12 Ekim 2012 Cuma

Günde Kaç Soru Çözmeli?

Öğrencilik yıllarımda etrafımda hep duyardım: Filancı dershanede herkese günde 500 soru çözdürüyorlarmış, filancı öğrenci günde 1000 soru çözmezse gözüne uyku girmiyormuş, filancının rekoru 2000'miş, filancının filancısı kalemsiz silgisiz 2500 soru çözmüş..

Peşin söyleyeyim: Ben hayatımda hiçbir gün 500 soru çözmedim. 500 soru çözmek normal değildir, iyi de değildir. Eğer sırf çok çözmüş olmak için hep bildiğiniz kolay soruları çözüyorsanız zaten pek bir faydası olmaz. Bir günde en fazla olsun olsun 300 soru çözmüşümdür. O da ya birdir ya iki. Genelde günde 100 soru, çok tempolu çalışıyorsam 150 soru çözerdim. Hiç soru çözmediğim günler de olurdu. Bu konuda saplantılı olmaya gerek yok ama belli bir disipline gerek var.

Eğer üniversite sınavına hazırlanıyorsanız tek nihai amaç vardır, o da sınavda en yüksek puana ulaşmak. Dolayısıyla bütün çalışmalarınızı, programlarınızı bu amaca göre belirlemeniz gerekir. Bu hedef doğrultusunda önce sağlık; sonrasında da bazen konu çalışmak, bazen soru çözmek, bazen motivasyon, bazen rehberlik, bazen de dinlenme gerekir. Sadece konu çalışarak başarılı olunamayacağı gibi, sadece soru çözerek de başarılı olmak mümkün değildir. Soru çözmeye geçmeden önce konuyu yeterince çalışmış olmak gerekir. Konuyu çalıştıktan sonra istediğiniz kadar çok soru çözebilirsiniz.

Programınızı yaparken, sadece soru adedine odaklanırsanız yeterli gelişimi gösteremezsiniz. Eksik olduğunuz konulara çalışmak için de mutlaka zaman ayırmalısınız. Ayrıca, soru çözerken salt soru sayısına bakmak da yanıltıcı olabilir. Çözdüğünüz soruların niceliği kadar niteliği de önemlidir. Her konunun ilk testlerini çözer, daha zor testlerine bakmazsanız yine gelişiminiz sınırlı kalır.

Diyelim bir günde 100 soru çözmeyi planlıyorsunuz. Fazla dağılmamak adına her gün için bir ana ders belirlemekte fayda vardır. Ama tüm gün aynı dersi çalışmak da sıkıcı olacaktır. Benim önerim şöyle: Farzedelim ki 20 soruluk 5 test çözerek 100 soruyu tamamlamayı planladınız. Bugünkü ana dersiniz Fizik olsun. Tek bir konu çalışın. Örneğin Ağırlık Merkezi. Bu konuyla ilgili seviyesi giderek zorlaşan basit, orta ve zor olmak üzere 3 test çözün. 60 soru oldu. 1 testi o hafta içerisinde çalıştığınız bir konuyu tekrar etmek için çözün. Örneğin 3 gün önce Geometri'de Kenarortay çalışmıştınız. O konudan zor bir test çözün. Son olarak da tüm dersleri içeren ve bütün olarak çözdüğünüz genel bir soru bankası içinden canınızın istediği herhangi bir dersin testini çözün. Hem sıkılmamış, hem kendinizi verimli şekilde geliştirmiş olursunuz.

241 yorum:

1 – 200 / 241   Yeni›   En yeni»
Adsız dedi ki...

Sağol canım benim... ;)

Unknown dedi ki...

Soruları hızlı çözebilmek için çok fazla soru çözmemiz gerekir değil mi? Bu yüzden günde en azından 100 soru çözmelimiyiz? Yoksa son sınıfta çok deneme çözersek yetiştirme sorunu olmaz mı?

bora dedi ki...

Evet, özellikle matematik, geometri ve fizikte çok fazla soru çözmemiz gerekir ama bunun kesin bir sayısı yok. Günde düzenli olarak 100 soru çözmek iyi bir performanstır diyebilirim.

Normal şartlarda kimse sınavı 1 saat erken bitiremez. Bitiriyorsa ya dahidir, ya da soruları hakkıyla çözmemiştir. Genelde ya yetiştiremezsiniz, ya da ucu ucuna yetiştirirsiniz. İyi şartlardaysa 5-10 dakika kala bitirirsiniz. Bu yüzden hiçbir zaman "çok iyiyim, artık soru çözmeme gerek kalmadı" deme lüksünüz olmaz.

Unknown dedi ki...

teşekkürler ^^

Unknown dedi ki...

haftasonu için ne yapmamızı önerirsiniz?

bora dedi ki...

Sevgili Esra,
Sorunu tam anlayamadım. Haftasonundan kastın seçimle ilgiliyse, oy kullanabilecek durumda olan herkese kendisi, toplumu ve ülkesi için; gençlerin sesini duyurmak için; onurlu bir yaşam için düşüncesini temsil ettiğine inandığı partiye gidip oy kullanmasını öneririm. Yok eğer haftasonundan kastın, genel olarak haftasonları ders anlamında ne yapmaksa; okul derslerinden çok üniversite sınavına yönelik çalışmayı önermek olur. Çünkü haftasonları kesintisiz ve konsantre çalışmak için daha geniş vakit bulabilirsiniz. Birkaç saat konu çalışma, birkaç saat soru çözme.. Birkaç saat de sosyalleşme.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

ygs ye çalışmayı ne zaman bitirip lys ye yoğunlaşmaliyiz

bora dedi ki...

Önemli bir soru. Ama aslında doğrusu "LYS'ye ne zaman ara verip YGS'ye yoğunlaşmalıyız?" olmalı. Çünkü LYS, sadece son dönemde çalışılabilecek bir sınav değildir. Bana göre şu anda hem LYS'ye (30%), hem YGS'ye (70%) çalışmak; YGS'ye 2 ay kala LYS'ye ara verip sadece YGS çalışmak doğru bir yaklaşım olur. YGS'den sonrası ise atletizmdeki 5.000 metre koşusunun son 500 metresi gibidir. Yorgun olsak bile tüm gücümüzü verip yarışı en iyi dereceyle bitirmeye çalışacağımız dönemdir.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Tabii ki her öğrenci kendisini iyi hissedeceği yolu izlemeli ama ben tam tersini düşünüyorum. Ocak'tan sonra LYS'yi yavaşlatıp YGS'ye çalışmayı öneriyorum. YGS yaklaştıkça LYS'ye çalışmak, psikolojik olarak da zor olur. Bu yüzden LYS'de çok eksiğin varsa Ocak ortasına kadar yüklen, sonra YGS'ye odaklan.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bora dedi ki...

Merhaba Ayşe, sorunu doğru anladıysam sınava kadar dershanelerde girilen 20 deneme sınavı bence fazla olur. Bence bir dershaneye kayıt yaptır, evde çözdüklerinle yeterli sayıya ulaşırsın. Sınava yakın haftada 2-3 deneme çözebilirsin. Başarılar.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ersin dedi ki...

ben ygs ye hazırlnıyorum eit egırlık günde en az kaç soru yeter li sizce düzenli her gün denemeye girsem 250 çözsem yeterlimi

bora dedi ki...

Sadece niceliğe değil, niteliğe de bakmak gerekir. Soru sayısına takılma. Eksik konulardan çözmek, çok çözmekten daha önemli. Hedef öğrenmek, pekiştirmek olmalı. Ama genel olarak günde 250 soru oldukça iyi bir sayı.

Unknown dedi ki...

Merhaba, bende 12. Sinif sayisal ogrencisiyim . Ama son iki ay kala ne yapmam gerektigi konusunda cok kararsizim. Bol bol soru mu cozmeliyim yoksa konu calismasi mi yapmaliyim ? Sen nasil calismistin? Netlerimi iki ayda ne kadar arttirabilirim?

Hazal sysl dedi ki...

Merhaba, ben 10. Sınıf öğrencisiyim, günde en az 100 soru çözüyorum ama genelde 200 oluyor. Ama denemelerde 120 soruda 85 doğrunun üstüne çıkamıyorum. Ne yapmam lazııım? ��

bora dedi ki...

Sevgili Hazal, günde 100 ya da 200 soru çözmek, çok yüksek net çıkarman için tek başına yeterli değildir. Çözdüğün soruların dağılımına ve zorluk derecesine de dikkat etmen gerekir. Hep kolay sorular çözerek ya da bildiğin konular üstünde durarak istediğin seviyeye gelemezsin. Bir de soru çözme stilin de önemli. Özümseyerek mi çözüyorsun? Yani, bir soruyu işaretlerken emin olmadığında biraz atıyor musun, yoksa emin olarak mı işaretliyorsun? Ya da yapamadığın sorunun doğru cevabına bakıp geçiyor musun, yoksa derinine inip, benzer soru tekrar çıkarsa mutlaka yaparım diyebiliyor musun? Soru çözümüne çok takılıp kalma, gerekirse daha az çöz ama konuları özümsediğinden emin ol. Ayrıca 10. sınıftasın, strese girmek için çok erken. Ben toparlayacağına ve çok daha iyiye gideceğine inanıyorum. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben 11.sınıf öğrencisiyim çalışmaya yeni başladım ve daha bi çalşma programık yok 100 soru çözücem falan diye. Hukuk istiyorum ve puanları da 420 üstü. Günde ne kadar çalışırsam bu puana yaklaşabilirim?

bora dedi ki...

Merhaba Hazal,
11. sınıftaysan, çalışmaya yeni başlıyorsan ve Hukuk istiyorsan hemen başlamalı ve çalışabileceğinin maksimumunu çalışmalısın. "Günde şu kadar saat çalıştım, benim için yeter" deme lüksün olamaz. Soru sayısı olarak soruyorsan günlük en az 150 çözmeni öneririm. Ama çalışmaya yeni başlıyorsan öncelikle konulara yüklenmen gerektiğini de unutma. Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim

ersin dedi ki...

ben bi şey soracam konularım bitti şimdi 40 gün kaldı sınava elimde 8 soru bankası var şimdi bunları bitirmeyi planlıyorum hemen bende günlük deneme çözecem benim için ne kadar kaç denemem çözmem yeterli yardımcı olabilirmisiniz son 40 gün günde ka deneme çözmem lazım ??*?

bora dedi ki...

Sevgili Ersin,
Ben her gün deneme çözülmesine karşıyım. Bana göre konular bitirilmiş olsa bile üst üste 2 gün deneme çözülmemeli. Gün aşırı çözmeni ama her denemeyi gerçek sınava giriyormuş gibi tam motivasyonla yapmanı öneririm. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Merhaba hayirli gunler olsun insallah hergun 2 3 saatimi ygs ye ayiriyorum turkce sosyal gibi konulardan sorular cozuyorum bir yayinciliga bgli kalmiyorum hep farkli farkli oluyor bu sizce yeterli mi yoksa konularin da ustunde durmalimiyim

bora dedi ki...

Sevgili Oğuz, hedefin yüksekse yeterli olmayabilir. Ben son haftaya kadar bir yandan konu çalışmaya devam etmiştim. Hele ki sosyal derslerde "konular tamamen bitti" demek pek mümkün değil. Başarılar.

Unknown dedi ki...

merhaba ben 11. sinif ogrencisiyim ve ygsye yavas yavas baslamak istiyorum ama 11. sinif konuları zaten çok yoğun olduğu icin vakit bulamıyorum ne yapmaliyim? Birde gunde kac soru çözmem gerekir tıp istiyorum.Ve şöyle bir sorunum var ben cok yavas soru çözüyorum mesela bir konu varsa onun videolarını dinliyorum konuyu çalışıyorum sonra test çözmeye geliyor 9/10 saat calissam bile 30-40 soru anca cozuyorum bir soruda takıldım diyelim aksama kadar onu çözmeye çalışıyorum bu da bana aşırı vakit kaybettiriyor.Sizce ne yapmaliyim??

ersin dedi ki...

Bizim cvbimiž yok herhal de

bora dedi ki...

Sevgili Özlem, tıp istiyorsan yavaş yavaş değil, hızlıca başlaman gerekir. Bir soruya saatlerce takılıp kalma. Hatta 10 dakikadan fazla uğraşma. Yapamadığın soruyu okulda, dershanede hocalarına sor ya da twitter'da @liseozelders adresinden bana sor. Ben hayatımda bir soruyla en fazla 45 dakika uğraştım. O da ÖYS'de 80'li yıllarda çıkmış bir soru olduğu için. Sonradan öğrendim ki o soru, sınav tarihinde en az doğru cevaplanmış soruymuş. 9 saatte 30 soru gerçekten az. Eğer sorularda çok zorlanıyorsan daha kolay testlerden başla. Seviyeyi sonra yükselt. Başarılar.

Unknown dedi ki...

sagolun hocam cok tesekkurler.

ersin dedi ki...

hocam özür dilerim öyle demek istemedim ben yani en azında sizin tavsiyenizle çalışmak için cevab bekledim yani yazdıgım en son soruda cevaba bi şey yazmayınca bende nasıl devam etmem gerekiyor diye sorunun cvabını sizden almak istedim ilk soruda yazdıgınız cevabla devam edecem hocam siz benim kusuruma bakmayın çok özür dilerim sizden herşey için allah razı olsun hocam

bora dedi ki...

Ersin,
Merhaba. Tabiki bunun kesin ve tek bir metodu yok. Öğrenciden öğrenciye de değişebilir ama ben sana kendi tecrübemden yola çıkarak tavsiyelerde bulunuyorum. Verimli çalışmak için konuları öğrenmeden, test çözemez; test çözmeden, deneme yapamazsın. Konulara yeterince hakimsen ancak bu durumda deneme çözmeye başlayabilirsin. Sınava az bir süre kaldı. Bu nedenle konu eksiğin yoksa öncelikle son 5 yılın tüm sınavlarını çözdüğünden emin ol. Hatta mümkünse 2000'li yılların tüm sınavlarını çözmeye çalış. Bunları yaptıysan kendi denemelerinden devam et. Günaşırı çözmeni öneririm. Kalan vakitlerinde eksiklerini tespit edip senin için en önemli derslerden konu tekrarı yaparak ya da eksik konularından test çözerek zamanını verimli kullanabilirsin. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Ben günde 500-600 arası çözüyorum. Çok fazla kitap bitirdim bir sürü soru tipi gördüm netlerim arttı. Konu da bakıyorum ama sadece hafta sonu. Genellikle kaliteli ve zor yayınların kitaplarını almaya dikkat ediyorum. Şimdi ben çok soru çözmekle hata mi yapıyorum ?

bora dedi ki...

Günde 500-600 soru çözmen azim açısından çok güzel. Takdir ediyorum ama bu kadar çok soru çözüp üstüne de konu çalışmaya vakit buluyorsan bazı endişelerim var:
Birincisi soruların hakkını vererek çözebiliyor musun? Yani, hızlıca yapmış olmak için değil, öğrenmek için çözmelisin. Yapamadığın bir soru üzerinde düşünmelisin, benzeri çıktığında yapabileceğinden emin olmalısın, geçiştirmemelisin.
İkincisi çözdüğün testler ders ve konu olarak eksik olduğun alanlar mı? Bildiğin konular üzerinde aşırı soru çözerek çok hırpalama kendini. Eksiklerine odaklan.
Eğer bu konularla ilgili sıkıntın yoksa hata yapmış olmazsın. Çok çalışmaktan zarar gelmez. Sevgiler, başarılar.

Ersin, günde 3 deneme çok olur. Hakkını veremezsin.

ersin dedi ki...

hocam allah razı olsun çok teşekkürler hocam

Unknown dedi ki...

Merhaba, benim durumum biraz karisik üniversite 3te iken hastalığimdan dolayı bırakmak zorunda kaldım. İki buçuk ay kala çalışmaya başladım ve çok hızlı bir giriş yaptım netlerim 60 ve sınava kadar ne yapsam 70 e cikartabilirim netlerimi , şimdiden tesekkur ederim ..

bora dedi ki...

Merhaba Ayşenur,
Sadece net sayısına bakma. Sınava hangi alandan giriyorsan o bölümle ilgili soruların daha değerli olduğunu unutma. Ama derslerden bağımsız olarak kısa zamanda çalışarak netlerini en çok artırabileceğin derslerin sözelde coğrafya, sayısalda yalnız çalışıyorsan biyoloji, hocayla çalışıyorsan geometri olduğunu düşünüyorum. Bu derslerin kolay olduğu anlamında söylemiyorum. En çok net çıkarılan ders Türkçe ama zaten 60 netinin içinde Türkçe önemli bir yer tutuyordur diye tahmin ediyorum. Kalan vakitte konu çalış ve son yılların çıkmış sorularını mutlaka çöz.
Başarılar dilerim.

ali akyıl dedi ki...

ben henüz liseye bile gelmedim.yani ben ortaokul 7.sınıfım ve teogs sınavına hazırlanmaya çalışıyorum. bazen günde 200 soru cözdüğüm oluyo ama bazen. ve genellikle bir günde bir ders çalışıyorum mesela bugün fen yarın matematik öyle çalışıyorum. sizce doğrumu yanlışmı eğer yanlışsa nasıl doğru çalışmalıyım???? çünkü hedefim teogsda 2 yanlış çıkarmak..

bora dedi ki...

Güzel kardeşim,
Çalışma şeklin gayet güzel. Eksik olduğun konulara ağırlık ver. Başarılı olacağına inanıyorum. Yalnız, 2 yanlış yapabilen, full de çıkarabilir. Bu yüzden hedefin full çekmek olsun. Hedefini yüksek tut, 2 yanlış çıkarsa yine çok başarılısın. Gözlerinden öperim.

ali akyıl dedi ki...

çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun size söz veriyorum inşallah ya 2 yanlış ya da full çıkaracağım

Adsız dedi ki...

Hocam Ygs Ye Hzrlnyrm Günde 1 denen Cozuyorum fakat netim 33 nasıl 60 net yapabilirim konulari bitirdim tekrar ediyorum Olmuyor hocm nasıl clsma ile Basarabilirim Hocam ???!

Unknown dedi ki...

Merhaba bir sorum olucaktı ben günlük zorlayarak 100soruha anca çıkıyorum buda 3.5saatlik bir dilimde çözülüyor sayısalım çözdüklerimde mat-geo-bio-fizik ama 3.5saate okadar az olması yapamadıklarımın üstüne varmam kolayları zaten yapıyorum ama istediğim noktaya gelemedim daha çok konu var.bu arada 11.sınıfım yorumunuz nedir mimarlık istiyorum.son olarak kaç saatlik bir uyku yeterli olur

bora dedi ki...

Serkancım,
Birçok öğrencinin yaptığı gibi sen de netlerini 160 soru üzerinden hesaplıyorsun. Ama doğrusu her testin netlerine ayrı ayrı bakmaktır. Yani 33 netin tamamını Türkçe'den yapmakla, her bölümden 8'er soru yapmak çok farklı şeylerdir. Hızlıca 60 nete çıkmak istersen yapman gereken sana en basit gelen derslere yüklenmek olur ama bu seni hedefine ulaştırır mı emin değilim. Bu nedenle, şu anda düşük net yaptığın ama sınavda sana en çok puanı kazandıracak dersleri seç ve onlara yüklen. "Olmuyor" diye bir şey yok. Olana kadar çalışacağız. Bir anda olmayabilir ama netlerini adım adım 3'er, 5'er yükseltebilirsin. Başarılar dilerim.

Furkancım,
Eğer soruları yeni öğrendiğin konulardan çözüyorsan o kadar da yavaş sayılmazsın. Zamanla hızlanırsın. Çok çözmeye devam et. Kendini biraz zorla. Ayrıca "Sınavda Zamanı İyi Kullanmak" başlıklı yazımı oku. Uyku konusuna gelince, uzmanı değilim ama ideali 8 saat derler. Bence fazlası zarardır. 6 saatten az uyumak da zarardır. Mimarlığı kazanabilirsin. Uykundan kesmek yerine daha konsantre çalışmayı dene. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Ygsye 1 hafta kaldı günluk 2 deneme cozmelimiyim hocam

bora dedi ki...

Günde 2 fazla ve yorucu olur. Hakkıyla çöz, 1 tane çöz. Kalan vaktinde eksiklerinle ilgili tekrar yap. Başarılar.

Ece dedi ki...

Merhaba. Ben Galatasaray Hukuk yada Koç Hukuk istiyorum. Yani hedefler yüksek. Matematiğim çok iyi Allaha şükür. Ygs matematik konularının yarısından çoğu bitti ama tabi testlerini çözüyorum hala ygs mat bitmez. Anlayacağınız üzere TM öğrencisiyim. 11.sınıfım. Sizce çalışma şeklim nasıl olmalı yani ben kendime program yaptım ama yinede sizede danışmak istedim çünkü gerçekten bu üniversitelere girmeyi çok istiyorum. Birde sizce fen derslerine çalışmaya başlamalı mıyım yani en azından ders çalışırken haftada bir günümü kimyaya mı ayırsam yoksa önce kendi derslerimi bitirip yazın mı bakmalıyım yardımcı olursanız çok mutlu olurum. :)

bora dedi ki...

Sevgili Ece,
Yüksek hedeflerinin olması çok güzel. Program yaparken öncelikle şu ana kadar çalıştığınız konulardaki eksikleri kapatmaya odaklanmak lazım. Burada da sana en çok fayda sağlayacak olandan, en aza doğru önceliklendirme gerekir. Yani fen dersleri önceliğin değil ama diğer derslerde belli bir seviyeyi yakaladıysan haftada bir gün kimya da çalışabilirsin. 11. sınıfa kadar olan konulardan 1 ay sonra sınava girecek olsaydın neye çalışırdın? Bu sorunun cevabı program yapmanı kolaylaştıracaktır. Başarılar.

Bertug dedi ki...

Merhaba hocam. Ygs de 70 bin siralama yaptim. Lys nin bi kismi bitmisti ama son aylarda ygs ye odaklaninca bazi konulari unuttum. Bastan aliyorum, gunluk 3 dersten 100 er soru cozmek yani gunde 300 soru cozmek lys icin yeterli midir? Yoksa bilgi sinavi oldugu icin kendimi iyice zorlayip 500 e cikmali miyim? Hedefim ilk 25 bine girmek. Son olarak gunde sadece 1 dersten 3-4 konu bitirip ayni gun bol soru cozmek faydali olur mu?

enes erdoğan dedi ki...

Merhaba hocam. ben 290 puan alıp teymen olmak istiyorum onun icin günlük kac soru çözmem gerekiyor matematik hic yapamıyorum 10 net etsem matematikten gerisinden kac etmem gerekir 290 icin sizce ?

bora dedi ki...

Çalışma düzenin iyi Bertuğ. 70binden daha yukarılarda olman lazım. Sonuç odaklı çalış. Sadece çok çözmek değil, eksik olduğun yerlerden çözmek de önemli. Günde 300 soru çözüp vakit yaratabiliyorsan konu çalışmalısın. Konu eksiğin olmasa sıralaman bu kadar düşük olmazdı. Gayretini sürdür. Sevdiğin konulara değil, eksik olduğun konulara yoğunlaş. 25bine girmen gerçekçi bir hedef olabilir. Başarılar..

bora dedi ki...

Srvgili Enes,
10 neti özel dersle kolay yaparsın aslında. İlk çalışman gerekenler temel test teknikleri ve pratik işlemler. Puan hesaplama için internette bir sürü site var. Okul puanını bilmeden yorum yapamam. Umarım teğmenlik hayalin gerçek olur. Başarılar.

enes erdoğan dedi ki...

Hocam birsey daha soracaktım ygs 1 2 3 4 5 6 onlar ne demek oluyor onu anlamadımda mesela teymenlik 1 2 5 6 puan sistemiylemis soylermisiniz ?

bora dedi ki...

Enes, YGS1-2 sayısal, YGS5-6 eşit ağırlıklı. YGS 1'de mat 40%, fen 30% ağırlıklı, YGS 2'de tam tersi. YGS 5'te Türkçe 37%, mat 33%; YGS 6'da tam tersi.

enes erdogan dedi ki...

Teşekkür ederim hocam son olarak birşey daha
soracaktım lise 3 üm şimdi kaç paragraf sorusu cozmeliyim ? Her gün sıkıyor 40 soru cozuyorum paragraf sizce kaç yapmalıyım

AYŞEGÜL dedi ki...

Hocam merhaba ben şimdi diyaliz okuyorum 1 yılım kaldı bölümümden hiç memnun değilim tıp fakültesi kazanmak istiyorum ama nasıl olcak nereden başlıycam çalışmaya bilmiyorum matematik biyoloji ve ygs kimya da çok bi sorunum yok ama fizik yapamıyorum nerden nasıl başlıycamı bilmiyorum banada bi fikir verir misiniz😕

bora dedi ki...

Seviyene uygun konu anlatımlı kitap al. YGS konularından başla. Seneye gireceksin diye anlıyorum. Her gün en az 1 konu, 100 soru. Derinlemesine çalış. Yapamadığın her şeyi bir hocaya. sor. İmkanın varsa ders al. 15 günde açılırsın. Başarılar.

bora dedi ki...

Bence 40 paragraf çözmek yerine başka konulardan 75 tane çöz. Üstüne bolca kitap oku. Paragraf sorularıyla fark yaratmak kolay değil.

Unknown dedi ki...

Mrb hocam bn ozel uni. Hukuk okumak istiyorum ama sayisalim hic yok en fazla matematikten 7 fenden 5 yapabiliyorum turkceden 38 sosyaldende 31 yapabiliyorum sizce gunde hangi derslerden ve kacar soru cozmem gerekiyor ayrica dershaneye de gitmeden yapabilirmiyim matematikten ozel hoca tutmayi dusunuyorum

Unknown dedi ki...

Hocam bisey daha soracaktim haftada bir deneme cok mu az mi?

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Sayısal netlerinden anladığım kadarıyla senin şu aşamada test çözmeye değil, konu çalışmaya ihtiyacın var. Şimdilik çözümlü sorulardan başla. Haftada 1 denemenin yeterli olup olmadığı kaçıncı sınıfta olduğunla ilgili. Son sınıf ya da mezunsan az, 11. sınıfsan iyi, 9. ya da 10. sınıfsan çok. Başarılar.

Bulamadım dedi ki...

Ben 12 ye gectim.sayisalim gunluk 100 soru cozuyorum benim sorunum hedef belirleyemiyorum herkes amac koymadan olmaz diyor kafam cok karisik sadece siralama olarak 10 bin gibi bir hedef koymam yeterli mi

bora dedi ki...

10bine girmek bir hedef olamaz. O olsa olsa hedef için gerekli sınır olabilir. Doktor olmak bir hedef olabilir, Boğaziçi'nde okumak bir hedef olabilir. Olimpiyatlarda yüzmek de bir hedef olabilir. Belirleyeceğin hedefe göre neye ihtiyacın olduğuna bakarsın. Metalurji mühendisi olmak istiyorsan 10bin yeterli, Boğaziçi'nde mühendislik istersen yetersiz. Ne istediğine karar verirsen, hedefini bulman kolay olur. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hocam 12. Sinifa bu yil geçtim 9. Ve 10. Sinifi bos geçirdim 11. Sinifta bilinclendim ve düzenli calistim YGS calismaya ise bu yaz basladim diş hekimliği istiyorum ve su an günde 150 200 soru arasi cozuyor hergun olmasa da çoğunlukla bu sorularla beraber(cozdugum sorular genellikle orta duzeyde gur yayinlari gibi) konu calisiyorum bu calismam hedefime ulasmam için yeterli olurmu büyük endiselerim var şimdiden tesekkur ederim.

Gamze dedi ki...

Hocam ben 12 sınıfa geçtim hedefim fizyoterapist olmak matematik düzeyim orta günde 100-150 arası soru çözüyorum ve konu çalışıyorum ve bi programım yok sizce programımı nasıl yapabilirim ve yeterli olur mu bu çalışmam teşekkür ederim

Anıl dedi ki...

Hocam ben 9. Sınıfı bitirip yaz tatiline giriyorum. Bu süre içerisinde matematik, fizik , kimya ve fiziğe ağırlık vermeyi düşünüyorum ama günde kaç soru çözmem gerekir ?

Unknown dedi ki...

Merabalar adım Gizem 12.sınıfa yeni geçtim.Mf ögrencisiyim İTÜ endustri muhendisligi bolumunu istiyorum.Mf nin temel derslerini yapabiliyorum özelliklede matematik ve fizigi.Calismaya bu hafta basladim matematik ve turkce(paragraf) cozuyorum.Ygs matematigi 1-2 ay once hocamla bitirmistik simdide fdd'den bitirmeyi planliyorum sizce uygunmu plan?Birde kac soru cozebilirim yeterli olabilmesi icin simdiden tesekkurler.

bora dedi ki...

Sevgili Sabriye,
Çözdüğün soru sayısı az değil ama bunun yeterli olup olmadığını anlamak için kendini ölçmelisin. Farklı kaynaklardan 2-3 deneme çözüp netlerine bak. Doğru yolda olup olmadığınla ilgili fikir verecektir.
Başarılar.

bora dedi ki...

Programını eksik olduğun ve sana en çok katkı sağlayacak derslere yoğunlaşacak şekilde yapmalısın. Yeterli olup olmayacağını anlamak için kendini düzenli olarak ölç ve sınava kadar ne kadar daha netlerini artırman gerektiğini gör.

bora dedi ki...

Sevgili Anıl,
100 soru iyidir. Ama her gün çözme. Biraz dinlenip gezmeyi, ruhen beslenmeyi ihmal etme. Sonraki yazlar daha yoğun geçecek. Gözlerinden öperim.

bora dedi ki...

Sevgili Gizem,
Programınla ilgili bir sıkıntı yok. Son sınıf olduğundan ve yaz dolayısıyla vaktin de olduğundan günde 150 soru çözebilirsin. Daha fazlası yanına kar kalır. Yeterli olup olmadığını görmen için de haftada bir deneme çözerek gelişimini izlemeni tavsiye ederim. Başarılar.

elif dedi ki...

Hocam ben bazı sorularını yapamıyorum tatil olduğundan dolayı kimseye de soramıyorum ve böyle de yol katetmiyormuş gibi hissediyorum sizce ne yapmalıyım

bora dedi ki...

Twitter'dan (@liseozelders) bana sor, vaktim oldukça cevaplarım. Bazı soruları yapamaman hevesini kırmasın. Böyle durumlarda konuyu daha derinlemesine çalışmak ve soru çözmeye daha temel düzey kitaplardan başlamak yardımcı olabilir. Başarılar.

Nur dedi ki...

Benim temel hiç sağlam değil . Ne yapmam lazım?

Unknown dedi ki...

Ya ben yeni 12 ye geçtim çok panik yapıyorum yazın ygs yi bitirip okul açılınca da ygs den soru çözüp lys den konu soru şeklinde gitmeyi düşünüyorum çok korkuyorum çünkü soru çözemiyorum soru çözmemde büyük bi sıkıntım var bilmediğim soruları öğretmenlerime sorsam da soru çözme yeteneğim gelişir mi yoksa hep böyle soru çözemeyecek miyim ya ben

bora dedi ki...

Çalışman lazım Nur. İmkanın varsa özel ders al.

bora dedi ki...

Merhaba İlayda,
Öncelikle bir konuda anlaşalım: "Soru çözemeyeceğim" diye bir şey yok. Bu düşünceyi kafandan at. Pes etmek yok, yapacaksın. Şu anda soru çözemiyorsan bence temel sorun konuyu yeterince özümseyemeyişin. Daha fazla üstüne git. Çözümlü sorulardan çalış. Tam anlamadan bir soruyu geçme. Yapamadıklarını hocalarına sormaya devam et. Twitter'da @liseozelders sayfamdan bana da sorabilirsin. Korkmak sana bir şey sağlamaz. Şimdi çalışma zamanı. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 2016 da ygs lys sınavına katıldım ve sonucum mf3te 42 bin hedefim tıp fakültesi olduğu için mimarlık tercih edip sırf üniversite okumak için bir yıl daha hazırlanmamayı değil tekrar sınava girmeyi tercih ettim. Hedefim ilk beş bin içine girmek. Kendime tuhaf bir şekilde inancım var yapabileceğime inanaıyorum. Bana sabah uyanıp ders çalışma konusunda bilgi verebilir misin acaba ve ilk yüze giren biri olarak bunu yapabilip yapamayacağıma inanmalı mıyım ilk beş binde olabilir miyim ? Fikirlerini merak ediyorum. Cevaplarsan sevinirim teşekkürler. Eda.

bora dedi ki...

Eda,
Sıkı çalışarak 1 yılda 42binden, 5bine yükselmek gerçekçi bir hedef. Yapabilirsin. Mezun olmanın en büyük avantajı okul olmaması, yani çok daha geniş zamana sahip olmak. Bunu fırsata çevirmek için iyi bir program yapıp, disiplin içinde uygulaman gerekir. Fazla uykudan kaçın. Başarılar.

Unknown dedi ki...

hocam ben 12.sınıfa başlayacağım bu sene dolayısıyla ygs-lys hazırlık öğrencisiyim tam olarak nasıl bir çalışma programı hazırlamam lazım karar veremiyorum mesala günlük 2 ders üzerinden 100'er soru şeklinde 200 soru mu çözmeliyim yoksa her dersten 50 soru çözüp 300 soru mu çözmeliyim bilemiyorum hedefim ilk 15 bin ve sayısalım sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Unknown dedi ki...

Merhaba 12. sınıfa başlayacağım ve tm öğrencisiyim hedefim pdr bunun için tm3 de ilk 30.000'e girmem gerek edebiyat konusunda sıkıntım yok ama matematikte çok fazla eksiğim var sizce her gün bir konu bitirip 100 soru çözmek mi yoksa 2 günde bir konuyu bitirip 200 soru çözmek mi? Ayrıca önerebileceğiniz ders çalışma taktikleri yada saatleri var mı? Teşekkürler.

bora dedi ki...

Sevgili Gurur,
Bir günde en fazla 2 ders çalışarak odaklanmanı güçlü tutmanı öneririm. Konu çalışmadan sadece soru çözmek yeterli olmayacaktır. Güne konu çalışarak başla. Üstüne çözebildiğin kadar çok çözerek çalışmanı sürdür. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Merhaba Ayşenur, bence biriktirmeden her gün 100. Arşivdeki yazılarımda çalışma taktikleri var ama yeni yazılarım da yakında gelecek.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 12.sınıfa başlayacağım tip istiyorum mat 1de fazla eksigim yok mat 2 eksigim.fen de; fizk lys ygs iyi ama kimya ve biyolojide çok kötüyüm günde 10 saat çalışiyorum ama istediğim gibi olamıyorum lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler

bora dedi ki...

Günde 10 saat oldukça uzun bir süre. Bu kadar çalışıp yapamıyorsan çalışma şeklini değiştirmelisin. Demek ki mevcut çalışma metodun verimli olmuyor. Buradaki önerim bir konuya çalışırken soruları yapacak seviyeye gelene kadar zorlamak. Baktın çözemiyorsun, konuya dönüp daha derinlemesine çalışmalısın. Sonuç odaklı ol. Çalışmalarını süreyle ölçme. Ne kadar konu öğrendin, kaç soru çözdün? Bunlar daha ölçücüdür. Kitabın başında ne kadar kaldığın değil, ne kadar öğrendiğin önemlidir. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Peki nasıl bir ders çalışma programı önerirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba hocam.bu yıl 12.sinifa geçtim.öncelikle şunu söyleyebilirim ki 11.sinifa kadar ygs matematik bitirmek hedefimdi ama manevi sorunlar nedeniyle bitiremedim.fizik te konu eksiğim çok yok .kimya ve biyoloji de var.bu derslerin tümünü hergun çalışıyorum .ama birine ağırlık versem diğeri kalıyor . mesela fen calissam matematik kalıyor matematik calissam fen kalıyor.bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.ayrica hocam soru çözümü için önerdiğiniz yayınlar varmı .

Gamze dedi ki...

Hocam merhaba ben 12.geçtim şuan bazı konularım bitti ve ilk denememde 122,5 net yaptım sizce netlerimi nasıl arttırabilirim? Fizikte temelim yok ve soru çözemiyorum hangi yayını önerirsiniz? Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba gamze bende 12. Sınıfa geçtim senin aksine fizik dersim iyi kimya ve biyolojide kötüyüm inan bana kimya biyoloji yapan fizik te yapar.kimya ya ve biyolojiye nasıl başlamalıyım nasıl bir yol izlemeliyim hangi pragrami izlemeliyim yardimci olursan sevinirim şimdiden teşekkürler

Gamze dedi ki...

Ya ben fizik konularını anlayabiliyorum ama sorun test çözmekte sıkıntım bu yönden.kimya ve biyoloji için öncelikle konu çalışman gerekiyo ve konudan hemen sonra soru çözmelisin. Kimya ve biyoloji çabuk unutulan dersler tekrar etmen gerekecek ilk önce zor kaynaklardan başlama yavaş yavaş çözmeye başlarsın

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler.bi sorum daha olacaktı denemelerde sırasıyla mi gitmeliyim yoksa zaman arttırmak için önce yapabildiklerimi yapıp paragrafa mi geçmeliyim

bora dedi ki...

Sevgili Cemre,
Aynı anda 5 dersi birden halletmen mümkün değil. Sırayla olacak. Bu durum normal, sen yeter ki elinden geleni yap. Soru çözme konusunda bilinen yayınevlerinin çoğu kitabı iyidir. Bir de dostça bir hoca tavsiyesi: İmla kurallarına daha fazla dikkat et. Çok temel imla hataları yaptığını görüyorum. Bu konunun biraz üzerinde dur. Çözülmeyecek şeyler değil. Gelecekte iş hayatına girdiğinde insanların yazdıklarına bakarak bile senin hakkında bir yargıya varacaklarını göreceksin. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili Gamze,
Netlerini hiçbir zaman toplam net üzerinden değerlendirme. Test test bak. Çünkü örneğin sınava MF-4'ten gireceksen ve Türkçe netlerin yüksek, Matematik netlerin düşükse çok da anlamlı olmayacaktır. Fizik için FDD yayınlarını beğeniyorum. Kitabı almadan içine bir göz at. Seviyeni çok zorlayacaksa, başka kaynaklar araştır. Sevgiler.

Sevgili Kader,
Öncelikle imla ile ilgili dostça hoca tavsiyemi seninle de paylaşmak istiyorum. Soruna gelince, denemelerde testler arasında sırayla gitmelisin ama sorular arasında yapabildiklerinden başlamalısın. Bu konunun detayını "Sınavda Zamanı İyi Kullanmak" başlıklı yazımda bulabilirsin. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Hocam gerçekten çok teşekkürler Tüm yazilarinizi okudum çok faydalı olacagina inaniyorum

Ece dedi ki...

Ben 9.sınıfa geçtim. Normalde 6 tane ana dersiniz varken birden 10 ders olucak. Yani bir bakımdan korkuyorum diyebilirim. Teog puanim 424 idi. Anadolu lisesine gidicem. Ama yaz tatilin de Dersime çalişamadim.O kadar çalıştım diyip TEOG a dinleniyim dedim. Ama şu anda okulun açılmasına 1 ay kaldı. 9. Sınıfta nasıl bir çalışma uygulamaliyim. Günde kaç soru çozucem . yaz tatili içinde çalışma açısından bir önerimiz varsa söyleyin lütfen yanitlarsaniz sevinirim :))))

Gamze dedi ki...

Hocam ben bişey daha sorucam şuan okul kursuna gidiyorum orda ygs görüyoruz evde bende ygs çalışmak zorunda kalıyorum benim amacım ygs ile lysyi aynı anda götürmek istiyorum sizce nasıl çalışmalıyım? Teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

Merhaba, 12. Sınıfa geçtim ve bu yaz ygs nin yüzde 90ını hallettim. Günde yaklaşık 300 soru çözüyorum ama yeterli hissetmiyorum. Hedefim tıp. 12 sınıfa başlarken ygs yi bırakıp lys mi devam etmeliyim? Birde günlük kaçar soru çözmeliyim?

bora dedi ki...

Ececim,
Hevesli oluşun çok güzel. Lise tabii ki daha zor olacak ama korkmana gerek yok. Yaz tatilinin tadını çıkar. Enerji depola. Ders çalışmak için yapabileceğin en iyi şey, başlıca derslerin okul kitaplarından ilk konulara göz atmak. Belki biraz da soru çözmek. Çok da kaygılanma, okul açılınca asılırsın derslerine. Sevgiler.

bora dedi ki...

Merhaba Sezen,
Niye yeterli hissetmiyorsun? Deneme sonuçların mı kötü? Günde 300 soru az değil. Eksiklerin varsa, konu çalışmaya da ağırlık verebilirsin. Ygs'de belli bir seviyeyi yakaladıysan Lys ağırlıklı çalışmanı öneririm. Ocaktan sonra tamamen Ygs'ye dönersin. Başarılar.

Gamze dedi ki...

Hocam ben bişey daha sorucam şuan okul kursuna gidiyorum orda ygs görüyoruz evde bende ygs çalışmak zorunda kalıyorum benim amacım ygs ile lysyi aynı anda götürmek istiyorum sizce nasıl çalışmalıyım? Teşekkür ederim

Barkın dedi ki...

Merhaba ben 8.sınıftayım deneme sınavlarında özellikle matematikte bildiğim soruları yanlış yapıyorum dikkatsizlik hataları yapıyoru. Ne yapmalıyım teşekkür ederim

ayse dedi ki...

Merhaba ben anadolu lisesi cikisliyim ilk kez gecen yil on ikide deneme cozdum adam akilli ders dinledim ege tip istiyorum su an napmam gerekir en sonki deneme puanim ucyuzdu ozel derste alcam komu tekrar edip soru cozuyorum en az yuzelli sizce on ayda 480 olurmu cok hizli anloyorum konulari 7 saat kendimi cok rahat veriyorum napmam gerek lutfen yardim edin ben ilk kez calistim gecen yil ilk kez orta seviye temel attim ege tip icin zaman yeterlimi napmam gerekiyor soylerseniz cok sevincem

ZAMAN dedi ki...

Hocam selamun aleykum , ygs lys öğrencisiyim günde bir ders çalışıyorum.ve o konu hakkında her soru tipine değinmeye çalışıyorum sizce bu yöntem doğru bir yöntem mi hocam??

bora dedi ki...

Gamzecim,
Bence ocağa kadar ikisini birlikte, sonra sadece YGS, YGS sonrasındaysa tüm gücünle LYS.

bora dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Bir kere oldukça zor olduğunu kabul edelim. Ama olmayacak bir şey kesinlikle değil. Çok yoğun çalışman gerekiyor. Mental olarak da bu süre boyunca sınavla yatıp, sınavla kalkmalısın. Ders ders ilerlemeye çalış. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji sıralamasını öneririm. En az 1 hafta sadece tek bir derse çalış. Sonra başka derse geç. Haftada bir deneme çöz. Özel ders hocanı sıkıştır, soru sor, mentorluk iste. Umarım gönlüne göre olur. Sevgiler.

bora dedi ki...

As Zaman,
Doğru bir yöntem.

EDDİE dedi ki...

Merhaba ben diş hekimliği istiyorum çevremde bu soruyu sorabileceğim kimse yok şartlarda elverişli olmadığından kimseyi bulamıyorum etrafımda bu konuda bilgili internetten araştırma yapıyorum ama doğru cevabı alamıyorum sınav sistemini araştırıyorum anlayan biride olmadığı için soramıyorum ben okumak istiyorum kendi kendime yapabileceğime çok inanıyorum lütfen bana yardım edeilirmisiniz istediğim bölüm MF3 ten alıyomuş mf 3 dersleri 1. Türkçe 40 soru
2. Temel Matematik 40 soru
3. Matematik 50 soru
4. Sosyal bilimler 40 soru
5. Fen Bilimleri 40 soru
6. Geometri 30 soru
7. Fizik 30 soru
8. Kimya 30 soru
9. Biyoloji 30 soru
ben şimdi ygs de SADECE türkçe temel matematik sosyal fen
lys dede SADECE mat geo fizik kimya biyolojı yimi çözüp bırakıcam yoksa bunların yüzdelik dilimlerini 100 emi tamamlicam diğer derslerle yanı

YGS TÜRKÇE %11
TEMEL MAT %11
SSOSYAL %7
FEN%13
etkiliyosa mf3ü ben sadece bunları yapıp bırakmıcam değilmi başka derslerdende yapıcam BİR TÜRLÜ ANLAYAMIYORUM ALLAH RIZASI İÇİN YARDIM EDİN

Unknown dedi ki...

Hocam ben boğaziçi bilgisayar mühendisliği istiyorum konu olarak anlatılan konuyu hemen anliyorum soru falan da cozebiliyorum ezberden nefret ederim aynı şekilde biyoloji den de neyse ben bi saat konu ile 200 250 soru ortalama günlük olarak yeterli olacak midir? ??????

Zinet dedi ki...

Meraba hocam bende psikoloji istiyorum ve paragrafa cok onem veriyorum mesela gunde 250 soru cozuyorum ve paragrafi sevdigim için cok cozup bitirmek istiyorum sizce cok cozmek sacma mi

Umut dedi ki...

Hocam ben düzenlin bir şekilde hergün soru çözüyorum ama soru çözmenin en büyük faydası nedir tam bir açıklama alabilirmiyim size zahmett

bora dedi ki...

Barkıncım,
Her ne kadar zaman sınavda çok önemli olsa da, bir süreliğine evde çalışırken hızlı çözme kaygısına kapılmadan soru çöz. Amacın sadece doğru işaretlemek olsun. Cevaplarından bahse girecek kadar emin ol. Başarılar diler, gözlerinden öperim.

bora dedi ki...

Sevgili Eddie,
YGS'deki tüm soruları yapacaksın. YGS testlerinin ağırlığını yazmışsın. "Bunları yapıp bırakacak mıyım?" diye sormuşsun. Evet, çünkü zaten başka test yok ki. YGS'de tüm testlerden 40'ar soru var.
LYS'de ise sadece Fen ve Matematik testlerini çözeceksin. Yani 80 Mat, 90 Fen. Sen testleri YGS, LYS karışık yazdığın için kafan karışmış.

bora dedi ki...

Hüsniye, temelin iyiyse yeterli. Bunu anlamanın en iyi yolu denemelerdeki performansına bakmak olur. Umarım sen de Boğaziçi ailesine katılırsın. Sevgiler.

bora dedi ki...

Sevgili Zinet,
Hiçbir çalışma boşa değildir ama ben olsam paragrafla çok fazla vakit geçirmem. Önemli olan netlerine katkı sağlayacak, yani eksik olduğun konulardan çok soru çözmek. Başarılar.

bora dedi ki...

Mesutcum,
Şöyle düşün: Aşçı olmak istiyorsun ve gece gündüz yemek tariflerini okuyorsun. Videolar izliyorsun. Mutfaklarda aşçıların yemek yapma tekniklerini not alıyorsun. Ama bir kez olsun yemek yapmıyorsun. Bir gün geliyor ve senden 160 çeşit yemek yapman isteniyor. Yaptığın yemeklerin lezzetli olma şansı var mı? Ya da daha önce hiç yapmadığın bu yemekleri belli bir zamanda, strese kapılmadan yetiştirme şansın olur mu? Soru çözmek, teorik bilgilerin pratiğe dökülmesini sağlar. Üniversite sınavı da pratiği ölçer.
Başarılar dilerim.

Umut dedi ki...

Teşekkür ederim hocam

Umut dedi ki...

Hocam ben denemlerde full cekmek icin nasil caismam gerekir neyapmam gerekir hocam mesela 120 sorudan 120 net yada yaklasik 118 dogru fln icin ne yapmip yada nasil çalismam gerekirr gunde kac soru cözmem gerekir

Unknown dedi ki...

Hocam ben dersaneye gidiyorum orda deneme yaptılar zaten topu topu iki tane deneme olduk netim 95 şimdilik iyi midir başlangıç için yani bi de bi şey daha dicem siz okuldayken 9 10. Sınıfta çalışıyor muydunuz yani Afedersiniz de inek öğrenci miydiniz

Unknown dedi ki...

Hocam öncelikle merhaba.Ben sadece Ygs'ye gireceğim istediğim bölüm için.Günde yaklaşık olarak 150-200 soru çözüyorum karma olarak.Istediğim bölüm YGS-4'den aldığı için matematik ağırlığı düşük.Sizce Türkçe ve Sosyala ağırlık verip matematiği biraz arkaplana mı atmayalıyım yoksa tam aksini mi yapmayalım? Cevaplarsanız çok sevinirim.

bora dedi ki...

Mesut,
Hedefi yüksek öğrencileri severim. En iyisini hedeflemiş olman çok güzel. Tüm soruları yapabilmek için öncelikle tüm dersleri iyi çalışmak gerekir. Hiçbir dersi ihmal edemezsin. Her dersin tüm konularına ve her türlü soru tipine çalışmak gerekir. Hiçbir şeyi tam anlamadan geçmemek gerekir. Hatta konuyu o kadar iyi anlamalısın ki konuyu bilmeyen bir öğrenciye bile anlatabilecek kadar iyi olmalısın. Soru sayısından çok, soru çeşitliliği önemli, zor soruları dahi yapabiliyor olmak önemli. Tabi biraz da sınav şansı gerekli.

bora dedi ki...

Hüsniye,
Netlerini toplam olarak saymak sağlıklı bir yaklaşım değil. Her zaman test test bak. Hangi dersten iyisin, hangisinden zayıf?
İkinci soruna gelince benim zamanımda lise 4 yıla çıkmamıştı, 3 yıldı. 9. sınıfta okul derslerine iyi çalıştım. 10. sınıfta hem okul, hem sınava yönelik çalıştım. Dershaneye gittim. Ben her zaman sosyal bir öğrenciydim. Çalışmaktan da keyif alırdım. Yani boş durmayı sevmezdim. Hâlâ da sevmem :)

Unknown dedi ki...

Merhaba hocam.suanda 12. Sınıf sayisalım.40-50 net yapıyorum.9 ve 10. sinifim neredeyse yok.100 nete ulaşmak için nasıl çalışmam gerekiyor.Ve günde kaç soru cozmem gerekiyor.

bora dedi ki...

Sevgili Ömer,
Hangi alanda gelişim fırsatın fazlaysa ona yönel. Tabiki Türkçe ve Sosyal daha önemli senin için ama eğer bu derslerden belli bir çıtayı aştıysan ve gelişim alanın daraldıysa ama Matematik'te netlerin çok düşükse, Matematik ağırlıklı çalışmayı da düşünebilirsin.
Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Nisa Nur,
Sıkça yazıyorum aslında ama yine belirteyim: Toplam net hesabı sağlıklı değil. Netlerine test bazında bakmalısın. Yani hedefin 100 net olmamalı, istediğin bölümü kazandıracak şekilde testlere göre gerçekçi bir dağılım olmalı.
9. ve 10. sınıf yoksa önce onlara ağırlık vermeni öneririm. Çoğu ders geçmiş konular üzerine inşa ediliyor. İlk aşamada soru sayısına değil, temel konuları öğrenmeye odaklan. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Hocam ben 12 sınıfa yeni geçtim ygsya 5ay gibi bir süre var hedefim PDR ygs ye tatilde biraz baktım ama tamamen bitmedi sizce çok mu kötü acigimi nasıl kapatabilirim ozel dershaneye gitme imkanim yok gerçekten çok stresliyim
matematiğim dışında diğer derslerim iyi sayılır nasıl bir yol izlenmeliyim çok mu geccç herşey için yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim




EDDİE dedi ki...

çok teşekkürler :))) allah razı olsun valla

Barış dedi ki...

Dershaneye gitmeden ve özel ders almadan İlk 10.000 e görebilme şansımız nedir ??

bora dedi ki...

Merhaba Barış, istisna da olsa Türkiye 4.sü olup hiç dershaneye gitmemiş ve ders almamış birini tanıyorum. Olmazsa olmaz değildir. Başarının asıl sahibi öğrencidir. Ama dershane ve özel ders çok büyük avantaj sağlar. Başarıya koşturur. Dersi öğretmenin dışında zamandan kazandırır, etkin rehberlik fırsatları sunar.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, benim hep amacımda ygsde derece çıkarmak olmuştur. İlk 100e girmek gibi.. bu sene 9a geçtim ve teogdanda 475 aldım. yeterli bir puan değil bu ygsde dereceye girmek için farkındayım. üstüne eklemem gerekecek. gündelik haftalık sorularımı çözüyorum.sıkı bi tempoya girdim denilebilir. henüz erken farkındayım. ama şimdiden yavaş yavaş sindire sindire ilerlemek istiyorum ki teogun açığını kqpatabileyim. okulumda yeteri kadar iyi öğretmenlerim var. çok ünlü kadîköy anadolu vb. gibi okullarda bi ara öğretmenlik yapmış öğretmenler bizelere ders anlatıyor gittiğim lisede. okul yönümden bir sıkıntım yok yani. konu tekrarı yapıyorum. ama soruma gelirsem eğer hep yanlışım çıkıyor. dikkat verdiğim testte de çıkıyor, vermediğim testte zaten çıkıyor. ama mesela örnek vereyim. inorganik bileşikleri işledik bugün okulda eve geldim kendime ait yeniden notlar aldım. amasoru çözmeye başladım. bir testte (10 soruluk bi test) 2 yanlışım çıkmaya başladi. bu da beni biraz korkuttu açıkçası böyle bi durumda ne yapmalıyım?? bir diğer sorumda ben 9un yaz tatilinde karekökün 0 gibi temelden başlayan kitaplarini almaya düşünüyorum. sizne dersiniz??

Unknown dedi ki...

Hb

Unknown dedi ki...

Hocam ben 11.sınıf öğrencisiyim okul açilali 1 ay oldu ben ygs konusu calisiyorm mesela ama soru cozmde ilk 10 soru fln cozuyorm sonrasini cozemiyorm hedefte tıp olunca cok soru cozmem lazm ne yapmam gerek?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben gecen sene Ygs sınavında Ygs1 ve Ygs2 de 310-320 puan araliginda yaptim net olarak soyluyecek olursak Tur 26 Mat 28 Fen 17 gibiydi fenin bir kismina ve sosyale zamanim yetmedi ne yazik ki..Bu yil 400 yapmak istiyorum en az sizce her gün 2 deneme çözerek gitsem ve denemede cozemedigim tum sorularin defterini olusturup cozum yontemini ezberlesem nasıl bir başarı saglarım.Yoksa konu test konu test olarak mı gitmeliyim..Tesekkurler..

Unknown dedi ki...

Merhabalaarr daha öncede uyku hakkınfa bir soru sormuştum size. Mezun olduğum için uyku korktuğum kadar problem olmadı şimdilik. Şimdide geçen hafta yapılan töder sonucum hakkında bir sorum var daha doğrusu birinin yorumuna ihtiyacım var 204 bin kişi katılımda bulunmuş ben ygs 2 sıralamasında 3442. olmuşum açıkçası sonucum beni sevindirdi ama bir yandanda sevincimi yasayamıyorum çünkü sınava katilim ygs nin yaninda bir hiç gibi geldi. Birdr bu denemede 128.5 netim olmasina ragmen ondan sonra girdigim denemede netimin 15 net kadar düşmesi beni şaşırtti acaba ben şans eserimi yaptim o neti ya da sinav mi kolaydi diye düşünmeye başladım sanki yaptigim tum iyi netlerin sebebi sınavların kolaylıgı gibi hissesiyorum kısaca girdğim denemelerin kolaylık zorluk derecesini anlayamıyorum. Gecen yıl 42 bindeydim mf3 te bu yıl ilk 5 bin istiyorum Allah nasip ederse inşallah. Toderde de 3 bin gelince ümitlendim. Huh ! Umarim kendimi ifade edebilmisimdir :) Simdiden Teşekkürleerr :))

bora dedi ki...

Betülcüm,
Öncelikle 9. sınıfta bu bilinçte olduğun için seni kutlarım. Hedef tabiki her zaman en iyisini yapmak olmalı ama bir testteki soruların %80'ini yapabiliyorsan endişe etmene gerek yok. Konuyu anladın demektir. Bu durumda yapamadığın soruların üzerine git. Hiçbir soruyu atlama. Her şeyi doğru yapabilecek seviyeye gelmek zordur ve zaman alır. Doğru yoldasın. Seviyene uygun istediğin kitabı alabilirsin. Başarılar diler, gözlerinden öperim.

bora dedi ki...

Sevgili Emirhan,
Demek ki çalışman tıp için yeterli olmuyor. Bunun sihirli bir formülü yok. Bir anda düzelmeyi bekleme. Ama mutlaka üstüne git. Bugün ilk 10 soruyu yapabiliyorsan, bir süre sonra 12, 15 diye artarak gidecektir. Ayrıca, ilk sorular daha temel düzey oluyor. Derinlemesine çalışmalısın. Özetle, kendi sınırlarını biraz zorlamalısın. Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Batuhan,
Günde 2 deneme çok fazla. En fazla 2 günde 1 çözmeni öneririm. Ama şu an eksiklerini kapatmaya odaklan. Sık deneme çözmek için erken.
Yapamadığın soruların üzerine gitmen çok iyi ama ezberlemeye çalışarak hiçbir gelişim kaydedemezsin. Mantığını anlamaya çalış, konusunu tekrar et, benzer sorular çözmeyi dene.
Konu-test, konu-test şeklinde gitmeni ise çok tavsiye ederim. Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Eda,
Olumlu düşün. Belki de 15 net düştüğün sınav zordu. Töder'e katılımın düşük olması konusunda haklısın ama bu tarz sınavlara genelde başarılı öğrencilerin tamamına yakını katılır. Dolayısıyla gerçek sıralamanın 5binin çok gerisinde olduğunu düşünmüyorum. Denemelerin zor ya da kolay olmasından çok, gerçekçi seviyede olması önemli. Bu yüzden geçmiş yıllardaki sınavlardan birini çözerek daha sağlıklı bir fikir edinebilirsin.
Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben 11. sınıf öğrencisiyim. En iyi tıp fakültelerinden birini hedefliyorum ve ne kadar sözle dile getirsem de bir türlü çalışma düzeni oturtamadım bunu nasıl aşabilirim? Ders çalışmaya başlayınca yapıyorum ama başlamam problem oluyor:) Düzenli çalışmanın önemiminin de farkındayım ve kendimi bir türlü düzene oturtamadığımı düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çook sevinirim. Teşekkürler...

Unknown dedi ki...

aynı sorun bendede var heisenberg

Unknown dedi ki...

merhaba..ben şuan kyk yurdunda kalıyorum ve yeni başladım 2 yıllığa ...2 sene sonra dgs sınavı var ve ben itü mimarlık istiyorum..not:meslek lisesi çıkışlıyım ..matemmatik bilgim sıfır hiç görmedim ...

Umut dedi ki...

Hocam ygs ve lysde full çekmek için nasıl çalışmalıyım gunde ne kadar konu ne kadar soru çözmeliyim bana tam bilhi verirmisiniz

Eymen.aydn dedi ki...

Mrb bende her öğrenci gibi ygs ye çalışıyorum fakat düzenli ve verimli çalıştığım halde denemelerede istediğim sonucu alamıyorum ama genelde cozdugum denemeler FEM yada final gibi zor yayınlar oluyor sizce ygs de bu derece zor olurmu

Eymen.aydn dedi ki...

Bilhassa bu seneki FEM 11 li denemesini çözdüm aldigim en iyi net Türkçede 32 sosyalde 30 mat 8 di esit ağırlıklıyim ygs de türkće yle sosyali Fullemek istiyorum sizce yapbilirmiyim:(

Unknown dedi ki...

TS'ciyim ygsde sadece sosyal bilimler ve Türkçe yapacağım belki 1-2 matematik ilahiyat fakültesi istiyorum sadece ygs4ten tercih yapacağım sizce nasıl bir çalışma tarzim olmalı.

bora dedi ki...

Heisenberg, öncelikle hedefini ve bunun sana kazandıracaklarını düşün. Önümüzdeki 1,5 yol boyunca sınav hazırlığını yaşam biçimin haline getir. Nasıl ki sporcular her gün idman yapıyor ya da iş hayatındakiler her sabah kalkıp işe gidiyorsa, sen de düzenini her gün sınava hazırlanmak üzerine kurmalısın.
Seni düzenli çalışmaktan alıkoyan şeyler neler? Telefon mu, TV mi, internet mi? Seni engelleyen her neyse bunları kısıtla. Mümkünse bir süre hayatından çıkar. Emek vermeden başaramazsın, bu yüzden sorumluluğu al ve keyif alarak hazırlan. Başarılar.

bora dedi ki...

Sevgili Eymen,
YGS son yıllarda nasıl olduysa bu yıl da aşağı yukarı aynı olur. Dolayısıyla geçmiş yılların sınavlarını çözerek kendin değerlendirebilirsin. FEM ve Final denemeleri gerçek sınava göre biraz daha zor olabilir ama çok büyük bir fark yok. Yani full çekmek istiyorsan o sınavları da yapabiliyor olmalısın. Türkçe ve Sosyal'den full çekmen mümkün mü diye sormuşsun. Evet, çok sıkı çalışır, eksiklerine odaklanırsan mümkün ama çok zor. Belki 35-38 bandı daha gerçekçi bir hedef olabilir.
Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim,
Şu anki denemelerde yaptığın netler seni istediğin hedefe ulaştırıyor mu, buna bakman lazım. Hangi dersten kaç net yaparsan hedefine ulaşırsın? Bugün kaç nettesin? Buna göre eksiklerini görüp, seni hedefe ulaştıracak derslere çalış. Bir de 1-2 Matematik çok az. Umarım sözel netlerin sınavı kazanman için yeterli olur. Başarılar.

Umut dedi ki...

Hocam benim de sorumu cevaplarmisiniz size zahmet

Umut dedi ki...

Hocam ben ygsye ve lys hazirlaniyorumda ygs ve lys fulle yakın yapmak icin nasıl çalışmalıyım size zahmet cevaplarmisiniz

Çi-Çi Han dedi ki...

Evde yalnızken bir sıkkınlık oluyor ve ders yapmamak isteği geliyor. Neden acaba. İllaki evde birileri olacak. Ama ses yapmayacak. Ama evde olacak. Yoksa ders çalışamıyorum. Sıkkınlık oluyor neden acaba bir yardımcı olsanız...

Eymen.aydn dedi ki...

Hocam esen yayınları ve güvender yayınlarınin sorularınin zorluk derecesi nedir sizce suan esen yayınlarınin deneme setin den haftada bir deneme yapıyorum ama soruları kaliteli değilmiş gibime geldi lütfen bu konuda yardımcı olurmusunuz

Eymen.aydn dedi ki...

Ayrıca ygs türkçe ve sosyalden full çekebilmek için genelikle denemelerde kaç almalıyız

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba öncelikle beni çok rahatlattınız yorumlarınızla teşekkürler ama kendim hakkında bişey sormak istiyorum. Ygs1 ve 2 puanım genelde 430 civarı gelen bir öğrenciyim konuların çoğunu biliyorum ama yeterli çalışmadığımı düşünüyorum günlük soru çözümüm ortalama 100 bazen hiç çözmüyorum bazen üstüne çıkıyor. Sizce ygsye 2 ay kala nasıl çalışmalıyım bana tavsiyeleriniz nelerdir? Şimdiden teşekkürler

bora dedi ki...

Umut, önceki sorumu cevaplar mısın demişsin ama Umut adıyla sorulmuş soru yok. 2. sorun ise daha önce soruldu ve yukarıda cevaplamıştım. Önceki sorularda görebilirsin.

bora dedi ki...

Sıkkınlık sorunu yaşayan kardeşim, liseye kadar bu durum normal karşılanabilir. Ciddi bir sorun olması durumunda destek alınabilir ama bence lise düzeyindeki bir öğrencinin bu durumu aşabiliyor olması gerekir. Yalnız kalmak tabii ki rehavete yol açar, sesten elbette ki herkes rahatsız olur ama bunu aşacak sorumluluğu alman gerekir. Hayat boyu başında biri duramaz. Kendi gücünün farkına var ve bağımsız olarak da başarabilmeye çalış. Senin ilacın sorumluluk alabilmekte saklı. Başarılar dilerim.

bora dedi ki...

Eymen, sayısalda Güvender yayınları orta zorlukta, belki biraz üstünde. Esen genelde daha kolay ama çok da uzmanı değilim. Full çekmenin garantisi yok. Tüm denemelerde full çekersin, sınavda yapamayabilirsin ama denemelerde ortalama 35 üstü yapanların sınavda full şansı olabilir. Tabii ki zor.

Eymen.aydn dedi ki...

Size sorduğum sorunun ardindan o kadar zaman geçmiş ki ne sordugumu unutmusum önce ne sordugumu okudum sonrada sizin cevabınızı neyse önemli soru değilmiş yinede tsk:)

Unknown dedi ki...

Hocam 1 ocakta sorulmuş soruya bakar mısınız

Delenae dedi ki...

Merhabalar hocam ben Boğaziçi bilgisayar düşünüyorum hedefim çok yüksek ygs yi halletmeye çalışıyorum konu eksiklerimi kapatıyorum şuan lys ye de başladım 2 aydır falan matematik ve fiziğe ancak ygs den sonra lys için çok ciddi bir çalışma gerekiyor nelere dikkat edilmeli ne yapılmalı günde kaç soru çözülmeli stratejileriniz varsa paylaşır mısınız cevabınızı bekliyorum teşekkürler.

Mehmet dedi ki...

Hocam merhaba kolay gelsin ben 2018 ygs ve lys ye hazirlaniyorum..2017 ye yetisemedim o yuzden simdiden calismaya basladim girdigim denemelerde 60 ile 70 net birakiyorum sozelim iyi ama sayisal derslerde basarili degilim..hedefim buyuk sizce sayisal dersleri artirmak icin ne yapmaliyim yada soyle sorayim 130 net icin bu zaman dilimi sizce yeterli midir? Simdiden tesekkur ederim.

bora dedi ki...

Merhaba Lydia, netlerinin düşük olduğu dersleri ve konuları belirleyip yükleme yapmanı öneririm. 1 günde 2 farklı ders çalışma. Nerede eksiksen o gün sadece o konulara çalış ve sorularını çöz. Haftada en az 1, yapabiliyorsan 2 deneme çözerek sonuçlarını takip et. Son 1 ay geçmiş yılların gerçek sınavlarını da süre tutarak çöz. Başarılar.

bora dedi ki...

Delenae, yukarıdaki önerilerim senin için de geçerli. Tempo yap. Günde en az 150 soru çözmeye çalış. Ama sadece soruya odaklanma. Eksik konun kalmasın. Tereddüt bırakmamaya çalış. Neşeli ol, güne gülümseyerek başla. Sevgiler.

bora dedi ki...

Sevgili kardeşim, çok yazdım, yine yazacağım. Netleri toplam olarak değil, test bazında takip edin.
Sayısal dersleri artırmak için öncelikle temeli iyi tutmak lazım. Sıfırdan başlıyorsan rasyonel, üslü, köklü sayılar, oran-orantı, denklem çözme gibi temel konuları iyice anlayıp bol pratik yapmak gerekir. Bu temel fizikte de çok işine yarar. Hedefin büyükse dershaneye gitmeni ve imkanın varsa özel ders almanı da öneririm. Başarılar.

Umut dedi ki...

Hocam türkçe ygs de full yapmak için bol kitap okuyayimmi yoksa soru mu çozeyim

bora dedi ki...

Umut, Türkçe'nin uzmanı değilim ama sınav için düşünürsek bence önce konu, sonra soru. Kitap 3. sırada gelir ama okuldan bağımsız olarak hayatımızın her döneminde zaten olması gerekir.

Unknown dedi ki...

Benim sayisal derslerim iyi ama zozel derzlere yogunluk verince onlarida anliyorum hangi bolumu secmeliyim sayisal mi sozelmi

bora dedi ki...

Ne yalan söyleyeyim, yazım hatalarının çokluğunu görünce sayısalda kalmanı önermek geliyor içimden.

şiyar dedi ki...

Hocam 11.sınıfım hem ygs hem 11.sinif calisiyorum biyoloji ve kimya calışınca not tutuyorum sizce tutugum notlari ezberlemeli miyim yoksa konuyu iki defa okuduktan sonra basit bir kitaptan soru mu çözmek gerekir ezberleme açısından cok sıkıntım var ve o kadar cok sey var ki ne ezberliyecegimi bilmiyorum. Cevaplarsaniz cok sevinirim hocam simdiden allah razı olsun.

bora dedi ki...

Merhaba Şiyar, Biyoloji konusunda uzman değilim ama Kimya için yazmak gerekirse tuttuğun notları iyice özümsemeden soru çözmeye başlamamanı öneririm. Bunun için de ezberleyeceğin birkaç formül ya da kural da var ama her şeyi ezberlemeye çalışıyorsan sıkıntı var demektir. Çünkü Kimya'da kavramları ve olaylar arasındaki ilişkiyi anlamak daha önemli. Yani organik kimya dışında hiçbir konuda ezberlenmesi gereken çok fazla bilgi olduğunu düşünmüyorum. Başarılar dilerim.

Büşra dedi ki...

Hocam benim kafami kurcalayan bir sürü soru var aslında ama öncelikle şunu sormak istiyorum ben mezun olarak ygsye hazırlanıyorum sınava çok az kaldı ben günde bir deneme çözüyorum ve tarihten konu tekrarı + konuyla ilgili test çözüyorum geri kalan saattede günde 50 soru paragraf çözüyorum haftasonu ise denemeden sonra sadece çıkmış sorulari çözüyorum sizce yeterli mı dur yani günlük 150 soru felan anca oluyor 5 6 saat çalışıyorum az midir sözel ogrencisiyimde

Büşra dedi ki...

Ha ayricana hocam tabi felsefe matematik için de sadece test çözüyorum test üzerinde eskilerim varsa kapatmaya çalışıyorum

bora dedi ki...

Büşracım, azmin çok güzel. Yeterli olup olmaması tamamen sonuçlarla ilgilidir. Kaç saat çalıştığına ya da kaç soru çözdüğüne göre değil, sonuçlarına olumlu katkı sağlayıp sağlamadığına göre değerlendirme yapmalısın. Eğer çalışma tempon seni hedeflerine yaklaştırmıyorsa yeterli değil demektir. Bunu da en iyi deneme sonuçlarına bakarak görebilirsin. Son olarak ben her gün deneme çözülmesine karşıyım. Eksik konularının üzerine gitmen daha faydalı olabilir. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Hocam ben 12.sinif ogrencisiyim suanda ygs yaklastigi icin ygs ye agirlik verdim ama yilin basindan beri bir turlu fazla calisamiyorum en fazla 2 saat sonra canim sikiliyor ve daha fazla calisamiyorum ne yapmaliyim

bora dedi ki...

Sevgili Koray,
Bu çok sorulan bir soru ama cevabı da çok net. Eğer büyükler ülkesinde oynamak istiyorsan çalışmalı, yok eğer "ben sıkılıyorum, rahatıma düşkünüm" diyorsan da sonucuna katlanmalısın. "Hem çalışmayayım, hem de başarılı olayım" diye bir dünya yok. 2 saat sonra çalışmayı bırakıyorsan, aslında bir tercih yapıyorsun. Ama kendine büyük hedefler koyanlar için bunun bir tercih meselesi olmadığını unutma. Sınava az bir süre kaldı. Bütün konsantrasyonunu sınav hazırlığına ver ve gereksiz şeylerin dikkatini dağıtmasına izin verme.
Başarılar dilerim.

Murat dedi ki...

Hocam ben 11.sinifim konu tekrari yaptiktan sonra önüme gelen tüm soruları yapabilmek icin gunluk kaç soru çözmeliyim (sadece 1 dersle ilgili )

bora dedi ki...

Merhaba Umut,
Daha önce aynı soruyu birçok kez soran Umut'la aynı Umut musun bilemedim ama tüm soruları yapmanın pratik ve sihirli bir yolu yok. Günde 5000 soru da çözsen garantisi yok. Doğru, verimli ve tutkulu çalışmaya ihtiyaç var. Her konuyu detaylarıyla çalışmaya, soruları farklı kaynaklardan çözmeye ve çıkmış soruları içselleştirerek anlamaya / öğrenmeye ihtiyaç var. Yani çok çalışman gerekir.
Başarılar.

Murat dedi ki...

Hocam ben tıp istiyorum tıp için nasil çalışmam gerekiyor ne yapmam gerekiyor

buse dedi ki...

Hocam ben ygs de sözel derslerden full çekmek istiyorum sayisal yapamadigim ve açık öğretim ogrencisi oldugum için iki bucuk yildir tamamen sözel calistim fem denemelerimde 38-39 net yapabiliyorum fakat aynı zaman içerisinde esen yayayınlarınin deneme serisinde en fazla 32.25 yapabiliyorum ve güvender yayınlarınin denemelerinde sosyalden 35ve37.50 gibi net çıkarırken esen yayınlarında en iyi 33.75 yapabiliyorum sizce sebebi nedir ygs de bi aksilik çıkmaz ise aşağı yukarı nasıl bi net çıkarırım ve normalde tum konulara hakim olmama ragmen ya en düşük Netimi ygs de yaparsam diye cok korkuyorum lütfen yardımcı olun danışarak bi rehber hocam bile yok:(

buse dedi ki...

fem derken fem yayınlarından söz ediyorum fen dersiyle karistirmayin

bora dedi ki...

Sevgili Buse,
Farklı yayınevlerinin denemelerinde farklı sonuçlar alman normal. En iyi ölçüm geçmiş yılların gerçek sınavlarıyla kendini test etmen olur. Yine de aşağı yukarı yukarıda verdiğin netlere yakın sonuçlar çıkarırsın. Full çekme şansın da olabilir ama ne kadar çalışkan ve bilgili olursa olsun hiç kimse için full çekmenin bir garantisi yoktur. Bu yüzden kendini çok şartlandırma. Çünkü istediğin yeri kazanmak için tüm soruları doğru cevaplamak zorunda değilsin. Aşırı şartlanmanın olumsuz sonuçları olabiliyor. Mesela sınavın ilk sorusunu yapamadın diyelim. Her şeyi mutlaka yapacağım diye başladıysan, bu kalan sorularda paniklemene neden oluyor. Dolayısıyla rahat ol. En düşük netini YGS'de yapman için bir neden yok. Kendine güven, iradeni ortaya koy.
Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba 10.sınıf öğrencisiyim.günde yaklaşık 3.30 saat falan çalışıyorum.Okul sınavlarım iyi takdir belgesi aldım ancak denemelerim hiç iyi değil ayrıca soru çeşitlerini ezberliyorum gibime geliyor Azimliyim kafama koyduğum şeyi yaparım ancak kendi zamanımı çok erteliyorum.Ör: Matematik ilk sınavımdan 50 almıştım ancak ikincisine çok güzel çalıştım 95 aldım.Ayrıca oldukça fazla aile baskısı var Neler yapmalıyım .Onların dışında mesela bir gün 3 ders çalışmayı hedefliyorum biri matematik oluyor matematiğe başlıyorum hep orda kalıyorum diğer derslere çalışamıyorum.Ayrıca e_-mailimi versem başarı elde edebileceğim bir program atarmısınız Teşekkürler şimdiden

e-mail:Muhammet_emrullah@hotmail.com

Murat dedi ki...

Hocam ben murat benim sorumu cevapliyabilirmisinizz

bora dedi ki...

Merhaba Emrullah,
Daha iyi olabilmek için bir şeyleri değiştirmek istemen çok güzel. Sana 3 tavsiyem olacak:
- Birincisi yapabilecek olmak değil, yapmak önemli. Dolayısıyla aksiyon al.
- İkincisi ailenin yapıcı eleştirilerinden faydalan, baskıyı üzerine alma. Baskıyı aile yaratmaz, öğrenci üzerine alır.
- Verimlilik açısından bir günde 3 ders değil, sadece 1 ders çalış. İstisnai durumlarda belki 2 ders çalışabilirsin. Ama ideali aynı gün içinde tek derse yoğunlaşmaktır. Günü ikiye bölüp bir kısmında konu çalışıp, diğer kısmında bol soru çözerek yükleme yapabilirsin.
Başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Hocam ben 11. sınıfım ve YGS matematiğe nasıl çalışmam gerekir okul derslerinin yanında ihmal edebiliyorum çünkü :( Bu seneki YGS ile daha iyi anladım ki sadece konuyu bilmek gerekmiyor verilen süre içinde soruları yapmak gerekiyor özellikle problemler konusunda tavsiye verirseniz çoook memnun olurum. Şimdiden çok teşekkürler :)

bora dedi ki...

Murat, "nasıl full çekerim, nasıl tıp kazanırım".. Bunlar çok genel sorular. Daha önce yazdıklarımı oku lütfen.

bora dedi ki...

Prenses Consuela :)
"Matematiğe nasıl çalışmalı?" başlıklı yazımı okumanı öneririm. Problemlere gelince, bu konuyu aslında 5-6 farklı konu gibi düşünebiliriz. Ama hepsinde yapmamız gereken ortak çözüm, soruda anlatılan metni matematiksel olarak ifade etmektir. Bunu yaparken de kullanacağımız değişkenleri net olarak belirlemeliyiz. Mümkün olduğunca az değişken kullanmalı, toplamlara değil küçük sayılara isim vermeliyiz. Örneğin merdivenleri 3'er 3'er çıkma ile ilgili bir soruda basamak sayısına değil, adım sayısına x demeliyiz. Basamak sayısı doğal olarak 3x olur. Ya da koyunların ayak sayısına değil, koyun sayısına x demeliyiz. Denklemleri doğru yazmak işin %75'i. Geri kalan %25'i de denklemleri çözmek. Bu nedenle özellikle 1. dereceden 1 bilinmeyenli ve 2 bilinmeyenli denklem konularında çok iyi pratiğimiz olması gerekiyor. Başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Ben 11.sınıf öğrencisiyim PDRye gitmek istiyorum kaç tane soru yapmam gerek ve günlük nasıl çalışayım????

bora dedi ki...

Merhaba Abdullah,
Hangi okula girmek istediğine ve lise başarı puanına göre değişir. Tüm bölümler için taban puanlar ve başarı sıralamaları ÖSYM'nin sitesinde yayınlanıyor. Girmek istediğin üniversitenin geçen yılki puanına bak. Internette bulabileceğin puan hesaplayıcılara okul başarı puanını girerek, istediğin bölüm için hangi testten yaklaşık ne kadar net yapmak gerektiğini görebilirsin.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben 11.sinif ogrensiyim ve calismaya yeni basliyorum ama bir turlu program olusturamiyorum bundan dolayi da calismiyorum programsiz calisamiyorum ne yapmam lazim

Gülsüm dedi ki...

Merhaba ben 11. Sınıf sayısal öğrencisiyim ve matematikten bi ödevim var 10 gün içerisinde bir test kitabı bitirmem gerekiyor öneri veririmisiniz?

bora dedi ki...

Sevgili Hamit,
Niye program oluşturamıyorsun? Üşengeçlikten mi, yoksa nasıl program oluşturman gerektiğini bilmediğinden mi? Eğer ikincisiyse YGS ve LYS derslerini ve konularını bölüp, sınava kadar olan süreye gerçekçi şekilde dağıtman hızlı ve kolay bir program yapman için yeterli olur. Belli aralıklarla kendini ölçmek için tarihler belirle. Eğer istediğin sonuçları alamazsan programını revize edersin. Danışabileceğin bir rehber öğretmenin ya da fikrine güvendiğin bir tanıdığın varsa başlangıçta yaptığın programı gösterip fikir alman faydalı olur.

bora dedi ki...

Biraz geç cevap yazıyorum belki ama bu soruyu pek anlamadım. Ödev test kitabı bitirmek mi? Kitap önerisi mi istiyorsun?

Anonim dedi ki...

Merhaba hocam ben Boğaziçi Üniversitesinde bir mühendislik istiyorum bu yıl çuvalladım ygs de maalesef. Seneye bırakmayı düşünüyorum. Biraz kendime güveniyorum ygs konularımın %75 i tamdı lys kısmında da biraz sıkıntılı ama halletmeye çalışıyorum. Gelecek yaz için ne yapmalıyım ygs için lys için bilemiyorum yine aynı hataları yapmak istemiyorum. :((((((

Anonim dedi ki...

Hocam siz Boğaziçini nasıl kazandınız? Cidden isteyerek mi kazanmıştınız 9 dan mı başlamıştınız?

bora dedi ki...

Tesadüf eseri Boğaziçi kazanılmaz. Tabii ki isteyerek kazandım ama illa ki Boğaziçi olacak diye girmedim sınava. İyi üniversitelerden birinde endüstri mühendisliği okumak istedim ve kazandım. Ben üniversiteye girdiğimde liseler 3 yıldı. Sınav odaklı çalışmaya 9. sınıfta başladım diyebilirim ama dershaneye 10. ve 11. sınıflarda gittim. Bence, temel açısından 8. sınıf da çok önemli. Erken başlayınca sınava yakın rahat olursunuz. Geç başlarsanız tempo yapmanız gerekir ki herkes bu tempo kısmını kaldıramıyor. Ayrıca okul puanı açısından da çalışmaya erken başlamak önemli.

Unknown dedi ki...

merhabalar 11.sınıf öğrencisiyim.Ankara hukuk istiyorum.Çalışmaya yeni başladım.Bana yardımcı olur musunuz? her dersten kaç soru çözmeliyim ?

bora dedi ki...

Merhaba Buse,
Hukuk bölümünü kazanmak için tabii ki çok çalışmalısın ama bunun için genel bir reçete yok. Günlük 100-150 soru gibi bir aralıkla başlayıp gelişimini takip edebilirsin. Eğer denemelerde istediğin netlere ulaşamıyorsan sayıyı artırmalısın. Bir günde en fazla 2 farklı ders çalışmanı; soruların derslere dağılımını da hukuk için sana en çok puan kazandıracak ve kendini en çok eksik gördüğün bölümlere göre belirlemeni öneririm. Başarılar.

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Ben ilk yüze girmek istiyorum ygs'de. 10.Sınıfa geçeceğim. Benim ortalamam 90 ve arkadaşımın ortalaması 99. O iyi bir fen lisesinde ben ise kötü. Temel liseye geçeceğim. Ne önerirsiniz bana? Bu işin sırrı nedir? Teşekkürler

Unknown dedi ki...

Merhaba eşit ağırlık okuyorum ama YGS 2 den sağlık 4 yıllığa girmek istiyorum şimdiden fen ve mat çalıştım 11.sınıfım eşit ağırlık olduğum için zorlanıyorum sayısala geçmek istemiyorum çünkü 11 ve 12.sınıf fen yapamam ne yapmalıyım? En az 80bin girmem gerekiyor matematiğim çok kötü ne yapmalıyım :/

bora dedi ki...

Merhaba Natural,
Konunun arkadaşınla ne ilgisi olduğunu anlayamadım. Sınava 2 milyondan fazla aday giriyor. Niye kendinle sadece onu karşılaştırıyorsun? İlk 100'e girmenin basit bir sırrı yok ama çok odaklanmak, doğru ve sistemli çalışmak, pozitif düşünmek, sonuç odaklı olmak gibi koşulları var. Başarılar.

bora dedi ki...

Merhaba Emir,
Mat ve Fen yapamıyorsan sayısala geçme zaten. Eğer mevcut netlerin istediğin bölümü kazanmana yetmiyorsa "yapamıyorum, edemiyorum" demeden ihtiyacın kadarını yapmak için çalışmalısın. 80bine girmek için full çekmen gerekmez. Senin çalışmaya ihtiyacın var.

Unknown dedi ki...

Merhaba.Ben bu sene ygs'ye girdim ama isteğim sonucu alamadım.O yüzden nasil olsa 2.seneye kalacağım diye lys'ye de pek ağırlık vermedim açıkçası.Ama pişman oldum.2018 ygs ve lys'ye en baştan çalışmak istiyorum.Bu arada ben sayısalım.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Hedefim ilk 15 bine girmek.Günde ne kadar dersten kaç konu çalışıp kac konu çözmemi önerirsiniz?

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 241   Yeni› En yeni»