kazandıracaksa bazı soruları kesin emin olmadan da işaretleyip, zaman kalırsa tekrar kontrol etmek için sınavın sonuna bırakabilirsin. Yani sürede çok geride kalıyorsan biraz risk al. 40 yerine 39 Türkçe yaptın diye sınavda başarısız olmazsın. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Ben matematikte çok zaman harcıyorum ( 1 saat kadar ) ve sürekli soru da çözüyorum ama günlük olarak da yavaş çözen biriyim , sizce ne yapmalıyım?

bora dedi ki...

Merhaba İlknur, YGS'de Geometri dahil 1 saatte bitiriyorsan çok yavaş sayılmazsın. İlk etapta 55 dakikanın altına inmeyi hedefle, sonra 50'nin. Soruları aynı sırayla çözmene gerek yok. Önce gözüne kestirdiklerini hızlıca halletmeye bak. Bir soruya 2 dakikadan fazla zaman harcadıysan ve çözüme yaklaştığını hissetmiyorsan, soru numarasına işaret koy, en sona bırak. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler ☺ birde hala istediğim puanlara ulaşamadım artsın istiyorum artırmak için ne yapmalıyım?

Ayşe Uçar dedi ki...

Yazınızı okudum çok yararlı size sorum olucakti ben suan 12 sinif öğrencisiyim bildiviniz gibi ygs sinavina 28 gun kaldi ama ben henuz 85 90 arasi yapiyorum hedefime ulasmam icin en az 110 yapmam lazim netlerimin artmasi icin ne yapmaliyim bide suan lys yede bakmalimiyim sizce yoksa sadece ygs mi kasmaliyim yada lys ye bakcaksam hafatada ortalama ne kadar saat bakmaliyim hangi derse bakmaliyim sayisalciyim bu arada ve mf3 aanlarinda dusuyurum saglik yani ona gore yardimci olursaniz bi de fizik ders cok dusuk en fazla 8 net yaptim ortalama 5 6 net civari ooluyo sizce artil fizigi birakmalimiyim gormus oldunuz uzere cok heyecanli ve kaygiliyim :/ yardmci olursan iz cok sevinirim :) sanirsam cok yazdim kusura bakmayin

bora dedi ki...

Sevgili Ayşe,
YGS geçinceye kadar LYS çalışma. Tamamen YGS'ye odaklan. Heyecan ve kaygının fazlasının sana kazandıracağı hiçbir şey olmadığı gibi, kaybettireceği şeyler olabilir. Sakinleş :) Senin yapacağın ilk şey son 5, hatta 10 yılın çıkmış tüm sorularını çözmek olsun. Kalan sürede netlerini 15-20 civarı artırman mümkün. Konsantre bir çalışmayla senin seviyende her gün ortalama 1 net artırılabilir. Yapamadıklarını değil, yapabileceklerini düşün. Onlar için çabala. Kendini tamamen sınava odakla. Hiçbir şeyin canını sıkmasına izin verme. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Yazinizi okudum ve diger denemede turkceyi sona birakip deneyecegim.sbs puanim cok iyiydi ama lisede sanirim zeka seviyem dustu.sayisalciyim ama matematik fen hic yapamiyorum calistigim halde.turkce biraz yapiyorum sosyale de hic bakamiyorum.tip istiyorum ama istedigim bolumun ucundan bile gecemem sanirim boyle.ne yapacagimi sasirdim lutfen yardimci olur musunuz?sizce sorunum ne? Calistigim halde fen mat olmuyor zaten digerlerine de calismadigim icin onlar da yok.nasil bir program izlemeliyim

Su dedi ki...

Merhaba ben AAAL'li bir 12. sınıfım. Temelimin oldukça sağlam oldupunu düşünüyorum. Hiçbir zaman çalişmayan bir öprenci olmadım. Zaten gittiğim lisede buna izin veren bir ortam yoktu ve hep elimden geleni yapmaya çaliştim. On birin yazında da çaliştim. Anak sınava on gün kaldı neredeyse ve ben hala üzerimdeki o güvensizliği atamıyorum. Bu güvensizlik nedeniyle bence şauana kadar oldüğüm çoğu ygsde hak ettiğim sonucu almadım. ygs matemağine katşi bir önyargım ve kıramıyorum. Kesin bu sefer çok zor olacak ve yapamayacağim diyorum sınavdan önce. Sonra neredeyse hepsini yapabilecekken bes yanlişla çikiyorum. Ve her soru çok önemli çünkü Boğaziçi Endüstri gibi yüksek puanlı bir yer istiyorum. E sorununu biliyorsun kafanda içinde hallet demeyin çünkü olmuyor. On gün kaldı ve ben yetiştirememekten de korkuyorum. Hak verirsiniz bunca yılın emeği... Karşiliğini görmek istiyor insan. Güvensizlik, kendimi sürekli baskalatıyla karsılastırmam rahat olmamı engelliyor ve netlerimi düşürüyor olabilir. Ancak ne yapacağimi gerçekten bilmiyorum. Ygs de bu seneki istisna sınavlarım gibi hatika netler yapma olasılığım az sanırım. Dedim ya istisna birkaç sınavdı onlar istediğim kadar güzel geçen. Eksik hissetiğim birkaç konuya çalişip bol deneme çözmeyi planlıyorum bu on günde. Baska ne yapmalıyım, ne yaparsam iyi hissedip duygularımı kontrol altına alıp istediğim sonuca ulaşabilirim. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorım ki aile ce sağlık açisindan büyük sıkıntılar yaşadım bu sene. Çalişmayı bırakmadım fakat ruhsal açisan çok etkilendim ve belki hala bunun etkisi sürüyordur. Şimdilerde içimi ferahlatan ama aynı zamanda bunaltan bir sözü yineleyip duruyorum lys daha önemli bosver ygsyi kasma diye kendime. Ama ygs de de basarılı olmak istiyorum. Yardımcı olacak ipuçları verirseniz çok sevimirim.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Zeka düşmesi diye bir şey olmaz. Yazdıklarından anladığım kadarıyla pek çok öğrencinin yaşadığı bir durumla karşı karşıyasın. Bazı ortaokullarda eğitim düzeyi liseye temel oluşturma anlamında düşük kalıyor. Öğrenci doğal olarak kendini çok başarılı hissediyor ama liseye geldiğinde ihtiyacı olan bilginin çok daha fazlası olduğunu görüp öz güven kaybı yaşıyor. Kaçıncı sınıfta olduğunu belirtmemişsin ama 12. sınıftaysan tabiki bu saatten sonra tıp zor olur. 9. sınıftaysan hiç canını sıkma, her şeyi başarabilirsin. Yapman gereken daha çok çalışman gerektiğini kabullenip bir an önce kendini derslerine vermen olacaktır. Başarılar diler, gözlerinden öperim..

bora dedi ki...

Canım kardeşim,
Uzun soruna kısa cevap vereyim. Ben sınava girerken şöyle düşünmüştüm: Şu anda herkes stres ve panik halinde. Kimse eksiksiz değil. Benim de kimseden bir eksiğim yok. Bu sınava gireceğim, irademi ortaya koyacağım, en iyisini yapacağım ve sınavdan gülümseyerek çıkacağım. Ben değil, başkaları düşünsün.
Sen de işi LYS'ye bırakma. Olumsuz olacağını düşünmen için bir sebep görmüyorum. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Ben 10.sinifim ve suan 2.donemdeyim . Ygsye baslamak istiyorum ama nerden nasil hangi programla baslayacagimi bilmiorum . Bu konu hakkinda internetten arastirmalsr yaptim faat hala kendime bi yol secemedim . Kendimi gec kalmis gibi hissdiyorum . Bana bazilari dimdien baslarsin sklırsın bazilarida gec kaldin bile diyorlar cevreme bakiorum ygsye baslayan arkadaslarim yok (tabi bir iki kisi disinda) . Basabilecegimi dusunuyorum ama onumde daha nasil hazirlanmam gerektigi hakkinda bi bilgim bile yok . Bir an once baslamk sitiyorum benim de her ogrenci gibi idealllerim yuksek . Li se sinavina giedigimde iyi hir basari elde ettim . Yani yuzde birlik dilimdeydim diyebilriirm . Gititigim suanki lisede iyi . Cok iyi ogrenciler cikartiyor . Fakat benim icimde bir huzursuzluk var ozrum olduysa affola . Ideallerime ulasmak icin ne yaomam gerekiyor tek ihtiyacim bu bana yardim edin lutfen

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
"Sıkılırsın" boş laf. Sıkılacak olan zaten bir şey başaramaz. Geç kalmış değilsin. Çevrene çok bakma. Sınava neredeyse 2 milyon öğrenci giriyor. Hangi birine bakacaksın? Sen sadece kendi çalışmana ve gelişimine odaklan. Programını öncelikle sınava gireceğin branşlardaki eksiklerini kapatacak şekilde, 9. sınıf konularını da içeren ama 10. sınıf derslerini 100% öğrenmeye dayalı yapmanı öneririm. Huzursuzluğa gerek yok, çalışmaya gerek var. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhaba Bora bey, yazınız için teşekkürler. Ben ALES sınavı hakkında nasıl bir yol izlediğinizi sorabilirmiyim? Sayısalcı olarak; önce sayısal bir veya ikiden mi başlamak sizce daha daha doğru, yoksa önce türkçeyi mi aradan çıkarmak mantıklı?
Saygılarımla,
Doğa

bora dedi ki...

Sevgili Doğa, açıkçası ben hazırlanmadan girdim ve Türkiye 39.su oldum. Tabiki lisedeki çalışmalarımın ve özel ders vermem nedeniyle bilgilerimi güncel tutmamın bir sonucuydu. Size tavsiyem, öncelikle geçmiş 1-2 ALES denemesi çözüp durumunuza bakmanız ve ona göre plan yapmanız. Sayısal 1'den başlamayı öneririm. Sorular üzerinden gidin. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 11.sınıf öğrencisiyim ve bu sene derslerimi önemsemeye başladım. 1.dönem karne ortalamam 83. Diş hekimliği okumak istiyorum ve kursa veya dershaneye gidemeyeceğim bu yüzden önümdeki YGS lys ye kadar olan yaklaşık 1 yılımı kendim nakletmek gerekiyor.Sayısal öğrencisiyim ve önümdeki bu 3 ay tatili en iyi şekilde geçirmek istiyorum sizce bu 3 aylık dönemde nasıl çalışmalıyım?
YGS mi yoksa lys den mi başlamalıyım?

bora dedi ki...

Nereden başlamalıyım diye sorduğuna göre henüz başlamamış ya da çok yol almamış olduğunu anlıyorum. Bu durumda YGS'den başlamalısın.

ecesyr dedi ki...

merhaba :) ben 10. sınıftan 11. sınıfa geçtim, yaz kursuna gidiyorum ve bugün ilk ygs denememi oldum. tm öğrencisiyim ve hedefim istanbul hukuk. bugunkü ygs denemesinde ise 160 sorudan 57,75 net yaptım. ama denemenin matematik bölümünü çözemedim ben de sinirlenip boş bıraktım. ilk deneme için sizce netim yeterli mi?

bora dedi ki...

Sevgili Ece,
Girdiğin denemenin zorluk derecesini bilmiyorum ama bugün 11. sınıfa geçmiş tüm öğrenciler sınava girse bu netle hukuğu kazanman zor olur. Yani bugün yeterli olmasa da sınava kadar sıkı çalışarak başarabilirsin. Yalnız "sinirlenip boş bıraktım" sözüne takıldım. Bunu bir daha yapma. Çünkü her deneme gerçek sınavın bir provasıdır. Ne olursa olsun hep yapabileceğinin en iyisini yapmak için uğraşmalısın. Unutma ki üniversite sınavı sadece bilgiyi değil, psikolojik hazırlığı da ölçen bir sınavdır. Başarılar diler, gözlerinden öperim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 12.sinif olucam ve ders çalışmak istiyorum ama olmuyor uyuşukluk var temelin saglam gittiğim lisede sağlam ama psikolojik bunalimdamiyim bilmiyorum eskide olan kötü şeyleri dusunup duruyorum buda beni kötü etkiliyor oturmak istiyorum hevesim kaçıyor lütfen bana bi yıl soyle kafama takmamam için annemin küçükken ben yaptığı birseye takiliyorum nasi yapar diye 10 sene gecmis kafama şimdi takılıyor lütfen yardım et

bora dedi ki...

Sevgili Seyfettin,
Ben geçmişte yaşanan ve değiştiremeyeceğin şeyler üzerine fazla kafa yormamak gerektiğine inanırım. Hayatta hep ileriye bakmak gerekir. Anlattıklarından profesyonel anlamda psikolojik destek alman gerektiğini düşünüyorum. Ben ancak uyuşukluğunu üzerinden atmanı sağlayacak şeyler söyleyebilirim ama dediğim gibi önce bir uzmana gitmende fayda var. Ayrıca sorunlarını ailenden sana yardımcı olabilecek biriyle paylaşmanı öneririm. İçinde biriktirme. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben mf yim ve 12. sınıfa geçtim. Önemli olan soru sayısı değil verimidir biliyorum ama günlük soru sayımı tamamladığımda daha verimli ders çalıştığımı düşünüyorum ve bu yüzden size bir sorum olacak. 7 ay içerisinde günlük ortalama kaç soru çözmeliyim ki şuan ki puanımdan ort 120 puan yükseltebileyim?Bunun için günlük ort kaç soru çözmeliyim?Teşekkürler iyi günler

bora dedi ki...

Merhaba Ayşenur,
Herkesin gelişimi farklı olabileceğinden genel bir şey söylemek istemem. Son senen ve az çok kendini tanımış olman lazım. 120 puan az değil. Benim sana önerim, belli bir sayıyla başla (mesela günde 100-150) ve bu sayıyı disiplinli bir şekilde her gün yakala. Her hafta bir deneme çöz. 1 ay içerisinde gelişimini iyice görmüş olursun. Gelişimin, senin hedefin için yeterli ışık vermiyorsa daha fazla yükleme yaparsın. Bir de her şey soru değil. Konu çalışmaya da ciddi zaman ayırmalısın.
Başarılar dilerim.

Selver dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Sevgili Selver,
Yaz dönemini iyi geçirmişsin. Bu azimle çalışmaya devam et. Hedefine ulaşmak için netlerini biraz daha yükseltmen gerekir. Yalnız, kendini ölçerken test bazında bakman lazım. Toplam net bence sağlıklı bir gösterge değil. Matematik için 60 dakika kötü sayılmaz. Toplamda süre sorunu yaşamıyorsan bunu dert etme. Ama hızlanmanın en güçlü yolu çok soru çözmektir. Bir de her soruda %100 emin olacak kadar kendini zorlama. Bir soru üzerinde çok takılıp kalma. Bu tarz birkaç soruyu sınavın sonuna bırakabilirsin. Başarılar.

Adsız dedi ki...

Ben , YGS denemelerinde 110 net civarında yapıyorum. Bir ay içinde full çekecek kıvama gelmem lazım . buna mecburum. Söz verdim arkadaşıma ve aileme. Sorun şu ki çalışmaya başlayalı bir hafta oldu, ama netler bazen 135 bazen 110 oluyor çok oynuyor. Sadece deneme çözüyorum ve yanlış soruyu bin defa tekrar ediyorum . Bana çok etkili bir metod gibi geldi
Sizce bir ayda full çekebilir miyim?

bora dedi ki...

Güzel kardeşim,
Azmine hayran oldum ama tutamayacağın sözü verme. 1 ayda full çekemezsin. Zaten başarılı olmak için full çekmek zorunda da değilsin. Daha gerçekçi hedefler koy kendine. Başarılı olacağına inanıyorum, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhabalar.Öncelikle verdiğiniz bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim çok yararı olacağını düşünüyorum.Anadolu lisesi öğrencisiyim buraya 470 puanla girdim.10. sınıf öğrencisiyim öncelikli sorunum derslere yeterince motive olamamam.Bunun kaynağının ne olduğunu henüz bulmuş değilim.Ama kesinlikle bulmam gerekiyor.Daha seçmedim ama sayısal olduğumu düşünüyorum.Bir sayısalcının neler yapması gerektiği hakkında bana fikir verirseniz çok sevinirim.2. sorunum meslek olarak Yazılım mühendisliği veya Bilgisayar mühendisliği arasında kalmam bana ikisi hakkında fikir verirseniz çok sevinirim.Şimdiden her şey için teşekkür ederim. :)

Unknown dedi ki...

Ben sınavlarımı yetiştiremiyorum. Her sınavda Türkçe mat fen sosyal gidiyorum. MF öğrencisiyim. Türkçe 35 dk da bitiyor. Ama sorun matematikte. 1 saat 15 dk harcıyorum matta. Bu çok fazla bir süre. Bu kadar fazla süre harcamama rağmen çok boş bırakıyorum. Boş bıraktığım sorularda çok vakit kaybediyorum. İnat edip çözmeye çalışıyorum. Zamanım ölüyor. Fene geçtiğimde 45 dk kalıyor. Feni 35-40 dk da bitiriyorum. Sosyalden 15 soru çözebiliyorum. Zamanı nasıl kullanmalıyım. Önerileriniz nelerdir? Sınavdaki ders sırasını değiştirmek istemiyorum çünkü lise hayatımda hep bu sırayla soru çözdüm. Türkçeyi mattan veya fenden sonrasına bırakırsam paragraf sorularını cözememekten korkuyorum. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

bora dedi ki...

Merhaba Umut,
Derslere yeterince motive olamamanı henüz hedefini belirleyememene ve üniversite okumanın sana kazandıracaklarını (ve okumamanın kaybettireceklerini) tam fark edememiş olmana bağlıyorum. Ama başarılı bir öğrencisin, önünde zaman var. Sınav yaklaştıkça havayı yakalarsın ama çalışmayı erteleme. Bölümler açısından da bilgisayar mühendisliğini daha çok öneririm. Yazılıma merakın varsa yine yapabilirsin ama bilgisayar mühendisliği daha kapsamlı, daha vizyoner bir bölüm. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Tayfun,
Ben de test sırasını değiştirmeni önermiyorum. Çünkü senin sıkıntın sırayla ilgili görünmüyor. Bence temel sorunun matematiğinin yeterli olmaması. 75 dakika harcadığın halde çok boşun varsa öncelikle sınav dışında Matematik çalışmalarına ağırlık vermelisin. Hem konuları kavramalı hem de çok soru çözmelisin. Sınavdan önceki pratik, seni sınavda hızlandırır. Bir de çözemediğin soru için inat etmen doğru değil. Bu tarz soruları sona bırak, sınavın sonunda kalan zamanda inat edersin. Senin ilacın çalışmak. Başarılar diliyorum.

Unknown dedi ki...

Ben 12. sinif ogrencisiyim.sinava 4ay kaldi.Paragraf sorularini cok iyi yapiyorum.Matemmatigi 6-7 net yapiorm .Ama Esit agirlikciyim.423 puan alip Dicle Hukuk okumak istiyorum Sosyaldede de 25 yapiorm fende 4net yapiorm Tsde 290 puan alioem.hic ders calismadan bu puanlari aliorm.Ders calisma istegi yoj.Ama calismassam insaatta calisacm.Lutfen yardim edin Allaha emanet kendjnizi ii bakin.İyi geceler

Unknown dedi ki...

Merhaba lys ve ygs sinavlarind onerdiginiz kaynaklar nelerdir? Tip fakultesi icin nasil bir calisma onerirsiniz.

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben buse 2016 ygs ye girdim fakat tıp fakültesini istediğim için bu yıl mezun kaldım sınav sonucu 50.000 di. Bu yılki ygs hedefim 5.000 kocaeli üniversitesi tip fakültesini istiyorum,ama nasıl anlatsam bu çok farklı bi istek ben hayatımda hiç bir şeyi bu kadar istemedim. Nasıl anlatılır ki tıp fakültesi denilince gözlerim doluyo kalbim acıyo diyorum ya ben çok istiyorum. Geçen yıl 86 netle başlamıştım ve ygs de 106 net yapmıştım. Bu yılki ilk ygs sınavı toder di ve 106 net yaptım. Hedefim ilk 5.000 olduğu için hedef net olarak 130 135 neti belirledi. Geçen yıl hiç sosyale zamanım yetmiyodu ama bu yıl 12 dk falan kalıyo nasıl zaman arttırabilirim? Matematik te zaman kaybediyoruz neyim genelde 32 falan geliyo. Nolur bana yardım edin. Nasıl matematiği daha hızlı çözebilirim ve sosyale zaman arttırabilirim? Sevgilerimle :)

bora dedi ki...

Ferhatcığım, sana nasıl yardım edeyim? Ösym'de tanıdığım yok, sana torpil yaptıramam :)
Çalışmadan sınav kazanamazsın tabiki. Emek vereceksin. Çalışmazsan da sonucunu kabulleneceksin. "Çalışmak istemiyorum" sözünü asla kabul etmiyorum. 4 ayda neler neler başarılır. Dişini sık, çalışırsan kazanacaklarını düşün. Olumsuz fikirleri de aklından çıkar.
Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Ayşe, bilinen yayınevlerinin hemen hepsini beğeniyorum. İlla isim istersen Fdd yayınlarını söyleyebilirim ama en doğrusu seviyene uygun kitaplardan başlamak. Kitap almadan önce içine bir göz at derim.
Tıp fakültesi için de söylemeye gerek yok ama çok çalışmalı ve konuları derinlemesine kavramalısın. Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Buse,
Öncelikle zor ama gerçekçi bir hedef koymuşsun kendine. Çok sıkı çalışarak 1 senede 50binden 5bine yükselmek mümkün.
Son birkaç senedir gözlemlediğim bir durum var. Öğrenciler artık netlerini test bazında değil de toplam olarak söylüyor. Senin aracılığınla bütün öğrencilere mesajım olsun: Toplam net pek bir şey ifade etmez. Test bazında sonucunuza bakmalısınız. Çünkü testlerin ağırlığı çok farklı. Aynı toplam netle çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Ayrıca, test bazında kendinizi takip edin ki nerede eksik kaldığınızı görebilin.
Matematiği nasıl daha hızlı çözebileceğini aslında yazıda uzun uzun anlatıyorum. Ama özet geçmem gerekirse, hızlanmanın 2 aşaması var: Biri sınav öncesi hazırlık, yani çok çözmek, çok pratik yapmak. İkincisi de sınav sırasında, yani sınav taktiklerini kullanmak, süreyi sorulara makul ölçüde dağıtabilmek, bir soruda takılıp kalmamak vs.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim bu motive edici konuşmanın dolayi bol bol matematik denemesi çözerek pratik yapıcam ve tavsiyelerinize uyucam.ayrıca yıl sonunda hedefim ulaşıcam ve o zaman size tekrar yazıcam. Bi tıpçı olarak :)

Leyla dedi ki...

Merhaba. Ben yabancıyım ve Türkiye'de üniversite öğrencisiyim. Sınavdan önce iyi hazırlanıyorum ama sınava girdiğimde çok heyecanlanıyorum. Heyecandan soruları çok zor yapıyorum ve zaman kayb ediyorum. Hocam bunun için ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben Serhat lise oğrencisiyim. Ataturk fen lisesinde 11. Sınıfa kadar okudum daha sonra 12. Sınıfta ozel okula geçmeye karar verdim. bu sene ygs lys ye hazırlanıyorum. Boğaziçi elektrik elektronik bolumunu istiyorum. Daha onceden matematik olimpiyatlarına hazırlanıyordum. Bunun bana matematikte fazla çalışmadan tum soruları çozme bir de bi ek katsayı gibi bir katkısı var. Ancak bunun için girmediğim yıllardır birikmiş dersler vardı. Zaten bu eksiklerimi kapatabilmek için ozel okula geçtim. Şuan konular işlendikçe testlerini çozerek konuları tekrar ediyor ve bi yandan ygs bi yandan da lys ye çalışıyorum. Bu sureçte başta herşey yolunda gidiyodu. Her hafta denemelerde netlerim yukseliyodu. En son Toder sınavında 250. oldum. Sonra nedenini anlayamadığım bi şekilde netlerim duşmeye başladı.(Sanki rehavete kapılmışım gibi duruyo ama inanın oyle değil.)Bunun asıl sebebi de sureyi yetiştiremeyip telaşa kapılmam ve hem tum soruları okuyamayıp hem de dikkat hatası yapmam. Bugunku denemede 113 nete(26 tr 15 sos 40 mat 33 fen) duşunce moralip çok bozuldu. Sureyi biyerden sonra takip edemedim ama matematik 54 dakkada bitmişti(uzerinde çok dusunup inatlaştığım bi soru da olmadı ustelik sureye bakmak için kafamı kaldırdığımda 32 dk gormeyi beklerken şok oldum). Neyse fen ve sosyali hızlı çozerek farkı kapatırım diye kendimi motive edip devam ettim 80 dk da 40 mat 15 turkçe çozmuştum daha sonra bunların hepsi doğru çıktı. Asıl sıkıntı ikinci 80 dk da başladı. Ben surenin az olmasıyla daha çok turkçe yapabilmek için feni hızlı çozdum ve dikkatsizlikler yaptım. Ayrıca sure bitecek stresi beni daha da yavaşlattı ve 5 tr 17 sos sorusunu okuyamadan sure bitip çok kkolay sorularda bile hata yaptım. Son 3 denemedir benzer şekilde sınavım giderek daha kotu geçiyor ve buna alışmaktan korkuyorum. Eylulden beri artan netlerim birkaç hafta içerisinde hızla duştu(478 den 421 e) Bu konuda ne yapabilirim. Nasıl daha hızlı çozebilirim(Okulda oğretmenlerim eğer denemelerde 30 dk arttıramazsanız gerçek sınavda yetiştiremezsiniz diyolar. Ben daha denemeleri yetiştiremiyorum.)Bana ne onerirsiniz teşekkur ederim.

bora dedi ki...

Sevgili Leyla,
Heyecan aslında kötü bir şey değil ama azı makbul. Fazla heyecan sana zarar verir. Bu konuda sana söyleyebileceğim ilk şey heyecanı yenmenin en etkili yolunun hazırlık olduğudur. Yani sınav öncesinde iyi çalışırsan sınavda da daha az heyecanlanırsın. İkincisi geçmiş sınavları, sınavdaymış gibi çözmeyi dene. Bu da gerçek sınavda heyecanını yenmene yardımcı olur. Üçüncüsü sınavların hayat memat meselesi olmadığı gerçeği. Başarısız olma korkusunu kafandan at. Son olarak, sınavlarda süreye çok fazla odaklanma. Bu da seni panikletir. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Serhatcığım,
Öncelikle azminden ve başarından dolayı seni kutlarım. Şu dönemki düşüşünün geçici olduğunu düşünüyorum. Temel sıkıntın bazı soruları okuyamadan sürenin bitmesi gibi görünüyor.

Genelde öğrencileri daha çok çalışmaya teşvik etmek için söylenen ama hiçbir dayanağı olmayan "Denemelerde 30 dk. artıramazsan gerçek sınavda yetiştiremezsin" gibi sözleri hiç umursama. Böyle bir şey yok. Bunlar sende sadece gereksiz kaygı yaratır.

Anlattıklarından yola çıkarak sana 2 şey tavsiye edeceğim: Birincisi sınav esnasında süreyi çok sık kontrol etme. Fazlası stres yaratır. İkincisi ve daha önemlisi bir soruyu geçmek için %100 emin olmaya çalışma. Ara sıra tempo yap. Özellikle matematikte birkaç soruya "bunu hızlı çözeceğim" düşüncesiyle başla. Belki 40 yerine 38 yaparsın ama diğer testlerin çok yükselir. Emin olmadıklarına işaret koy. Süren kalırsa en son üzerinden tekrar geçersin.

Son olarak belki çok önemli değil ama olimpiyatlara hazırlanmanın matematiği az çalışarak yapmayı sağladığı konusunda seninle tam aynı düşünmüyorum. Dolaylı etkisi vardır ama 40 neti bu şekilde yapmış olamazsın.

Başarılar diler, gözlerinden öperim.

Unknown dedi ki...

Yanitladiginiz icin cok tesekkur ederim. Tavsiyelerinize uyacagim insallah gecici bir durumdur matematik konusunda da haklisiniz calismaya basladikca matematik netlerim yukseldi 40 neti sadece son 5 denemede yakaladim ondan onceki denemelerde 35-38 arasi geziyodum. Tavsiyeleriniz icin tekrar cok tesekkur ederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben Pınar. 12.sinifim. fen lisesinde okuyorum. Sayısal ogrencisiyim. Aslinda derslerim iyi ygs adina cogu seyide hallettigimi düşünüyorum ama her hafta okulda olduğumuz denemelerde netlerim gittikçe iyileşeceğine kötüleşiyor cok stres oluyorum Türkçeden başlıyordum kötü geliyordu matematikten baslamaya başladım biraz duzeldim gibi oldu bu seferde fen kötüleşmeye basladi bu sorunun nedenini bir türlü bulamıyorum bana ne onerirsiniz şimdiden teşekkür ederim

bora dedi ki...

Merhaba Pınar,
Bir an önce kendini en rahat hissettiğin sıralamaya karar verip, sınava kadar bir daha değiştirmemeni öneririm. Sayısal olduğun için Türkçe'den başlamanı pek tavsiye etmem. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim zaten stresimi yendiğimde düzeleceğine inanıyorum

Unknown dedi ki...

Merhaba. Ben 11.sınıf öğrencisiyim. Fen lisesinde okuyorum. Size sormak istediğim birkaç konu var. Denemelerde istediğim başarıyı yakalayamiyorum. Bugüne kadar hep iyiydim ancak bu yılın başından beri istediğim net sayısına ulaşamıyorum. Okulda ygs denemesi olduk 2 kez. Ortalama 100 net çıkıyor. Ancak henüz ygs ye calismaya başlamadım. Dershanede ise 11.sınıf denemesi oluyoruz ve benim sonuclarım hep inişli çıkışlı bazen ilk 10 da bazen ilk 30 da oluyorum. Ama kendimi hep ilk 10 da görmek istiyorum ne yapmalıyım?

Unknown dedi ki...

MERHABA ,
Ben de Tm öğrencisiyim nedense sürekli başaramama korkusu var bunu nasıl atlatabilirim ? Geometri de çok fazla problem yaşıyorum gerek kötü öğretmenler gerekse benim derse olan bakış açımdan dolayı, malum bu senede kat sayısı arttı sene içerisinde geometriyi nasıl halledebilirim ? Hedefim İstanbul Hukuk.Son sorum ise Mat 1 de iyi kötü 25-30 aralığında gidip geliyorum (geometri hiç yok)
fakat Mat2'im şuanda berbat çok çabuk unutuyorum sayısal ezberim galiba pek iyi değil.Daha çok mantıksal şeyleri iyi kavrayabiliyorum.Mat2 olmadanda hayaller paris gerçekler muş olur. Bu yüzden matematik 2 için ne önerirsiniz (temelim hiç yok). TEşekkürler...

bora dedi ki...

Fen lisesinde okuyan kardeşim,
Öncelikle deneme sonuçlarını toplam net olarak takip etme. Bu bir kuyumcudan 10 takı aldım demeye benziyor. Bir fikir vermiyor. Aldıkların altın mı, gümüş mü? Su yolu mu, basit bir yüzük mü? Bu nedenle hangi testten ne kadar yaptığına bak. Böylelikle eksiklerinin nerelerde olduğunu da görebilirsin.

Sadece 11. sınıf denemelerinde iniş çıkış olması belli konulardaki eksikliğine bağlanabilir ve normaldir. Ama genel YGS, durumunu daha net gösterir. 11. sınıftaysan artık YGS'ye başlaman gerekir. Kendine sürekli ilk 10'u hedef koyman çok güzel. Ama bunun için çaba göstermelisin. Bu sonuçları bir uyarı olarak kabul et ve YGS çalışmalarına başla. Eksik olduğun derslere ağırlık ver. Başarırsın. Sevgiler.

bora dedi ki...

Sevgili Ferhat,
Geometrinin sıfır olmasını fırsata çevirebilirsin. Burada yapacağın her bir net seni yukarılara taşır. Öğretmenlerinden verim alamamış olabilirsin ama bu bir mazeret değil. Hukuk isteyen bir öğrenci hiç okula gitmese bile sorumluluğu alıp, kendi başına başarabilme iradesini göstermeli. Mat 2 için de olayı ezbere bağlama lütfen. Konuları detayıyla anlamaya çalış ve çok soru çöz. Soru çöze çöze bilgiler kafamıza yerleşiyor, ezber olmaktan tamamen çıkıyor. TM öğrencisi olduğun için yaşadığın zorlukları anlayabiliyorum ama pes etme sakın. Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

merhaba sızın önerılerınızı beklıyorum gercekten lıseye basladıgımdan berı piskolojım bozuldu onceden notlarım hep 100 du sımdı 70 alsam dua ediyorum ankarada hacı ömer tarman anadolu lısesıne gidıyorum 470le girmistim simdi ödtü yada itü mimarlık istıyorum ama bir turlru ders calısamıyorum lutfen yardım edın

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben 11.sınıf fen lisesi ögrencisiyim malum 2. Döneme yeni başladık ilk dönemden biraz eksiklerim var ve ygs ye baslamadim bile. Çok detaylı konu tekrarı yapıyorum (dershaneye gitmiyorum) youtubdan video dinleyip konu anlatimli kitaptanda calisip oyle testlerimi cozuyorum sizce yanlis mi ? Bayagi testim birikmis durumda denemelerde yetistiremiyorum cok yavasim mat fen ve turkce anca yetisiyor sosyale bakamiyorum bile cok yavasim.sizce ne yapmaliyim ygsye ufaktan baslasam mi baslamasam 11 i bitirip yazin mi ygs yapsam her hoca bisey diyor kafam karisik yardim ederseniz sevinirim tesekkurler

bora dedi ki...

Öğrenci kardeşim, hakkında bu kadar az bilgiyle sana faydalı bir yorum yapmam zor. Derslerindeki düşüş seni bu kadar etkilememeli ama psikolojini bozacak derecede etkilendiysen, profesyonel destek almanı öneririm. Öncelikle durumunu ailenle ve rehberlik öğretmeninle görüş. Sevgiler.

bora dedi ki...

Sevgili Berat,
Çalışma metodun sonuçlarına olumlu yansıyorsa yanlış diyemeyiz. Bunu görmek için kendini ara ara test etmen gerekir. Eğer testlerde yavaş kalıyorsan, hızlanmanın en iyi yolu çok soru çözmektir. Son olarak YGS'ye başlamalısın. 11'i mi çalışayım, yoksa YGS'ye mi hazırlanayım diye bir seçim yok. İkisini de yapmalısın. Büyük hedeflere ulaşmak için çok çalışmak gerekir.
Başarılar dilerim.

Aysun dedi ki...

Merhabalar, ben mezunum ve tıp istiyorum, YGS sınavım çok kötü geçti ve tıpta istikrarlı olduğum için şimdiden tekrar YGSye hazırlanıyorum. Genel denemelerimde tr 25, mat 15-20 arası fen 25 sosyale zamanım yetmiyor, benim süre sıkıntım var, denemelerde ilk önce tr sonra fen ve mat çözüyorum. Mat çok soru çözmeme rağmen denemelerde 1 saat 15 20 dk falan üstünde duruyorum yapabildiğim 15 20 arası net, ve bu beni çok sinir ediyor, zamanımı daha iyi nasıl değerlendirebilirim lütfen yardımcı olun önerilerinize çok ihtiyacım var

bora dedi ki...

Merhaba Aysun,
Eğer bu seneden ümidini kestiysen ve gelecek seneye hazırlanacaksan bence test çözme sıralamanı şimdiden değiştirmelisin. Tıp isteyen bir öğrenci sınava kendisine en çok katkı sağlayacak olan matematik ve fen testleriyle başlamalı. Bunun dışında hem hızlanmak, hem de netlerini artırabilmek için daha fazla çalışman gerekir. Demek ki mevcut çalışma tempon hedefin için yeterli olmuyor.
Başarılar dilerim.

sirin dedi ki...

merhabalar öncelikle ben izmir fen lisesi öğrencisiyim ve 12. sınıfa geçtim. ygs için önümüzde çok uzun ve bir çok şeyi halledebileceğim büyük bir zaman var. Bu postun altına yazmamın nedeni ise süre konusunda gerçekten büyük sıkıntılar yaşıyor olmam. şöyle ki denemelerde ancak türkçe ve matematiği bitirebiliyorum.eğerzamanım kasa kalan bölümlerden de netlerim olacak.ancak tüm dikkatimle de çözsem bile hiç bir şekilde yetişmiyor denemelerim. malum zaman sıkıntısı olmayan teog sınavı öğrencileriyiz biz zaten 8. sınıfa kadar ödev haricinde test çözen biri değildim liseye geçince de sadece yazılı odaklı çalışmalar sonucu konuları çalışınca yapabilsem bile olağandışı yavaşlığımdan dolayı bunu kağıda dökemiyorum. çevrem benden çok büyük başarılar bekliyor yazılı sınavlarda zaman sıkıntısı olmadığı için sınav akşamından her şeyi ezberleyerek sınavlara girdim ve okul notlarım çok iyi ancak o akşamdan sonra hiç tekrar etmediğim için tüm bilgileri unutuyordum üç yıldır bu şekilde gelişti ve malesef elimde yavaş çözebildiğim bir matematikten başka bir şey yok keşke böyle yapmasaydım çok pişmanım ancak şu andan sonra kendimi hızlandırmak ve konu eksiklerimi kapatmak için en hızlı ne yapabilirim ve minimum ne kadar sürede tam bir ys denemesi çözebilecek hıza ulaşırım? cevaplarsanız çok sevinirim .

bora dedi ki...

Merhaba kardeşim,
Çok iyi bir okulda okuyorsun. Başarma potansiyelin olduğu ortada. Ancak okul derslerine hazırlık ile sınav hazırlığı arasında çok fark olduğunu da bilmek gerekir.

Öncelikle pişmanlıklarını bırakarak başlayabilirsin. Çünkü önünde uzun bir sene var ve bu sürede çok şeyi olumlu yönde değiştirebilirsin.

Hızlanma konusunda yapabileceklerini yazıda özetlemeye çalıştım. Özellikle bol pratik yapmanı öneriyorum. Çok soru çözmeden ve konuları sıkça tekrar etmeden olmaz. Zaman konusunda ne zaman istenilen seviyeye gelebileceğini söyleyemem ama 1 yılın doğru kullanıldığında gelişim açısından oldukça uzun bir süre olduğunu söyleyebilirim.

Başarılar.

Unknown dedi ki...

Merhaba , ben besiktas Sakıp sabanci Anadolu lisesi öğrencisiyim 482 puanla bu okula girdim. ve bu sene 12.sinifa geçtim.öncelikle geçen sene girdiğim ygs sınavlarında hem ciddi bir şekilde süre sıkıntısı yaşıyordum hem de doğru sayım az oluyordu.ki hem süre kaybıni hem de az doğru sayısını konuları hatırlamamam a bagliyordum. Yaz geçti ve ağustos itibariyle artık dersane ve çalışmalara başladım ve bugün 1 ay boyunca sadece gördüğümüz konulardan 30 mat 20 Geo 20 bio 20 fizik 20 kimya sorusu olan 120 dakika lik bir sınav olduk ve ben yine yetiştiremedim matematik son 3 soru kaldığında 50 dakika geçmişti bile bende geometri den ilk bakışta yapabildiklerimi yapıp fen e büyük bir panikle geçtim aslında geri dönüp bakamadigim ve boş olan sorulari yapmaktı amacım ama fen i bile ucu ucuna ancak bitirebildim.aynı zamanda babam geçen seneden beri girdiğim her sınav sonrası yetistiremedigim için saatlerce konuşup ( sana sınav da ek süre mi vericekler sanıyorsun ) moralim i daha çok bozuyor.ve ne desem anlamıyor. Nasıl hizlanabilirim özellikle matematikte ve süreyi nasıl yetistirebilirim ? Ve bu sıkıntım normal mi yoksa cook kötü bir durum ve düzelmesi zor mu yardimci olursaniz çok sevinirim .

bora dedi ki...

Merhaba sevgili kardeşim,
Öncelikle söylenenlere takılıp moralini bozma. Ailen de senin iyiliğini ister. Kendini en iyi sen tanırsın. Söylenenleri süzgecinden geçirip faydalı yorumları almaya çalış ama moral bozacak bir şey yok.
Sınavı yetiştiremeyen tabii ki sadece sen değilsin ama bu üstüne gitmen gereken bir durum. Bunu dert etmen çok olumlu. Sınavı yetiştirememenin birçok sebebi olabilir ama konuları hatırlayamadığını düşünüyorsan büyük olasılıkla yeterince çalışmıyorsun demektir. Çok tekrar yapman gerekir. Tekrarları bol soru çözerek pekiştirmen gerekir. Her konuyu 1 gün, 1 hafta ve 1 ay arayla tekrar edersen öğrendiklerin kalıcı hale gelir. Tekrarları soru çözerek de yapabilirsin. Takıldığın yerlerde konuya dönüp tekrar çalışırsın.
Canını sıkma, çalışmaya bak. Başaracağına inanıyorum.

Sion dedi ki...

Merhaba. Size bir sey danismak istiyorum. Sayisal ogrencisiyim. Konularim eksik. Nasil bir calisma plani yapmaliyim. Dershaneye gitmiyorum. Ayrica ygs de turkce icin ne oneriyorsunuz? Oradaki sorulari takilmadan cozmek icin ne yapmam gerekiyor? Ayrica ygs ye kadar konularim duzenli bir calismayla yetisir mi? Cevabinizi bekliyorum. Tesekkurler

Sion dedi ki...

Su an calismaya basladam ygs de konularim yetisir mi? Nasil calismaliyim. Temelim az da olsa var. Yardimci olun lutfen. Tesekkurler

bora dedi ki...

Merhaba. “Yetişir mi?”ye cevap verebilmem için şu anki seviyeni ve hedefini bilmem lazım. Ama sınava kadar çok ciddi yol katedilebileceğini söyleyebilirim. Programını her günü ikiye bölerek yapmaya çalış. İlk yarısını konu çalışmaya, ikinci yarısını soru çözmeye ayır. Her gün farklı ders çalışmaktansa, birkaç gün üst üste aynı derse çalışmak daha verimli olabilir.
Başarılar.

Tm dedi ki...

Merhaba. Ben 12. Sınıf TM öğrencisiyim .Bildiğiniz gibi bu sene sınav sistemini allak bullak ettiler neyle hangi konudan kaç soruyla karşılaşacağımız bilmiyoruz ve bu bizi iyice geriyor.Bugun dershanede yeni sisteme göre deneme sınavı olduk ilk periyot 90 dk Türkçe matematikti . Mat yetişmedi 7 soru isaretliyebildim Türkçe çok zaman yedi. İkinci sınavda da ise mat gerçekten çok zordu 10 soru isaretliyebildim . Bir TM öğrencisi olarak 9 Eylül psikoloji istiyorum ama matematik beni bitiriyor gerçekten çok moralimi bozuyor eve geldim ağladım şans eseri yöntemler araştırırken sizin blogunuza denk geldim . Lütfen bana tavsiyede bulunurmusunuz

bora dedi ki...

Merhaba kardeşim,
Sınavın zor olması ya da günlük fiziksel ve mental sağlık sorunlarını saymazsak deneme sınavında istediğin sonucu alamamış olman sınava yeterince hazırlanmadığını gösterir. Dolayısıyla yapman gereken sonuç odaklı çalışmak.
Önce kendine güven, hedefine odaklan. Ağlamanın, karalar bağlamanın sana kazandıracağı hiçbir şey yok. Bahane üretmeden ve ertelemeden daha da iştahlı bir şekilde çalışmaya başla. Başarmaman için bir neden yok. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 12.sınıf sayısal öğrencisiyim.İyi bir lisede okuyorum.Yani hedefim yüksek.Size bir şey danışmak istiyorum.Denemelerde türkçe 40 dk civarında biterken matematik bazen 1 saat bazen daha fazla süre alabiliyor.Matematikten de çok soru çözdüğüm halde bu sıkıntıyı aşamıyorum.Matematik çok zaman aldığından sosyal çözmek için bu sefer de feni hızlı çözüyorum ve bu da fen netimin düşmesine sebep oluyor.Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz?Şimdiden teşekkürler.

bora dedi ki...

Merhaba Umut,
Her ne kadar matematik için ayırdığın süre fazla olsa da çok karamsar bir durum yok. Matematik için ayırdığın süreyi 55 dakikaya çekebilirsen, diğer bölümlerde yapacağın tempoyla durumu düzeltebilirsin. Ama tabii ki tüm testlerde yavaş kalmak normal değil. Sadece çok soru çözerek değil, aynı zamanda yazımda belirttiğim konulara da dikkat ederek ve konsantrasyonunu yükselterek daha iyi sonuçlar alabileceğini düşünüyorum. Önündeki ilk deneme sınavına olumlu düşüncelerle ve tamamen kendini vererek gir. Bakalım sonuçlar nasıl olacak?
Başarılar.

Unknown dedi ki...

Selamunaleyküm.Normal Anadolu lisesi(380 puan) 12.sınıf öğrencisiyim.10.sınıfa kadar okul sınavları için çalıştım bu nedenle bilgiler kalıcı olmadı.Test nedir görmedim anca matematik hocam test dağıttında testle karşı karşıya kalıyordum.11.sınıfa geldiğimde kafa dank etti. Az çok test çözdüm biyolojide 4 kitap bitirdim sistemlerden. Paragraf çözmeye bu dönemde başladım bu arada şunu da belirteyim kitap geçmişte fazla okumadım 2 elin parmağını geçmez.
Yaz olduğunda ise (netim 50)matematik ve biyoloji odaklı gittim hedefim askeri pilot olmakdı ama o zaman tabi temmuz 2017 yazı tıp hevesi başladı gü de 10 saat çalıştığım 12 saati de gördüm ort 8-9 du matematik videolarla baya bir hallettim ama maalesef problemleri halledemedim 12.sınıfta hallederim siye fiziktende iptik dalgalar cb kaldı kimya ygs çoğuna bakamadım biyoloji ygs nin %70 bitirdim. Ama kitap bitiremedim test çizme alışkanlığım yoktu.paragraf yazın düzenli çözdüm 4 kitap okudum. 12. Si nif başladığında ( sunuda belirteyim ben ömrüm hayatımda kagıda program yapip calismadim kafamda belirlerim oyle calisirim)ilk 1 ay sorun yoktu okul sınavları başlayınca sı**ya başladım. Dağıldım hevesim kaçtı tıp kazanamam diye(2017 kasımı).
Netim kasım ayında 60 ha bu arada siste.de değişti bu beni fazla etkilemedi ama kafama şunu takmıştım netim artmıyordur. Ben bunu hak etmedim çok zamanımı heba ettim. Neyse 15 tatil geldi hatta şuan 1 şubat 3 gün sonra tatil bitecek ve umduğum gibi hiç geçmedi son kale son bir umut dedim nedense olmad. Geometri bitmedi problemler bitmedi dosyalı yakistiramiyorum matematikte hızlanmam gerek türkçeyi 55 60 dakikada bitiyor fen 20 soru 25 dakikada bitiyor ama sosyalist ıyi yapıyorum 20 soruyu baktığımda ort 20 dakika gidiyor. Türkçe ve problemler sıkıntılı zamanı çok yiyor. Size şunu soracağım umarım okuyup derdime derman bulursun. Ben bu kadar çok uğraşıyorum hedefim ilk 20k ama olmuyor. Gunluk ort 5-6 saat
Çalışıyorum ve dershaneye gitmiyorum.Aylardan Şubat haziranın 22 sınav var. Bu eksikler nasıl kapanacak ne yaptıysam olmadı. Matematikten test çözeyim diyorum 2 teste 2 saat gidiyor türeysen. Biraz karmaşık ve uzun yazı oldu umarım anlamışsındır şimdide tessekkurler.

bora dedi ki...

As Berat,
Dediğin gibi biraz karışık oldu. Azmin çok güzel. Hedefin olması da çok güzel. Ama paldır küldür çalışmak yerine biraz daha sistemli ilerlesen daha başarılı olabilirsin diye düşünüyorum.
Genelde ne kadar çalıştığını saat olarak söylemişsin ama aslında konu bazlı çalışman daha sağlıklı olur. Örneğin “bugün logaritma çalışacağım ve en az 5 test çözeceğim” gibi. Günün sonunda da durumunu ölçmen gerekir. Eğer çalıştığında netin artmıyorsa yeterli ve doğru çalışmadın demektir.
Karamsarlığa gerek yok. Sonuç odaklı olmaya çalış. Bu sene tıp kazanabilir misin bilmiyorum ama gelişme göstereceğin kesin. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,ortaokulda çok başarılı öğrenciydim fakat yaşadığım bazı ailevi sorunlardan etkilendim son 2 sene ve bir düşüş yaşadım yinede gittiğim lise yaşadığım şehrin en iyi 2.lisesi çok iyi
mezunlar çıkıyor şu an lise sonum kendime olan inancimda düsmüs durumda ama bir his var içimde sanki istesem toparlanacak gücüm var gibi eski halime geri dönmek ve özgüvenimi geri kazanmak istiyorum aslında .Üniversite sınavına az kaldı kezuna kalırmıyım onuda bilmiyorum :) konu eksiklerim var hala . Tavsiyeler de bulunabilir miniz birinin benle konusmasına ihtiyacım var sizin gibi tecrubeli birinin

bora dedi ki...

Merhaba kardeşim,
Olumlu ya da olumsuz, geçmişte takılıp kalmamak lazım. Ortaokulda çok başarılı olman ya da son dönemlerde düşüşte olman artık geride kalmalı ve önüne bakmalısın. Sana verebileceğim en önemli tavsiye mezuna kalmayı düşünmemen. Çünkü daha sınav geçmedi. Sınava bir gün bile kalmış olsa öncelikle bu seneki sınavda “en iyisini nasıl yapabilirim?” diye çabalamalısın. Mezuna kalmayı ancak sınav geçtikten sonra düşünebilirsin.
Başarılar dilerim.