9 Mayıs 2014 Cuma

Testlere Göre Ortalama Netler

ÖSYM'nin 2013 yılı verileri, son sınıfta okuyan öğrencilerle, daha önce mezun olup sınava ikinci veya sonraki girişi olan lise mezunlarının LYS sonuçları arasında ortalama net bakımından yabancı dil testleri hariç bariz bir fark olmadığını ortaya koyuyor. Mezun adayların başarı ortalaması sadece Tarih ve Coğrafya-2 testlerinde daha iyiyken, özellikle yabancı dil testlerinde son sınıf öğrencilerinin mezunlara göre çok daha başarılı olduğu görülüyor. Sınava ikinci ya da daha sonra girenlerin sınava en az 1 yıl fazla hazırlanma şansı olduğundan ortalama netlerin artması beklense de, bu dönemlerin en başarılı öğrencileri önceki yıllarda üniversitelere yerleştiğinden ortalamalarda düşüş oluyor. Sonuçlar gösteriyor ki bu iki etki birbirini yaklaşık olarak örtüyor ve ortaya birbirine oldukça yakın sonuçlar çıkıyor.

TestSoru SayısıSon SınıfMezun 
Matematik
50
12,88
11,68
Geometri
30
4,54
3,70
Fizik
30
7,15
5,58
Kimya
30
11,21
8,89
Biyoloji
30
11,90
9,97
Türk Dili ve Ed.
56
23,52
22,92
Coğrafya-1
24
9,34
5,86
Tarih
44
13,84
15,05
Coğrafya-2
14
4,68
4,87
Felsefe
32
7,96
7,81
Almanca
80
40,69
19,23
Fransızca
80
45,45
20,98
İngilizce
80
28,08
20,60

* Görüldüğü gibi yabancı dil testleri hariç diğer testlerdeki en yüksek başarı ortalaması Türkçe testinde ortaya çıkıyor. Türkçe testi, sınava giren tüm adayların iyi ya da kötü yapabildiği bir bölüm. Bu nedenle, sınavınızın başarılı olduğundan söz edebilmeniz için Türkçe testinin yanında mutlaka diğer branşlarda da kayda değer netlere ulaşmanız gerekir. Bu tablodan Geometri testindeki başarının, özellikle sınava MF puanıyla giren adaylara ne kadar avantaj sağlayacağını kolayca görebilirsiniz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

öncelikle söylemem gereken şey yazdığınız her şey için tekrardan teşekkür etmek.Hatırlar mısınız bilmiyorum 'sınavda zamanı iyi kullanmak adlı yazınıza ilk yorumu atmıştım,bornova anadolu lisesine dereceyle girdim ve gel gelelim ygsden 30bin gibi beni acayip sarsan bi sonuçla çıktım.Ailemi sarsmayı bırak direk yıktı zaten.Ama hala umutluyum yüreğimdeki azimde bitmiş değil.çalışıyorum ama bana hep azmış gibi geliyor,yeterli değilmiş gibi.Sizden istediğim taktik ,yol yöntem söylemeniz napıyım şu an tam programım falan yok bodozlama çalışıyorum.Şu sene tıp kazanıp kendimi kurtarmam lazım.Umarım vakit ayırabilirsiniz her şey için sonsuz teşekürler.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Öncelikle YGS sonucun hedeflerinin uzağında kalmış olabilir ama inan ki sonucun aileni sandığın şekilde sarsmamıştır. Onlar, senin daha başarılı ve daha mutlu olmanı istediklerinden belki biraz üzülmüşlerdir. Lütfen omuzlarında bu kadar yük hissetme.
Ben de üniversiteye 1998 yılında çift sınavlı sistemle (o zamanki isimleriyle ÖSS-ÖYS) girdim. Birinci sınav bilgiden ziyade yorumlama becerilerini ölçen bir sınav olduğu için çalışmalarının karşılığını alacağın sınav ikinci aşamadır. Ben ve Boğaziçi'nde birlikte okuduğum birçok arkadaşımın ikinci sınav sonucu ilkinden daha iyiydi. Bu yüzden, moralini bozma.
Ayrıca, hangi bölüme yerleşeceğini belirleyecek asıl sınav LYS olduğu için geçmişi bırakıp, dikkatini bu aşamaya vermeni tavsiye ederim.
Sınava az bir süre kaldığı için mutlaka yapman gereken son 5 yılda çıkmış tüm soruları çözmüş olduğundan emin olman, hiç bilmediğin bir konu varsa ona çalışman ve sınavlarda en çok hata yaptığını düşündüğün bölümlerden bolca soru çözmen olur. Ama çözeceğin hiçbir soru, sınava moralli girmenden daha değerli olmayacaktır. Kalan süreç içerisinde hiçbir şeyin keyfini kaçırmasına izin verme. Yani "he" de geç.
Başarılar diler, gözlerinden öperim.