20 Kasım 2012 Salı

Sayısal Öğrenciler İçin En Belirleyici Ders Hangisi?

Sayısal bölümleri tercih eden bir öğrenci için elbette ki Matematik ve Geometri testlerinden yapacağınız netlerin sınav sonucunuza etkisi Türkçe testinden yapacağınız nete göre daha fazladır. Bu açıdan bakıldığında en belirleyici derslerin Matematik ve Geometri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bir de 2012 LYS'lerde hangi dersten ortalama ne kadar net yapıldığına bakalım:

LYS - BölümSoru SayısıOrtalama NetYüzde    
Geometri
30
7.52
% 25.1
Matematik
50
14.43
% 28.9
Fizik
30
10.41
% 34.7
Kimya
30
10.81
% 36.0
Biyoloji
30
11.17
% 37.2
Türk Dili ve Edebiyatı 
56
24.08
% 43.0

Bu tablodan da görüldüğü gibi LYS sınavlarında yüzdesel olarak en yüksek net ortalamasına Türkçe bölümünden ulaşılmış. Lafı dolandırmadan söylemek gerekirse bunun anlamı şu: Türkçe dersini hemen her öğrenci iyi kötü yapabilirken sayısal dersleri sadece çalışkan öğrenciler yapabiliyor. 2012 LYS'de Geometri'den eksi (-) net yapan 64,651 öğrenci, Matematik'ten de 42,221 öğrenci varken; Türkçe bölümünde (sınava giren sayısı daha fazla olmasına rağmen) eksi net yapan sadece 497 öğrenci olmuş. Bu sayılar bile durumu yeterince açıklıyor.

Genelde anlamı yanlış bilinse de "vasat" kelimesi, "ortalama" anlamına gelir. Yani siz herhangi bir bölümde yukarıdaki netlerin üzerine çıkabiliyorsanız vasatı aştınız demektir. Yüzdesel olarak en düşük net ortalamasına sahip bölüm Geometri. Dolayısıyla netinizi artırarak vasattan en çok uzaklaşabileceğiniz ders budur. O halde sayısal öğrenciler için en belirleyici dersin Geometri olduğunu söylemek zor olmaz. Geometriyi, sırasıyla Matematik, Fizik ve Kimya'nın takip ettiğini görüyoruz.

Bununla birlikte daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Biyoloji dersinin farklı bir özelliği var. Yukarıdaki tabloda yer alan dersler içerisinde standart sapması en düşük olan ders. Yani, bu bölümden sınava giren öğrencilerin netleri birbirine yakın, ortalamanın etrafında yoğunlaşma fazla. Full çekmek (tüm soruları doğru yapmak) çok zor. Ama az çalışan bir öğrenci için de bu bölümde Fizik ve Kimya'ya göre daha fazla soru yapma şansı var. Dolayısıyla Türkiye derecesi hedefleyen bir öğrenci için Biyoloji dersinin de belirleyici bir ders olduğu söylenebilir.

Hiç yorum yok: